03603naa a2200349 a 450000100080000000500110000800800410001902400640006010000230012424501130014726000090026050001500026952024390041965000220285865000090288065000170288965000200290665000120292665000310293865000200296965000240298965000130301365000080302665000290303470000260306370000240308970000190311370000220313270000220315470000170317677300600319321239192020-07-17 2020 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921. pab2020.v55.01394.2DOI1 aISHIZUKA, A. N. D. aTraceability of animal meals in quail eggs using carbon and nitrogen stable isotopes.h[electronic resource] c2020 aTítulo em português: Rastreabilidade de farinhas de origem animal em ovos de codornas por meio de isótopos estáveis de carbono e nitrogênio. aAbstract - The objective of this work was to detect the inclusion of animal meal in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) diets, by analyzing eggs and their fractions (albumen and yolk) through the technique of carbon (13C/12C) and nitrogen (15N/14N) stable isotopes. Four hundred and thirty-two Japanese quails, 45-day-old females, were distributed in a completely randomized experimental design, in eight treatments: T1, strictly vegetable diet (VEG), with corn (Zea mays) and soybean (Glycine max) meal; T2, bovine meat and bone meal (BM); T3, poultry viscera meal (OM); T4, feather meal (FM); T5, BM+OM; T6, BM+FM; T7, OM+FM; and T8, BM+OM+FM. Sixteen eggs were randomly collected from each treatment ? eight for whole egg analysis and eight for separate yolk and albumen analyses. To determine the turnover rate, the exponential isotope dilution model was used. The application of C and N stable isotopes allows identifying the use of animal meal in coded diets through the analysis of whole eggs and their fractions, which suggests that this technique is a promising tool for the traceability and certification of products of animal origin. Resumo - O objetivo deste trabalho foi detectar a inclusão de farinha de origem animal em dietas de codornas japonesas (Coturnix coturnix japonica), ao analisar os ovos e suas frações (albúmen e gema) por meio da técnica de isótopos estáveis de carbono (13C/ 12C) e nitrogênio (15N/14N). Quatrocentas e trinta e duas codornas japonesas, fêmeas com 45 dias de idade, foram distribuídas em delineamento experimental inteiramente casualizado, em oito tratamentos: T1, dieta estritamente vegetal, com farinha de milho (Zea mays) e soja (Glycine max) (VEG); T2, farinha de carne e ossos bovinos (BM); T3, farinha de vísceras de aves (OM); T4, farinha de penas (FM); T5, BM+OM; T6, BM+FM; T7, OM+FM; e T8, BM+OM+FM. Foram colhidos aleatoriamente 16 ovos de cada tratamento – oito para análise de ovo inteiro e oito para análise separada de gema e albúmen. Para determinar a taxa de “turnover”, utilizou-se o modelo exponencial de diluição isotópica. A aplicação de isótopos estáveis de C e N permite identificar o uso de farinha de origem animal em dietas codificadas, por meio da análise dos ovos inteiros e de suas frações, o que sugere que esta técnica é uma ferramenta promissora para a rastreabilidade e a certificação de produtos de origem animal. aCoturnix japonica aEggs aFeather meal aStable isotopes aCodorna aCoturnix Coturnix Japonica aFarinha de Pena aFarinha de Víscera aIsótopo aOvo aProduto de Origem Animal1 aCARVALHO, M. A. G. de1 aARAUZO, R. G. A. C.1 aDENADAI, J. C.1 aPIMENTA, G. E. M.1 aSARTORI, M. M. P.1 aCOSTA, V. E. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 55, e01394, 2020.