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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
18/12/2018 |
Data da última atualização: |
28/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
SOARES, J. P. G.; LEAL, M. A. de A.; SALMAN, A. K.; ZAMORA LÓPEZ, G. F. |
Afiliação: |
JOAO PAULO GUIMARAES SOARES, CPAC; MARCO ANTONIO DE ALMEIDA LEAL, CNPAB; ANA KARINA DIAS SALMAN, CPAF-RO; Giovana Fiorela Zamora López, FIER - ederação de Indústrias do Estado de Rondônia. |
Título: |
Manejo da fertilidade de solos em áreas de pastagem orgânica. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: CARDOSO, I. M.; FÁVERO, C. (Ed.). Solos e agroecologia. Brasília, DF: Embrapa, 2018 v.4. 373 p. il. (Coleção Transição Agroecológica, 4). |
Série: |
(Coleção Transição Agroecológica, 4). |
ISBN: |
978-85-7035-774-8 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi orientar práticas de manejo da fertilidade do solo sob pastagens em sistemas orgânicos de produção, que possibilitem otimizar a disponibilidade de nutrientes para as plantas forrageiras tanto por meio da adição de corretivos ou adubos naturais, quanto pela adoção de técnicas de manejo voltadas ao aproveitamento de associações simbióticas ou de conservação do solo. |
Palavras-Chave: |
Balanço de nutrientes; Consorciação pastagem leguminosa; Manejo da fertilidade do solo; Manejo de pastagem; Pastagem ecológica; Sistemas silvipastoris. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
14/01/2020 |
Data da última atualização: |
14/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BARBOSA, A. M.; SANTOS, K. S.; BORGES, G. R.; MUNIZ, A. V. C. da S.; MENDONCA, F. M. R.; PINHEIRO, M. S.; FRANCESCHI, E.; DARIVA, C.; PADILHA, F. F. |
Afiliação: |
ADRIELE M. BARBOSA; KLEBSON S. SANTOS; GUSTAVO R. BORGES; ANA VERUSKA CRUZ DA SILVA MUNIZ, CPATC; FLAVIA M. R. MENDONCA; MALONE S. PINHEIRO; ELTON FRANCESCHI; CLAUDIO DARIVA; FRANCINE F. PADILHA. |
Título: |
Separation of antbacterial biocompounds from Hancorni speciosa leaves by a sequential process of pressurized liquid extraction. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Separation and Purification Technology, n. 222, p. 390-395, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Hancornia speciosahas bioactive molecules such as phenolic compounds which exhibit antioxidant and anti-microbial properties. Nevertheless, the separation of these substances from a medicinal plant can be differentaccording to the extraction process and solvent used. Thus, the present study aimed was to separate phenoliccompounds fromHancornia speciosaleaves in three steps by using a sequential pressurized liquid extraction andevaluated their antioxidant and antibacterial activity. Results showed that the temperature increase from 25 to60° C provides a significative enhancement in the extraction yield. The raw ethanol extract (39.0 ± 0.2%)showed the highest overall extraction yield. However, fractionated ethanol extract (FEE) at 60 °C exhibited thehighest amount of total phenolic compounds (347.0 ± 4.12 mg/g extract). Fractionated ethyl acetate extract(FAE) at 60 °C presented improved quantity of totalflavonoids (230.4 ± 3.5 mg/g extract) and rutin content(16.6 ± 0.3 mg/mL extract). The antioxidant activity results for IC50of DPPH indicated that FEE(3.8 ± 0.1 ?g/mL) was the best free radical scavenger. FAE and FEE were able to inhibit the growth of mul-tidrug-resistantE. coli. |
Thesagro: |
Fruta Tropical; Hancornia Speciosa; Mangaba. |
Thesaurus NAL: |
Tropical and subtropical fruits. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208706/1/1-s2.0-S138358661930334X-main.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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