BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  03/07/2024
Data da última atualização:  31/07/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BORGES, R.; BRONDI, M.; ELIAS, A. M.; FARINAS, C. S.; RIBEIRO, C.
Afiliação:  FEDERAL TECHNOLOGICAL UNIVERSITY OF PARANA; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; ANDREW MILLI ELIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS (UFSCAR); CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA; CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA.
Título:  Mechanochemical recycling of cellulose multilayer carton packages to produce micro and nanocellulose from the perspective of techno-economic and environmental analysis.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Environmental Management, v. 363, 121254, 2024.
Páginas:  1 - 12
ISSN:  0301-4797
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2024.121254
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT Despite being composed of recyclable materials, the main technological challenge of multilayer carton packs involves the efficient decompatibilization of the cellulosic, polymeric, and metallic phases. Here, a simple twostep mechanochemical process is described that uses only aqueous media and mechanical force to promote phase separation in order to fully recycle multi-layer carton packaging. The first step produces value-added micro- and nanocellulose, while in the second step, aluminum is extracted, forming precipitated aluminum and aluminum oxyhydroxides. Solid polyethylene (PE) remains with a degree of purity defined by the process efficiency. The results show that cellulose is efficiently extracted and converted into micro- and nanocellulose after 15 min of milling. In the second stage, approximately 90% of the aluminum is extracted from the PE after 15 min of milling. Due to the separation and drying medium conditions, the finely divided particles of extracted aluminum also have oxyhydroxides in their composition. It is believed that a passivation layer forms on the metallic aluminum particle. The techno-economic analysis revealed a positive net present value (NPV) of $17.5 million, with a minimum selling price of 1.62 USD/kg of cellulose. The environmental analysis concluded that most of the environmental impact of the process is associated with the entry of carton packages into the system, incorporating a small environmental load related to the industrial pr... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Mechanochemical recycling; Micro- and nanocellulose; Multilayer carton packages.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18468 - 1UPCAP - DDPROCI.24/592024/81
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  17/02/2011
Data da última atualização:  08/05/2018
Autoria:  BERGAMIN, G. T.; RADUNZ NETO, J.; EMANUELLI, T.; LAZZARI, R.; MASCHIO, D.; KNAPP, V.
Afiliação:  Giovani Taffarel Bergamin, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM); João Radünz Neto, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM); Tatiana Emanuelli, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM); Rafael Lazzari, UFSM, Centro de Educação Superior Norte; Daniel Maschio, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM); Vanessa Knapp, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM).
Título:  Substituição da farinha de carne suína por fontes vegetais em dietas para carpa-húngara.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 10, p. 1189-1197, nov. 2010
Idioma:  Português
Notas:  Título em inglês: Replacement of pork meal by plant protein sources in Hungarian carp diets.
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar o crescimento e a qualidade de carcaça de carpa-húngara alimentada com dietas em que houve substituição da farinha de carne suína por farelos de soja e canola, bem como determinar parâmetros bioquímicos do metabolismo dos peixes e a qualidade sensorial do filé. Cada um dos farelos contribuiu com 50% da proteína na mistura. Cinco dietas foram avaliadas, com níveis de substituição (0, 25, 50, 75 e 100%) da proteína da farinha de carne suína pela mistura das fontes vegetais. A inclusão de fontes proteicas vegetais nas dietas reduziu o crescimento, a deposição de gordura corporal e no filé, e o colesterol total dos peixes. A cor e o sabor dos filés não foram afetados pela inclusão das fontes proteicas vegetais. A dieta à base de farinha de carne suína é mais eficiente para o crescimento da carpa-húngara, e proporciona maior deposição de proteína no peixe inteiro e no filé.
Palavras-Chave:  Farelo de canola; Farelo de soja; Fonte proteica animal; Protein.
Thesagro:  Cyprinus carpio; Proteína.
Thesaurus NAL:  Animal proteins; Canola meal; Soybean meal.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105618/1/Substituicao-da-farinha.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE48946 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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