03714naa a2200409 a 450000100080000000500110000800800410001902400620006010000200012224501040014226000090024650001240025552024520037965000130283165000200284465000240286465000110288865000100289965000120290965000190292165000140294065000160295465000120297065000260298265000280300865000230303670000160305970000180307570000220309370000250311570000190314070000220315970000230318170000200320470000200322477300600324421642232024-05-24 2024 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2024.v59.033982DOI1 aSILVA, E. de B. aSoil acidity levels for blackberry liming recommendation and yield increase.h[electronic resource] c2024 aTítulo em português: Níveis de acidez do solo para recomendação de calagem e aumento de produção da amora-preta. aABSTRACT - The objective of this work was to determine the acidity levels to obtain adequate soil chemical attributes for the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils subjected to increasing limestone rates. The BRS Tupy, Brazos, Guarani, and BRS Xavante blackberry cultivars were evaluated on the Typic Hapludox (LVdf) and Rhodic Hapludox (LVd) soils, to which four rates of dolomitic limestone were applied (0, 1.5, 3.0, and 6.0 Mg ha-¹). The effect of liming on soil chemical attributes, in a 2×4 factorial arrangement (soils and limestone rates), as well as leaf nutrient content and fruit yield, in a 2×4×4 factorial arrangement (soils, limestone rates, and cultivars), were evaluated. The maximum fruit yield was obtained with 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone. The blackberry cultivars showed a high demand for Ca, Mg, and base saturation and a low tolerance to aluminum in the soils. From 3.3 Mg ha-¹ dolomitic limestone, the maximum fruit yield of blackberry trees grown in acidic soils is obtained with pH 5.6, maximum tolerated aluminum saturation of 6%, Ca and Mg concentration of 45.3 mmolc kg-¹, and base saturation of 48.3%. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi determinar os níveis de acidez para obter os atributos químicos do solo adequados à máxima produção de frutos de amoreiras-pretas cultivadas em solos ácidos submetidos a doses crescentes de calcário. Foram avaliadas as cultivares de amoreira-preta BRS Tupy, Brazos, Guarani e BRS Xavante nos solos Latossolo Vermelho Distroférico (LVdf) e Latossolo Vermelho distrófico (LVd), aos quais foram aplicadas quatro doses de calcário dolomítico (0, 1,5, 3,0 e 6,0 Mg ha-¹). Foram avaliados o efeito da calagem sobre os atributos químicos do solo, em arranjo fatorial 2×4 (solos e doses de calcário), bem como o teor de nutrientes foliares e a produção de frutos, em arranjo fatorial 2×4×4 (solos, doses de calcário e cultivares). A produção máxima de frutos foi obtida com 3,3 Mg ha-¹ de calcário dolomítico. As cultivares de amoreira-preta apresentaram alta demanda por Ca, Mg e saturação por bases e baixa tolerância ao alumínio nos solos. A partir de 3,3 Mg ha-¹ de calcário dolomítico, a produção máxima de frutos de amoraspretas cultivadas em solos ácidos é obtida com pH 5,6, saturação máxima tolerada de alumínio de 6%, concentração de Ca e Mg de 45,3 mmolc kg-¹ e saturação por bases de 48,3%. aAluminum aBase saturation aDolomitic limestone aLiming aRubus aSoil pH aAcidez do Solo aAlumínio aAmora Preta aCalagem aCalcário Dolomítico aEficiência Nutricional aLatossolo Vermelho1 aLIMA, R. C.1 aGAURAT, J. O.1 aBRAGA NETO, A. M.1 aCRUZ, M. do C. M. da1 aBIÉ, D. C. A.1 aGONÇALVES, E. D.1 aSILVA, L. F. de O.1 aMOURA, P. H. A.1 aSOUZA, S. M. de tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 59, e03398, 2024.