|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
17/10/2013 |
Data da última atualização: |
07/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEREIRA, A. A. G.; OLIVEIRA, C. J. B.; MEDEIROS, A. N.; COSTA, R. G.; BOMFIM, M. A. D.; QUEIROGA, R. C. R. E. |
Afiliação: |
Department of Animal Science, Federal University of Paraiba (UFPB) - Areia-PB, Brazil; UFPB - Areia, PB, Brazil; UFPB - Areia, PB, Brazil; Department of Agriculture, Federal University of Paraiba (UFPB) - Bananeiras, PB, Brazil; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Department of Nutrition, Federal University of Paraiba (UFPB) - João Pessoa-PB, Brazil. |
Título: |
Physicochemical and sensory characteristics of milk from goats supplemented with castor or licuri oil. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Dairy Science, v. 93, n. 2, p. 456-62, Feb. 2010. |
DOI: |
10.3168/jds.2009-2315 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The purpose of this study was to evaluate the influence of castor and licuri palm oils supplemented to milking goats on the physical, chemical, and sensory characteristics of milk. A double Latin square experimental design (5x5) using 10 confined crossbred Moxotó-Alpine goats was performed according to the following treatments: nonsupplemented (control), 3% castor oil, 5% castor oil, 3% licuri oil, and 5% licuri oil. Oils in each treatment were supplemented in the dry matter. Castor oil supplementation reduced the fat content and increased the lactose and density of milk. Considering the sensory analysis, a lower acceptability was observed for milk from goats supplemented with castor oil. On the other hand, licuri oil supplementation led to higher acceptability scores for flavor and odor of goat milk. |
Palavras-Chave: |
Aceitabilidade; Licuri; Milk chemistry; Sensory testing; Teste sensorial. |
Thesagro: |
Ácido graxo; Análise organoléptica; Caprino; Composição química; Consumidor; Dieta; Leite de cabra; Mamona; Ouricuri; Palmeira oleaginosa; Planta oleaginosa; Ricinus communis; Suplemento alimentar; Syagrus coronata. |
Thesaurus Nal: |
Castor oil; Chemical composition; Fatty acids; Goat milk; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02175naa a2200481 a 4500 001 1968757 005 2022-03-07 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3168/jds.2009-2315$2DOI 100 1 $aPEREIRA, A. A. G. 245 $aPhysicochemical and sensory characteristics of milk from goats supplemented with castor or licuri oil.$h[electronic resource] 260 $c2010 520 $aAbstract: The purpose of this study was to evaluate the influence of castor and licuri palm oils supplemented to milking goats on the physical, chemical, and sensory characteristics of milk. A double Latin square experimental design (5x5) using 10 confined crossbred Moxotó-Alpine goats was performed according to the following treatments: nonsupplemented (control), 3% castor oil, 5% castor oil, 3% licuri oil, and 5% licuri oil. Oils in each treatment were supplemented in the dry matter. Castor oil supplementation reduced the fat content and increased the lactose and density of milk. Considering the sensory analysis, a lower acceptability was observed for milk from goats supplemented with castor oil. On the other hand, licuri oil supplementation led to higher acceptability scores for flavor and odor of goat milk. 650 $aCastor oil 650 $aChemical composition 650 $aFatty acids 650 $aGoat milk 650 $aVegetable oil 650 $aÁcido graxo 650 $aAnálise organoléptica 650 $aCaprino 650 $aComposição química 650 $aConsumidor 650 $aDieta 650 $aLeite de cabra 650 $aMamona 650 $aOuricuri 650 $aPalmeira oleaginosa 650 $aPlanta oleaginosa 650 $aRicinus communis 650 $aSuplemento alimentar 650 $aSyagrus coronata 653 $aAceitabilidade 653 $aLicuri 653 $aMilk chemistry 653 $aSensory testing 653 $aTeste sensorial 700 1 $aOLIVEIRA, C. J. B. 700 1 $aMEDEIROS, A. N. 700 1 $aCOSTA, R. G. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aQUEIROGA, R. C. R. E. 773 $tJournal of Dairy Science$gv. 93, n. 2, p. 456-62, Feb. 2010.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
29/06/2005 |
Data da última atualização: |
15/02/2023 |
Autoria: |
CAMARGO, R. C. R. de (ed.). |
Título: |
Produção de mel. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2002. 133 p. |
Série: |
(Embrapa Meio-Norte. Sistemas de Produção, 3). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Autores: Ricardo Costa Rodrigues de Camargo, Fábia de Mello Pereira, Maria Teresa do Rêgo Lopes. |
Conteúdo: |
Produção de mel; Importância econômica; Raças de abelhas Apis mellifera; Mel; Aspectos morfológicos das abelhas Apis mellifera; Organização social e desenvolvimento das abelhas Apis mellifera; Equipamentos; Vestimentos; Instalação do apiário; Povoamento da colmeia; Manejo produtivo das colmeias; Alimentação; Substituição de rainhas; Manejo de colheita; Extração e processamento do mel. |
Palavras-Chave: |
Mel de abelha. |
Thesagro: |
Agricultura; Apicultura; Mercado; Sistema de Produção. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/67483/1/sistemaproducao3.PDF
|
Marc: |
LEADER 01007nam a2200193 a 4500 001 1067483 005 2023-02-15 008 2002 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aCAMARGO, R. C. R. de 245 $aProdução de mel. 260 $aTeresina: Embrapa Meio-Norte, 2002. 133 p.$c2002 490 $a(Embrapa Meio-Norte. Sistemas de Produção, 3). 500 $aAutores: Ricardo Costa Rodrigues de Camargo, Fábia de Mello Pereira, Maria Teresa do Rêgo Lopes. 520 $aProdução de mel; Importância econômica; Raças de abelhas Apis mellifera; Mel; Aspectos morfológicos das abelhas Apis mellifera; Organização social e desenvolvimento das abelhas Apis mellifera; Equipamentos; Vestimentos; Instalação do apiário; Povoamento da colmeia; Manejo produtivo das colmeias; Alimentação; Substituição de rainhas; Manejo de colheita; Extração e processamento do mel. 650 $aAgricultura 650 $aApicultura 650 $aMercado 650 $aSistema de Produção 653 $aMel de abelha
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|