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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
03/11/2014 |
Data da última atualização: |
02/06/2017 |
Autoria: |
LADEIRA, M. M.; MACHADO NETO, O. R.; SANTAROSA, L. de C.; CHIZZOTTI, M. L.; OLIVEIRA, D. M. de; CARVALHO, J. R. R. de; ALVES, M. C. L. |
Afiliação: |
MÁRCIO MACHADO LADEIRA; OTÁVIO RODRIGUES MACHADO NETO; LEONARDO DE CASTRO SANTAROSA; MÁRIO LUIZ CHIZZOTTI; DALTON MENDES DE OLIVEIRA; JOSÉ RODOLFO REIS DE CARVALHO; MARIA CECÍLIA LEMES ALVES. |
Título: |
Desempenho, características de carcaça e expressão de genes em tourinhos alimentados com lipídeos e monensina. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 9, p. 728-736, set. 2014. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Performance, carcass traits, and gene expression in young bulls fed lipids and monensin. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o desempenho, as características de carcaça e as suas correlações com as expressões gênicas em tourinhos. Quarenta animais Red Norte foram confinados e distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 2x2, e alimentados com grãos de soja moídos ou gordura protegida, com ou sem inclusão de monensina. As dietas foram formuladas para serem isonitrogenadas, com teores de extrato etéreo semelhante (6,5%), e tiveram silagem de milho como volumoso (40%). O período experimental foi de 84 dias, precedido por 14 dias de adaptação. Foram avaliadas as expressões dos genes PPARA, SREBP1c e SCD1. Animais alimentados com gordura protegida tiveram maior ganho de peso nos primeiros 56 dias de confinamento. O uso da monensina não afetou o ganho de peso diário dos animais, mas proporcionou aumento do rendimento de carcaça. Houve correlação de -0,40 entre o ganho de peso dos animais e a expressão do SCD1. O uso de gordura protegida aumenta o desempenho dos animais no início do confinamento, e a monensina proporciona maior rendimento de carcaça. |
Palavras-Chave: |
Bovinocultura de corte; Gordura protegida; PPARA; SREBP1c. |
Thesagro: |
Bovinocultura; Gado de corte; SOJA. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110898/1/Desempenho-caracteristicas-de-carcaca.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
19/11/2012 |
Data da última atualização: |
24/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOARES, J. K. B.; ROCHA-DE-MELO, A. P.; MEDEIROS, M. C.; QUEIROGA, R. C. R. E.; BOMFIM, M. A. D.; SOUZA, A. F. O. de; NASCIMENTO, A. L. V.; GUEDES, R. C. A. |
Afiliação: |
Juliana K. B. Soares, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Ana P. Rocha-de-Melo, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Maria C. Medeiros, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Rita C. R. E. Queiroga, Universidade Federal da Paraíba (UFPB) - Campina Grande, PB; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Amanda F. O. de Souza, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Ana L. V. Nascimento, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Rubem C. A. Guedes, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE. |
Título: |
Conjugated linoleic acid in the maternal diet differentially enhances growth and cortical spreading depression in the rat progeny. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects, v. 1820, n. 10, p. 1490-1495, Oct., 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract - Background: Conjugated linoleic acids (CLA) are fatty acids that are found in the lipids from goat milk, and appear to protect neurons from excitotoxicity. Methods: We investigated in developing rats the effects of a maternal CLA-rich diet (containing 7% lipids from goat milk) on body development and cerebral electrical activity of the progeny from dams receiving the CLA diet during gestation (G), lactation (L) or both periods (G + L). Results: Compared to a control group (C) receiving a diet with 7% soybean oil, body weight increased at 14, 21 and 28 days, but not at 35-45 days, in L and G + L groups (P < 0.05). No intergroup difference was found on body and brain weights, body length, abdominal and thoracic circumferences, body mass index and abdominal to thoracic circumference ratio at 35?45 days. In contrast, at this later age the CSD velocities of propagation were significantly higher (P < 0.05) in L as compared with the C and G group, and in the L + G, as compared with the C, G and L groups, suggesting a long-lasting brain effect. Conclusion: These data indicate that a maternal CLA-rich diet can differentially influence body weight increment (short-term effect), and CSD propagation (long-term effect) in the progeny, and the lactation is the most critical period for such diet actions. General significance. The facilitating effect of the lipids from goat milk on an excitability-related phenomenon in the brain (CSD) can be of clinical relevance, since CSD has been associated to neurological disturbances like migraine and epilepsy. MenosAbstract - Background: Conjugated linoleic acids (CLA) are fatty acids that are found in the lipids from goat milk, and appear to protect neurons from excitotoxicity. Methods: We investigated in developing rats the effects of a maternal CLA-rich diet (containing 7% lipids from goat milk) on body development and cerebral electrical activity of the progeny from dams receiving the CLA diet during gestation (G), lactation (L) or both periods (G + L). Results: Compared to a control group (C) receiving a diet with 7% soybean oil, body weight increased at 14, 21 and 28 days, but not at 35-45 days, in L and G + L groups (P < 0.05). No intergroup difference was found on body and brain weights, body length, abdominal and thoracic circumferences, body mass index and abdominal to thoracic circumference ratio at 35?45 days. In contrast, at this later age the CSD velocities of propagation were significantly higher (P < 0.05) in L as compared with the C and G group, and in the L + G, as compared with the C, G and L groups, suggesting a long-lasting brain effect. Conclusion: These data indicate that a maternal CLA-rich diet can differentially influence body weight increment (short-term effect), and CSD propagation (long-term effect) in the progeny, and the lactation is the most critical period for such diet actions. General significance. The facilitating effect of the lipids from goat milk on an excitability-related phenomenon in the brain (CSD) can be of clinical relevance, since CSD has b... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brain development; Brain electrophysiology; Cortical spreading depression; Drug effects; Physical parameter. |
Thesagro: |
Ácido linoleico; Caprino; Leite de cabra. |
Thesaurus NAL: |
Goat milk; Linoleic acid; Polyunsaturated fatty acids; Rats. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/939969/1/APIConjugatedlinoleic.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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