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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/05/2019 |
Data da última atualização: |
19/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FERRAZ, T. M. Y; MARTINS, I.; CAVALCANTI, L.; ALBUQUERQUE JÚNIOR, E. C.; SILVA, P. T. de S. e. |
Afiliação: |
T. M. Y. FERRAZ; I. MARTINS; L. CAVALCANTI; E. C. ALBUQUERQUE JÚNIOR; PAULA TEREZA DE SOUZA E SILVA, CPATSA. |
Título: |
Vortex-assisted liquid-liquid microextraction combined with HPLC-MS for the determination of pesticides in water. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL & FOOD MONITORING, 40., 2018, Santiago de Compostela, Spain. Book of abstracts... Santiago de Compostela: IIAA: USC: UNIZAR: IAEAC, 2018. |
Páginas: |
p. 419. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study was to develop and validate the VALLME technique and analysis, employing LC-(ESI)MS in the determination of 10 pesticides in water. |
Palavras-Chave: |
VALLME. |
Thesagro: |
Agricultura; Água; Contaminação; Pesticida. |
Thesaurus Nal: |
Agriculture; Water pollution. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197933/1/Paula-2.pdf
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Marc: |
LEADER 01025nam a2200253 a 4500 001 2109450 005 2023-12-19 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFERRAZ, T. M. Y 245 $aVortex-assisted liquid-liquid microextraction combined with HPLC-MS for the determination of pesticides in water.$h[electronic resource] 260 $aIn: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL & FOOD MONITORING, 40., 2018, Santiago de Compostela, Spain. Book of abstracts... Santiago de Compostela: IIAA: USC: UNIZAR: IAEAC$c2018 300 $ap. 419. 520 $aThe present study was to develop and validate the VALLME technique and analysis, employing LC-(ESI)MS in the determination of 10 pesticides in water. 650 $aAgriculture 650 $aWater pollution 650 $aAgricultura 650 $aÁgua 650 $aContaminação 650 $aPesticida 653 $aVALLME 700 1 $aMARTINS, I. 700 1 $aCAVALCANTI, L. 700 1 $aALBUQUERQUE JÚNIOR, E. C. 700 1 $aSILVA, P. T. de S. e
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
10/05/2024 |
Data da última atualização: |
24/05/2024 |
Autoria: |
SILVA, E. de B.; LIMA, R. C.; GAURAT, J. O.; BRAGA NETO, A. M.; CRUZ, M. do C. M. da; BIÉ, D. C. A.; GONÇALVES, E. D.; SILVA, L. F. de O.; MOURA, P. H. A.; SOUZA, S. M. de. |
Afiliação: |
ENILSON DE BARROS SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; RAMONY CRISTINA LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; JÉSSICA OLIVEIRA GAURAT, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; ARI MEDEIROS BRAGA NETO, INSTITUTO FEDERAL DE MINAS GERAIS; MARIA DO CÉU MONTEIRO DA CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; DALILA COSTA APARECIDA BIÉ, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; EMERSON DIAS GONÇALVES, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; LUIZ FERNANDO DE OLIVEIRA SILVA, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; PEDRO HENRIQUE ABREU MOURA, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; SHIRLEY MACEDO DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI. |
Título: |
Soil acidity levels for blackberry liming recommendation and yield increase. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 59, e03398, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2024.v59.03398 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Níveis de acidez do solo para recomendação de calagem e aumento de produção da amora-preta. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to determine the acidity levels to obtain adequate soil chemical attributes for the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils subjected to increasing limestone rates. The BRS Tupy, Brazos, Guarani, and BRS Xavante blackberry cultivars were evaluated on the Typic Hapludox (LVdf) and Rhodic Hapludox (LVd) soils, to which four rates of dolomitic limestone were applied (0, 1.5, 3.0, and 6.0 Mg ha-¹). The effect of liming on soil chemical attributes, in a 2×4 factorial arrangement (soils and limestone rates), as well as leaf nutrient content and fruit yield, in a 2×4×4 factorial arrangement (soils, limestone rates, and cultivars), were evaluated. The maximum fruit yield was obtained with 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone. The blackberry cultivars showed a high demand for Ca, Mg, and base saturation and a low tolerance to aluminum in the soils. From 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone, the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils is obtained with pH 5.6, maximum tolerated aluminum saturation of 6%, Ca and Mg concentration of 45.3 mmolc kg-¹, and base saturation of 48.3%. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi determinar os níveis de acidez para obter os atributos químicos do solo adequados à máxima produção de frutos de amoreiras-pretas cultivadas em solos ácidos submetidos a doses crescentes de calcário. Foram avaliadas as cultivares de amoreira-preta BRS Tupy, Brazos, Guarani e BRS Xavante nos solos Latossolo Vermelho Distroférico (LVdf) e Latossolo Vermelho distrófico (LVd), aos quais foram aplicadas quatro doses de calcário dolomítico (0, 1,5, 3,0 e 6,0 Mg ha-¹). Foram avaliados o efeito da calagem sobre os atributos químicos do solo, em arranjo fatorial 2×4 (solos e doses de calcário), bem como o teor de nutrientes foliares e a produção de frutos, em arranjo fatorial 2×4×4 (solos, doses de calcário e cultivares). A produção máxima de frutos foi obtida com 3,3 Mg ha-¹ de calcário dolomítico. As cultivares de amoreira-preta apresentaram alta demanda por Ca, Mg e saturação por bases e baixa tolerância ao alumínio nos solos. A partir de 3,3 Mg ha-¹ de calcário dolomítico, a produção máxima de frutos de amoraspretas cultivadas em solos ácidos é obtida com pH 5,6, saturação máxima tolerada de alumínio de 6%, concentração de Ca e Mg de 45,3 mmolc kg-¹ e saturação por bases de 48,3%. MenosABSTRACT - The objective of this work was to determine the acidity levels to obtain adequate soil chemical attributes for the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils subjected to increasing limestone rates. The BRS Tupy, Brazos, Guarani, and BRS Xavante blackberry cultivars were evaluated on the Typic Hapludox (LVdf) and Rhodic Hapludox (LVd) soils, to which four rates of dolomitic limestone were applied (0, 1.5, 3.0, and 6.0 Mg ha-¹). The effect of liming on soil chemical attributes, in a 2×4 factorial arrangement (soils and limestone rates), as well as leaf nutrient content and fruit yield, in a 2×4×4 factorial arrangement (soils, limestone rates, and cultivars), were evaluated. The maximum fruit yield was obtained with 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone. The blackberry cultivars showed a high demand for Ca, Mg, and base saturation and a low tolerance to aluminum in the soils. From 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone, the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils is obtained with pH 5.6, maximum tolerated aluminum saturation of 6%, Ca and Mg concentration of 45.3 mmolc kg-¹, and base saturation of 48.3%. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi determinar os níveis de acidez para obter os atributos químicos do solo adequados à máxima produção de frutos de amoreiras-pretas cultivadas em solos ácidos submetidos a doses crescentes de calcário. Foram avaliadas as cultivares de amoreira-preta BRS Tupy, Brazos, Guarani e BRS Xavante nos solos Lat... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Acidez do Solo; Alumínio; Amora Preta; Calagem; Calcário Dolomítico; Eficiência Nutricional; Latossolo Vermelho. |
Thesaurus NAL: |
Aluminum; Base saturation; Dolomitic limestone; Liming; Rubus; Soil pH. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164223/1/Soil-acidity-levels-2024.pdf
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Marc: |
LEADER 03714naa a2200409 a 4500 001 2164223 005 2024-05-24 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2024.v59.03398$2DOI 100 1 $aSILVA, E. de B. 245 $aSoil acidity levels for blackberry liming recommendation and yield increase.$h[electronic resource] 260 $c2024 500 $aTítulo em português: Níveis de acidez do solo para recomendação de calagem e aumento de produção da amora-preta. 520 $aABSTRACT - The objective of this work was to determine the acidity levels to obtain adequate soil chemical attributes for the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils subjected to increasing limestone rates. The BRS Tupy, Brazos, Guarani, and BRS Xavante blackberry cultivars were evaluated on the Typic Hapludox (LVdf) and Rhodic Hapludox (LVd) soils, to which four rates of dolomitic limestone were applied (0, 1.5, 3.0, and 6.0 Mg ha-¹). The effect of liming on soil chemical attributes, in a 2×4 factorial arrangement (soils and limestone rates), as well as leaf nutrient content and fruit yield, in a 2×4×4 factorial arrangement (soils, limestone rates, and cultivars), were evaluated. The maximum fruit yield was obtained with 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone. The blackberry cultivars showed a high demand for Ca, Mg, and base saturation and a low tolerance to aluminum in the soils. From 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone, the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils is obtained with pH 5.6, maximum tolerated aluminum saturation of 6%, Ca and Mg concentration of 45.3 mmolc kg-¹, and base saturation of 48.3%. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi determinar os níveis de acidez para obter os atributos químicos do solo adequados à máxima produção de frutos de amoreiras-pretas cultivadas em solos ácidos submetidos a doses crescentes de calcário. Foram avaliadas as cultivares de amoreira-preta BRS Tupy, Brazos, Guarani e BRS Xavante nos solos Latossolo Vermelho Distroférico (LVdf) e Latossolo Vermelho distrófico (LVd), aos quais foram aplicadas quatro doses de calcário dolomítico (0, 1,5, 3,0 e 6,0 Mg ha-¹). Foram avaliados o efeito da calagem sobre os atributos químicos do solo, em arranjo fatorial 2×4 (solos e doses de calcário), bem como o teor de nutrientes foliares e a produção de frutos, em arranjo fatorial 2×4×4 (solos, doses de calcário e cultivares). A produção máxima de frutos foi obtida com 3,3 Mg ha-¹ de calcário dolomítico. As cultivares de amoreira-preta apresentaram alta demanda por Ca, Mg e saturação por bases e baixa tolerância ao alumínio nos solos. A partir de 3,3 Mg ha-¹ de calcário dolomítico, a produção máxima de frutos de amoraspretas cultivadas em solos ácidos é obtida com pH 5,6, saturação máxima tolerada de alumínio de 6%, concentração de Ca e Mg de 45,3 mmolc kg-¹ e saturação por bases de 48,3%. 650 $aAluminum 650 $aBase saturation 650 $aDolomitic limestone 650 $aLiming 650 $aRubus 650 $aSoil pH 650 $aAcidez do Solo 650 $aAlumínio 650 $aAmora Preta 650 $aCalagem 650 $aCalcário Dolomítico 650 $aEficiência Nutricional 650 $aLatossolo Vermelho 700 1 $aLIMA, R. C. 700 1 $aGAURAT, J. O. 700 1 $aBRAGA NETO, A. M. 700 1 $aCRUZ, M. do C. M. da 700 1 $aBIÉ, D. C. A. 700 1 $aGONÇALVES, E. D. 700 1 $aSILVA, L. F. de O. 700 1 $aMOURA, P. H. A. 700 1 $aSOUZA, S. M. de 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira$gv. 59, e03398, 2024.
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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