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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
04/09/2014 |
Data da última atualização: |
18/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LENGOWSKI, E. C.; NISGOSKI, E.; MAGALHAES, W. L. E.; CAPOBIANCO, G.; SATYANARAYANA, K. G.; BOLZON DE MUÑIZ, G. I. |
Afiliação: |
ELAINE CRISTINA LENGOWSKI, UFPR; SILVANA NISGOSKI, UFPR; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; GINO CAPOBIANCO, UEPG; KESTUR GUNDAPPA SATYANARAYANA, Poornaprajna Institute for Scientific Research, Índia; GRACIELA INÊS BOLZON DE MUÑIZ, UFPR. |
Título: |
Characterization of Pinus sp of needle to assess their possible industrial applications. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Biobased Materials and Bioenergy, v. 8, p. 192-201, 2014. |
DOI: |
10.1166/JBMB.2014.1416 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Forest extraction and agricultural production leave many materiais that are difficult or impossible to use as ís. Hence they are left in the forests and fields as wastes, causing environmental problems and bringing no revenue. However, uses to make valuable products can be found for such wastes by studying them to understand their chemical and physical properties, including their energy content. One such material is pine needles. However, no data are available on their properties. This paper presents the chemical constituents, calorific value and anatomical and morphological characterization of these needles. In addition, their possible conversion into carbon/activated charcoal through various physical and chemical activations is also discussed. The true density, specific area and calorific values of these carbons were measured. The results indicate that pine needles have potentia I for various value added applications, including as additives in the food industry and production of cooking briquettes and other biofuel uses. The results also indicate that physical activation is less effective compared to chemical activation. |
Palavras-Chave: |
Aspecto ambiental; Bio-Fuel; Carvão ativado; Chemical constituents; Envoromental aspects; Lignocellulosic material; Material lignocelulósico; Uso de resíduo. |
Thesagro: |
Biocombustível. |
Thesaurus Nal: |
activated carbon; waste utilization. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
16/03/2020 |
Data da última atualização: |
16/03/2020 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
MELO, S. de S. C. de; RIBEIRO, S. da C. A.; SOUZA, P. de P. L. R. de; SILVA, E. S. A.; MORAES, A. J. G. de. |
Afiliação: |
SHEILA DE SOUZA CORREA DE MELO, CPATU; SUEZILDE DA CONCEIÇÃO AMARAL RIBEIRO, IFPA; PATRICIA DE PAULA LEDOUX R DE SOUZA, CPATU; ENILSON SOLANO ALBUQUERQUE SILVA, CPATU; ALDECY JOSE GARCIA DE MORAES, CPATU. |
Título: |
Paradigma tecnológico na agricultura paraense: o caso da cultivar de açaí BRS-Pará. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: PAVAN, L. S. (Org.). A economia numa perspectiva interdisciplinar. Ponta Grossa, PR: Editora Atena, 2020. |
Volume: |
v.2 |
Páginas: |
Cap.2, p.14-19 |
ISBN: |
978-85-7247-983-7 |
DOI: |
10.22533/at.ed.8372019022 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este capítulo busca aproximar as reflexões no campo da inovação e propriedade intelectual para estudo do caso de tecnologia agropecuária. Partindo do conceito de paradigma tecnológico esboçamos algumas considerações sobre os processos de melhoramento de cultivares com especial atenção para o caso do BRS-Pará, uma variedade de açaí desenvolvida pela Embrapa Amazônia Oriental com o objetivo de potencialização produtiva e agrícola da variedade. |
Palavras-Chave: |
BRS-Pará; Paradigmas tecnológicos; Propriedade intelectual. |
Thesagro: |
Açaí; Inovação. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1121253/1/29586a.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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