Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  21/09/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CÔNSOLO, N. R. B.; SILVA, J.; BUARQUE, V. M.; BARBOSA, L. C.; PADILLA, A. H.; COLNAGO, L. A.; SARAN NETTO, A.; GERRARD, D. E.; SILVA, S. L.
Afiliação:  LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA.
Título:  Metabolomic signature of genetic potential for muscularity in beef cattle.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Animal Biotechnology, v. 32, n. 4 , 2021.
Páginas:  1 - 11
DOI:  https://doi.org/10.1080/10495398.2021.1894164
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to investigate the serum and meat metabolomic changes according to the genetic potential for muscularity of non-castrated Nellore males and its association with phenotypic traits. Forty-eight non-castrated Nellore males were separated into two groups based on their genetic potential for post-weaning muscularity: high (HM) and low (LM). Selection for muscularity did not cause noticeable differences in the traits evaluated during the finishing phase and after slaughter. However, several metabolites in meat and serum, have changed according to the muscularity group. HM animals presented an over-abundance of glycerol, glutamine, choline, methylhistidine, betaine, creatinine and methionine in serum, compared with their LM counterparts. Similarly, the meat samples of HM animals were rich in glucose-6-phosphate, lactate, pyruvate, creatinine, betaine, choline, glycerol and arginine relative to LM bulls. Inosine monophosphate was the only metabolite over-abundant in LM animals. In conclusion, the genetic potential for post-weaning muscularity did not affect performance during the finishing phase, carcass traits and meat quality. However, multivariate analysis shows that the genetic potential of muscularity can be correlated with serum lipid and protein metabolites, and with energy metabolism in meat, providing a footprint of cattle muscularity metabolism.
Palavras-Chave:  Genetic selection; Muscularity potential; Nuclear magnetic resonance.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17848 - 1UPCAP - DDPROCI.21/992021/101
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  07/01/2016
Data da última atualização:  23/03/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FORESTI, A.; SILVA, L. F. da; RITSCHEL, P. S.; GUERRA, C. C.
Afiliação:  LETICIA FLORES DA SILVA, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV.
Título:  Quantificação de fenóis bioativos para seleção de uvas com alto valor nutracêutico.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. p. 376.
Idioma:  Português
Notas:  XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015.
Palavras-Chave:  Fenóis bioativos; Valor nutracêutico.
Thesagro:  Melhoramento Vegetal; UVA; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/136764/1/Foresti-376.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV16256 - 1UPCRA - DD634.8816.00922
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional