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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
01/03/2016 |
Data da última atualização: |
21/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RYBKA, A. C. P.; FREITAS, S. T. de; FIGUEIRETO NETO, A.; BIASOTO, A. C. T. |
Afiliação: |
ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; ACÁCIO FIGUEIREDO NETO, UNIVASF; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA. |
Título: |
Central composite rotatable design approach to optimize Italia raisin drying conditions. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, v. 6, n. 4, p. 454-462, 2015. |
DOI: |
10.14295/CS.v6i4.993 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Considering its high demand and limited production, raisin represents an important alternative to diversify grape processed products around the world. The aim of this study was to determine the best combination between drying temperature and time required to reach the highest consumer acceptance of ?Italia? raisin produced in the semi-arid climate in Brazil. The drying conditions were combinations between drying temperatures of 50, 56, 70, 84 and 90°C and drying times of 16, 22, 35, 48 and 54 hours, following a central composite rotational design (CCRD). The best combination between drying temperature and time was estimated to be 70°C for 35 hours (h), based on overall consumer acceptance. According to the statistical analysis used, drying at 70 °C for 35h and at 59 °C for 28h results in equal overall consumer acceptance, being the second option the more economical. Taste and texture, raisin chroma values and pH were more positively correlated to overall acceptance. The results indicate that drying at 59ºC for 28 h is the most efficient drying condition for raisins from ?Italia? grapes grown in Brazilian semi-arid condition. This study uses a new approach based on the central composite rotatable design to determine the most efficient drying temperature and time for Italia raisins. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Uva passa. |
Thesagro: |
Mercado; Secagem; Temperatura; Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1039114/1/Sergio2015.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/07/2020 |
Data da última atualização: |
17/07/2020 |
Autoria: |
ISHIZUKA, A. N. D.; CARVALHO, M. A. G. de; ARAUZO, R. G. A. C.; DENADAI, J. C.; PIMENTA, G. E. M.; SARTORI, M. M. P.; COSTA, V. E. |
Afiliação: |
ADRIELE NAYARA DIAS ISHIZUKA, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica; MARCO ANTÔNIO GONZALES de CARVALHO, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica; ROBERT GUARACY APARECIDO CARDOSO ARAUJO, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Botucatu; JULIANA CÉLIA DENADAI, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica; GUILHERME EMYGDIO MENDES PIMENTA, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica; MARIA MÁRCIA PEREIRA SARTORI, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agronômicas; VLADIMIR ELIODORO COSTA, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Física e Biofísica. |
Título: |
Traceability of animal meals in quail eggs using carbon and nitrogen stable isotopes. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e01394, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S1678-3921. pab2020.v55.01394. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Rastreabilidade de farinhas de origem animal em ovos de codornas por meio de isótopos estáveis de carbono e nitrogênio. |
Conteúdo: |
Abstract - The objective of this work was to detect the inclusion of animal meal in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) diets, by analyzing eggs and their fractions (albumen and yolk) through the technique of carbon (13C/12C) and nitrogen (15N/14N) stable isotopes. Four hundred and thirty-two Japanese quails, 45-day-old females, were distributed in a completely randomized experimental design, in eight treatments: T1, strictly vegetable diet (VEG), with corn (Zea mays) and soybean (Glycine max) meal; T2, bovine meat and bone meal (BM); T3, poultry viscera meal (OM); T4, feather meal (FM); T5, BM+OM; T6, BM+FM; T7, OM+FM; and T8, BM+OM+FM. Sixteen eggs were randomly collected from each treatment ? eight for whole egg analysis and eight for separate yolk and albumen analyses. To determine the turnover rate, the exponential isotope dilution model was used. The application of C and N stable isotopes allows identifying the use of animal meal in coded diets through the analysis of whole eggs and their fractions, which suggests that this technique is a promising tool for the traceability and certification of products of animal origin. Resumo - O objetivo deste trabalho foi detectar a inclusão de farinha de origem animal em dietas de codornas japonesas (Coturnix coturnix japonica), ao analisar os ovos e suas frações (albúmen e gema) por meio da técnica de isótopos estáveis de carbono (13C/ 12C) e nitrogênio (15N/14N). Quatrocentas e trinta e duas codornas japonesas, fêmeas com 45 dias de idade, foram distribuídas em delineamento experimental inteiramente casualizado, em oito tratamentos: T1, dieta estritamente vegetal, com farinha de milho (Zea mays) e soja (Glycine max) (VEG); T2, farinha de carne e ossos bovinos (BM); T3, farinha de vísceras de aves (OM); T4, farinha de penas (FM); T5, BM+OM; T6, BM+FM; T7, OM+FM; e T8, BM+OM+FM. Foram colhidos aleatoriamente 16 ovos de cada tratamento – oito para análise de ovo inteiro e oito para análise separada de gema e albúmen. Para determinar a taxa de “turnover”, utilizou-se o modelo exponencial de diluição isotópica. A aplicação de isótopos estáveis de C e N permite identificar o uso de farinha de origem animal em dietas codificadas, por meio da análise dos ovos inteiros e de suas frações, o que sugere que esta técnica é uma ferramenta promissora para a rastreabilidade e a certificação de produtos de origem animal. MenosAbstract - The objective of this work was to detect the inclusion of animal meal in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) diets, by analyzing eggs and their fractions (albumen and yolk) through the technique of carbon (13C/12C) and nitrogen (15N/14N) stable isotopes. Four hundred and thirty-two Japanese quails, 45-day-old females, were distributed in a completely randomized experimental design, in eight treatments: T1, strictly vegetable diet (VEG), with corn (Zea mays) and soybean (Glycine max) meal; T2, bovine meat and bone meal (BM); T3, poultry viscera meal (OM); T4, feather meal (FM); T5, BM+OM; T6, BM+FM; T7, OM+FM; and T8, BM+OM+FM. Sixteen eggs were randomly collected from each treatment ? eight for whole egg analysis and eight for separate yolk and albumen analyses. To determine the turnover rate, the exponential isotope dilution model was used. The application of C and N stable isotopes allows identifying the use of animal meal in coded diets through the analysis of whole eggs and their fractions, which suggests that this technique is a promising tool for the traceability and certification of products of animal origin. Resumo - O objetivo deste trabalho foi detectar a inclusão de farinha de origem animal em dietas de codornas japonesas (Coturnix coturnix japonica), ao analisar os ovos e suas frações (albúmen e gema) por meio da técnica de isótopos estáveis de carbono (13C/ 12C) e nitrogênio (15N/14N). Quatrocentas e trinta e duas codornas japonesas, fêmeas co... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Codorna; Coturnix Coturnix Japonica; Farinha de Pena; Farinha de Víscera; Isótopo; Ovo; Produto de Origem Animal. |
Thesaurus NAL: |
Coturnix japonica; Eggs; Feather meal; Stable isotopes. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214682/1/Traceability-animal-meals.pdf
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Marc: |
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