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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
28/10/2020 |
Data da última atualização: |
28/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LOURENÇONI, D.; ABREU, P. G. de; YANAGI JUNIOR, T.; CAMPOS, A. T.; YANAGI, S. de N. M. |
Afiliação: |
DIAN LOURENÇONI, Univasf; PAULO GIOVANNI DE ABREU, CNPSA; TADAYUKI YANAGI JUNIOR, Univasf; ALESSANDRO T. CAMPOS, Univasf; SILVIA DE N. M. YANAGI, Univasf. |
Título: |
Pertinence curves in fuzzy modeling of the productive responses of broilers. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 39, n. 3, p. 265-271, 2019. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4430 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The selection of the type of fuzzy systems pertinence curve allows a better representation of the mathematical model and a smaller simulation error. We aimed to study the effect of pertinence curves in fuzzy modeling of broiler performance, created in different production systems. For the development and testing of fuzzy models, three commercial aviaries (conventional, tunnel with negative pressure, and dark house) were evaluated over one year, totaling six lots per system. For the development of the model, the input variables were enthalpy in each rearing phase (initial: phases 1, 2, and 3; growth: phase 4; and final: phase 5) and the output variables were feed intake (FE), weight gain (GP), feed conversion (FE), and the productive efficiency index (PEI). Triangular, trapezoidal, and Gaussian pertinence curves were combined and applied to represent the input and output fuzzy sets, totaling nine fuzzy models for each output variable. The combinations of pertinence curves provided adequate responses for the prediction of AL, GP, RC, and PEI. However, the selection of the types of curves should be studied on a case-by-case basis, so that the smallest possible simulation errors are obtained. |
Palavras-Chave: |
Sistemas fuzzy. |
Thesagro: |
Avicultura; Frango de Corte; Modelo Matemático; Produção Animal. |
Thesaurus Nal: |
Fuzzy logic. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1126063/1/final9397.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
12/08/1996 |
Data da última atualização: |
05/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
NUNES, M. U. C.; OLIVEIRA, J. B. de; FAZOLIN, M. |
Afiliação: |
MARIA URBANA CORREA NUNES, CPAF-AC; JOSIAS BRAZ DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; MURILO FAZOLIN, CPAF-AC. |
Título: |
Cultivo de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) no Acre. |
Ano de publicação: |
1996 |
Fonte/Imprenta: |
Rio Branco, AC: Embrapa CPAF-AC, 1996. |
Páginas: |
21 p. |
Série: |
(Embrapa CPAF-AC. Circular técnica, 12). |
ISSN: |
0100-9915 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O tomate é uma solanácea que deve fazer parte da dieta alimentar, principalmente como fonte de cálcio, fósforo, ferro e vitaminas e pelas propriedades medicinais como laxante, tônico, antiescorbútico e outras. É uma das principais hortaliças consumidas no Estado do Acre, em volume e valor comercializado, porém exige cuidados especiais na escolha de cultivares, tratos culturais, método de irrigação, nutrição e tratamento fitossanitário. |
Palavras-Chave: |
Aclimatación; Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; C-38-D; Compacto-6G; Factores ambientales; Lagarta-rosca; Nueva variedad; Plantación; Tomates; Western Amazon; Yoshimatsu-4. |
Thesagro: |
Aclimatação; Adubação; Cobertura Morta; Colheita; Condição ambiental; Lycopersicon Esculentum; Muda; Plantio; Produção; Solo; Tomate; Variedade. |
Thesaurus NAL: |
Acclimation; Environmental factors; New variety; Planting; Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/492069/1/832.pdf
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Marc: |
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Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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