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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  13/05/2015
Data da última atualização:  29/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MIELE, A.; RIZZON, L. A.; QUEIROZ, S. C. do N. de; GIANELLO, C.
Afiliação:  ALBERTO MIELE, CNPUV; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA.
Título:  Physicochemical composition, minerals, and pesticide residues in organic grape juices.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, Campinas, v. 35, n. 1, p. 120-126,jan/mar. 2015.
ISSN:  0101-2061
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1678-457X.6540
Idioma:  Português
Conteúdo:  Demand for organic products is intensified in many countries each year. Following this trend, Brazil produces increasing volumes of organic grape juice. In this way, a survey of organic grape juices made from grapes produced according to this system was carried out where physicochemical composition, minerals, trace elements, and pesticide residues were determined. Variables related to grape juice composition were performed by physicochemical procedures; minerals and trace elements, by inductively plasma optical emission spectrometry; pesticide residues, by liquid chromatography-mass spectrometry. Main results show that the physicochemical composition of organic grape juices was in general in accordance to the Brazilian legislation. The mean concentrations of trace elements were very low, varying from 0.002 (Cd) to 0.970 (Ba) mg L?1. Pesticide residues were not detected in any sample analyzed (MRL= 10 μg L?1). These results show that the Serra Gaúcha viticultural region present conditions to produce organic grape juices, despite the adverse climate factors that occurs in some years. Nevertheless, these products should be made with grape varieties, such as the labrusca ones, less susceptibles to the main grapevine pathogens.
Palavras-Chave:  Agrobiologia; Agrobiology; Metais pesados; Minerais; Organic viticulture; Viticultura Orgânica.
Thesagro:  Viticultura.
Thesaurus Nal:  Heavy metals; Minerals.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/123707/1/MIELE-foodsciencetechnology-v35-n1-p120-126-jan-mar2015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV15846 - 1UPCAP - DD634.82M631p
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  12/08/2016
Data da última atualização:  22/09/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GONÇALVES, S. M.; MELO, N. R. de; SANTOS, D. C. dos; MOTTA, J. F. G.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  Sheyla Moreira Gonçalves, UFRRJ; Nathália Ramos de Melo, UFF; Daiane Cardial dos Santos, UFF; Joyce Fagundes Gomes Motta, UFF; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Evaluation the effect of the addition of glycerol plasticizer in mechanical and microbiological features of cellulose acetate active films incorporated with essential oil cinnamon.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SAFETY AND INNOVATION IN FOOD PACKAGING, 2016, Lisboa. Book of Abstracts... Lisboa: National Institute of Health Dr Ricardo Jorge Lisbon, 2016. p. 55-56.
Idioma:  Inglês
Notas:  INSIPAK. PS2-05
Palavras-Chave:  Active packaging; Antimicrobial properties.
Thesaurus NAL:  additives; food safety; mechanical properties.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA13281 - 1UPCRA - DD
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