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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cocais. |
Data corrente: |
04/06/2019 |
Data da última atualização: |
26/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEREIRA, A. L.; SOARES, E. D. S.; BRITO, D. R. B.; CUTRIM JÚNIOR, J. A. A.; SILVA, I. C. S.; COSTA, J. B.; SILVA, E. M. G. |
Afiliação: |
ANDERSON LOPES PEREIRA, UFMA; EDUARDO DEL SARTO SOARES, UEMA; DANILO RODRIGUES BARROS BRITO, IFMA; JOSÉ ANTÔNIO ALVES CUTRIM JÚNIOR, IFMA; IGOR CASSIANO SARAIVA SILVA, UVA; JOAQUIM BEZERRA COSTA, CPACP; EDUARDO MENDES GOMES SILVA, IFMA. |
Título: |
Comportamento ingestivo de ovinos alimentados com diferentes níveis de resíduo úmido de cervejaria. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Agrária Acadêmica, v. 2, n. 3, p. 160-171, maio/jun. 2019. |
DOI: |
10.32406/v2n32019/160-171/agrariacad |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se avaliar a influência de quatro níveis (0; 10; 20; e 30%) de inclusão de resíduo úmido de cervejaria (RUC) em dietas para ovinos sobre o seu comportamento ingestivo. Adotou-se o delineamento em arranjo fatorial 4 x 6, com seis tempos de avaliação. Foram avaliadas as atividades contínuas (alimentação, ruminação, outras atividades e ócio) e pontuais (consumo de sal, ingestão de água, micção e defecação), como também variáveis de comportamento alimentar. A partir do nível de inclusão de 10% do RUC foi observado efeito (P<0,05) para tempo de ruminação, outras atividades e ócio. O período do dia influenciou em todas as variáveis comportamentais estudadas independentemente do nível de inclusão de resíduo úmido de cervejaria, sendo o nível de 20% com os melhores resultados. |
Palavras-Chave: |
Agroindústria; Alimentos; Coprodutos; Pequenos ruminantes; Ruminantes. |
Thesagro: |
Ovino; Ovinocultura. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198151/1/COMPORTAMENTO-INGESTIVO-DE-OVINOS-ALIMENTADOS-COM-DIFERENTES-NIVEIS-DE-RESIDUO-UMIDO-DE-CERVEJARIA.pdf
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Marc: |
LEADER 01697naa a2200289 a 4500 001 2109628 005 2019-11-26 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.32406/v2n32019/160-171/agrariacad$2DOI 100 1 $aPEREIRA, A. L. 245 $aComportamento ingestivo de ovinos alimentados com diferentes níveis de resíduo úmido de cervejaria.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aObjetivou-se avaliar a influência de quatro níveis (0; 10; 20; e 30%) de inclusão de resíduo úmido de cervejaria (RUC) em dietas para ovinos sobre o seu comportamento ingestivo. Adotou-se o delineamento em arranjo fatorial 4 x 6, com seis tempos de avaliação. Foram avaliadas as atividades contínuas (alimentação, ruminação, outras atividades e ócio) e pontuais (consumo de sal, ingestão de água, micção e defecação), como também variáveis de comportamento alimentar. A partir do nível de inclusão de 10% do RUC foi observado efeito (P<0,05) para tempo de ruminação, outras atividades e ócio. O período do dia influenciou em todas as variáveis comportamentais estudadas independentemente do nível de inclusão de resíduo úmido de cervejaria, sendo o nível de 20% com os melhores resultados. 650 $aOvino 650 $aOvinocultura 653 $aAgroindústria 653 $aAlimentos 653 $aCoprodutos 653 $aPequenos ruminantes 653 $aRuminantes 700 1 $aSOARES, E. D. S. 700 1 $aBRITO, D. R. B. 700 1 $aCUTRIM JÚNIOR, J. A. A. 700 1 $aSILVA, I. C. S. 700 1 $aCOSTA, J. B. 700 1 $aSILVA, E. M. G. 773 $tRevista Agrária Acadêmica$gv. 2, n. 3, p. 160-171, maio/jun. 2019.
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Registro original: |
Embrapa Cocais (CPACP) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
02/01/2017 |
Data da última atualização: |
11/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
TROMBETE, F. M.; FREITAS-SILVA, O.; SALDANHA, T.; VENÂNCIO, A. A.; FRAGA. M. E. |
Afiliação: |
F. M. Trombete, UFRRJ; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; T. Saldanha, UFRRJ; A. A. Venâncio, Universidade do Minho; M. E. Fraga. |
Título: |
Ozone against mycotoxins and pesticide residues in food: current applications and perspectives. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
International Food Research Journal, v. 23, n. 6, p. 2545-2556, dec. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Food safety may be compromised by the presence of chemical contaminants, such as mycotoxins and pesticide residues. Mycotoxins are natural contaminants produced by certain species of filamentous fungi and can cause toxic effects on human health. Pesticide residues are any specified substance in food resulting from the use of a pesticide with toxicological significance. To protect consumers from these toxic substances, different food regulatory agencies have set maximum levels permitted in different raw materials and processed foods. However, recent research has demonstrated a high incidence of both mycotoxins and pesticide residues (not simultaneously) in foods marketed all around the world, sometimes with levels above the regulated limits. One way to reduce such contaminants is to use ozone (O3) in food processing. Due to its high potential as an oxidant, O3 or the radicals generated in the ozonation process react with mycotoxins and pesticide residues that lose their toxicity due to molecular degradation. In this review paper the recent research into using O3 for gaseous ozonation and ozonized water to decontaminate food by eliminating and/or reducing mycotoxins and pesticide residues are discussed. Also the changes promoted in food quality attributes, the possible formation of degradation products of toxic relevance, as well as some perspectives for the future use of this technology in food processing are explored. |
Thesaurus NAL: |
food safety. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02012naa a2200181 a 4500 001 2059771 005 2017-04-11 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTROMBETE, F. M. 245 $aOzone against mycotoxins and pesticide residues in food$bcurrent applications and perspectives.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aFood safety may be compromised by the presence of chemical contaminants, such as mycotoxins and pesticide residues. Mycotoxins are natural contaminants produced by certain species of filamentous fungi and can cause toxic effects on human health. Pesticide residues are any specified substance in food resulting from the use of a pesticide with toxicological significance. To protect consumers from these toxic substances, different food regulatory agencies have set maximum levels permitted in different raw materials and processed foods. However, recent research has demonstrated a high incidence of both mycotoxins and pesticide residues (not simultaneously) in foods marketed all around the world, sometimes with levels above the regulated limits. One way to reduce such contaminants is to use ozone (O3) in food processing. Due to its high potential as an oxidant, O3 or the radicals generated in the ozonation process react with mycotoxins and pesticide residues that lose their toxicity due to molecular degradation. In this review paper the recent research into using O3 for gaseous ozonation and ozonized water to decontaminate food by eliminating and/or reducing mycotoxins and pesticide residues are discussed. Also the changes promoted in food quality attributes, the possible formation of degradation products of toxic relevance, as well as some perspectives for the future use of this technology in food processing are explored. 650 $afood safety 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 700 1 $aSALDANHA, T. 700 1 $aVENÂNCIO, A. A. 700 1 $aFRAGA. M. E. 773 $tInternational Food Research Journal$gv. 23, n. 6, p. 2545-2556, dec. 2016.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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