BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  08/11/2022
Data da última atualização:  12/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VEREDIANO, T. A.; SANT'ANA, C.; GRANCIERI, M.; TAKO, E.; PAES, M. C. D.; MARTIN, H. S. D.
Afiliação:  THAISA AGRIZZI VEREDIANO, Universidade Federal de Viçosa; CINTIA SANT'ANA, Universidade Federal de Viçosa; MARIANA GRANCIERI, Universidade Federal de Viçosa; ELAD TAKO, Cornell University; MARIA CRISTINA DIAS PAES, CNPMS; HERCIA STAMPINI DUARTE MARTIN, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Black corn (Zea mays L.) flour has the potential to improve the gut microbiota composition and goblet cell proliferation in mice fed a high-fat diet.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Nutrition Research, v. 108, p. 60-72, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.nutres.2022.10.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  High-fat diets are associated with intestinal dysbiosis and leaky gut leading to intestinal inflammation. Bioactive components, including phenolic compounds, isolated or in their original food matrix, have alleviated intestinal impairments promoted by a high-fat diet. Black corn (Zea mays L.) is a colored corn in which anthocyanins are the most abundant bioactive compound. Thus, we hypothesized that black corn flour has preventive effects on intestinal health in mice fed a high-fat diet. To study this, thirty C57BL/6 mice were randomly divided into three experimental groups receiving the following diets for eight weeks: NC: normal control (fed a normal diet); HF: high-fat (fed a high-fat diet: 60% of calories from fat); HFC: high-fat corn (fed a high-fat diet added with 20% of black corn whole flour). The cecal microbiota analyzed by 16S rRNA sequencing showed that black corn flour intake increased the relative abundance of Ruminococcus, Roseburia, and Prevotellaceae_UCG-001, and decreased Bacteroides and Faecalibaculum. No difference was observed in the cecal short-chain fatty acids and fecal pH among the experimental groups (p>0.05). Further, the consumption of black corn flour improved the cecal morphology by increasing the number of goblet cells but with no difference in the crypt depth and width. These findings suggest that black corn flour as a source of anthocyanins could have preventive effects on gut dysbiosis due to a high-fat diet.
Palavras-Chave:  Barreira intestinal; Microbiota; Milho preto.
Thesagro:  Ácido Graxo; Antocianina; Composto Fenólico; Dieta; Farinha; Milho.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
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CNPMS29911 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSIMON, P. L.; DIECKOW, J.; KLEIN, C. A. M. de; ZANATTA, J. A.; WEERDEN, T. J. van der; RAMALHO, B.; BAYER, C. Nitrous oxide emission factors from cattle urine and dung, and dicyandiamide (DCD) as a mitigation strategy in subtropical pastures. Agriculture, Ecosystems and Environment, v. 267, p. 74-82, Nov. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGAVRILOVA, O.; LEIP, A.; DONG, H.; MACDONALD, J. D.; GOMEZ BRAVO, C. A.; AMON, B.; BARAHONA ROSALES, R.; PRADO, A. del; LIMA, M. A. de; OYHANTÇABAL, W.; WEERDEN, T. J. van der; WIDIAWATI, Y. Emmisions from livestock and manure management. In: CALVO BUENDIA, E.; TANABE, K.; KRANJC, A.; BAASANSUREN, J.; FUKUDA, M.; NGARIZE, S.; OSAKO, A.; PYROSHENKO, Y. SHERMANAU, P.; FEDERICI, S. (Ed.). 2019 Refinement to the 2006 guidelines for National Greenhouse Gas Inventories. Agriculture, forestry and other land use. Geneve: IPCC, 2019. v. 4. cap. 10. p. 10.9-10.167.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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