BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  15/03/2021
Data da última atualização:  27/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  THEODORO, J. M. V.; MARTINEZ, O. D. M.; GRANCIERI, M.; TOLEDO, R. C. L.; MARTINS, A. D.; DIAS, D. M.; CARVALHO, C. W. P. de; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  JAQUELINE MACIEL VIEIRA THEODORO, UFV; OSCAR DAVID MEDINA MARTINEZ, UFV; MARIANA GRANCIERI, UFV; RENATA CELI LOPES TOLEDO, UFV; AMANDA M. DIAS MARTINS, UFRRJ; DESIRRÊ MORAIS DIAS, FADIP; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV.
Título:  Germinated millet flour (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) reduces inflammation, oxidative stress, and liver steatosis in rats fed with high-fat high-fructose diet.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, v. 99, 103207, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103207
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated the effects of germinated millet flour on inflammation, oxidative stress, adiposity, and liver steatosis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet. In phase 1 of the experiment (8 weeks) the animals were separated into a control group with an AIN-93M diet (n = 10) and a high-fat high-fructose group (HFHF) (n = 20) with a diet rich in saturated fat (31%) and fructose (20%). In phase 2 (10 weeks), the control group was maintained on the AIN-93M diet (n = 10) and the HFHF group was divided into HFHF group (HFHF diet, n = 10) and the Millet group (HFHF with germinated millet flour replacing 43.6% dietary fiber, 100% starch, 36% protein and 39% oil in the experimental diet, n = 10). The germinated millet flour reduced (p < 0.05), in comparison with HFHF group, the adiposity (24.18 ± 4.45g to millet and 32.89 ± 8.46g to HFHF), triglycerides (100.00 ± 17.93g to millet and 147.8 ± 21.57g to HFHF), uric acid, ALT, NF-kB (131.9 ± 97.14 pg/ml to millet and 346.3 ± 58.88 pg/ml to HFHF), (98.80 ± 19.90 pg/ml to millet and 141.4 ± 25.12 pg/ml to HFHF), platelet/lymphocyte and neutrophil/lymphocyte ratio, liver steatosis, inflammatory infiltrate (0.1880 ± 0.07 pg/ml to millet and 1.269 ± 0.17 pg/ml to HFHF), MDA levels, and liver collagen deposition. Further, germinated millet increased (p < 0.05) IL-10 (1511 ± 528.50 pg/ml to millet and 483.8 ± 91.59 pg/ml to HFHF), PPAR protein, total antioxidant capacity of the liver (0.2825 ± 0.04 pg/ml to millet and... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA15147 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMELO, T. S.; BERNARDI, N. D. C.; RIBEIRO, I. B.; PARFITT, J. M. B.; CONCENÇO, G. Desempenho de arroz irrigado sob diferentes níveis de estresse hídrico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 13., 2025, Pelotas. Anais [...]. Porto Alegre: Sociedade Sul-Brasileira de Arroz Irrigado, 2025.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRAMOS, S. R. R.; RIBEIRO, I. B. O.; SOBRAL, K. M. B.; GONCALVES, L. S. A.; SOBRAL, L. F. Evaluación de la variabilidad genética de cocotero gigante por medio de descriptores fenotipicos. In: SIMPOSIO INTERNACIONAL DE RECURSOS GENETICOS PARA AMeRICA LATINA EL CARIBE, 8., 2011, Quito. [Proceedings...]. Quito: INIAP, 2011.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBERNARDI, N. D. C.; MELO, T. S.; PARFITT, J. M. B.; DEUNER, S.; RIBEIRO, Í. B.; CONCENÇO, G. Ecophysiological adaptability of rice sown on residual ridges of previous soybean cultivation. Acta Scientiarum. Agronomy, v. 46, n. 1, p.e66966, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, R. do C.; RIBEIRO, I. B. de O.; SANTANA. D. M. A.; NUNES, A. de O.; CZERMAINSKI, A. B. C.; RAMOS, S. R. R. Avaliação de acessos de coqueiro-anão em função dos descritores de inflorescência. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 3., 2013, Aracaju. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2013. 1 CD-ROM. p. 233-237.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPROTÁSIO, T. de P.; SANTANA, J. de D. P. de; GUIMARÃES NETO, R. M.; GUIMARÃES JÚNIOR, J. B.; TRUGILHO, P. F.; RIBEIRO, I. B. Avaliação da qualidade do carvão vegetal de Qualea parviflora. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 31, n. 68, p. 295-307, out./dez. 2011.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, I. B. O.; SILVA, R. C.; SANTANA, D. M. A.; NUNES, A. O.; CZERMAINSKI, A. B. C.; RAMOS, S. R. R. Avaliação preliminar de acessos de coqueiro anão em função dos descritores de inflorescência. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012. Anais. Belém, PA. 2012. Artigo em anais.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Uva e Vinho.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, A. C.; RAMOS, S. R. R.; GOIS, G. R. de; CARDOSO, B. T.; RIBEIRO, I. B. de O.; CAMPOS, E. T. Avaliação preliminar para características químicas e nutricionais em frutos de variedades tradicionais de abóbora. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 4., 2011. Teresina. Palestras e resumos... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos; Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2011.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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8.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, A. O.; RIBEIRO, I. B. de O.; SANTANA, D. M. A.; SILVA, R. do C.; CZERMAINSKI, A. B. C.; RAMOS, S. R. R. Caracterização e avaliação de acessos de coqueiro-gigante do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Tabuleiros Costeiros. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTERIOS, 2., 2012, Aracaju. Anais... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2012. p. 193-197.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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9.Imagem marcado/desmarcadoCONCENÇO, G.; BERNARDI, N. D. C.; MELO, T. S.; SILVA, L. B. X. DA; RIBEIRO, I. B.; THEISEN, G.; PARFITT, J. M. B. Efeito do Encharcamento do Solo sobre Milho e Alternativas de Manejo em Terras Baixas. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2022. (Embrapa Clima Temperado. Comunicado Técnico, 388).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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10.Imagem marcado/desmarcadoCONCENÇO, G.; PARFITT, J. M. B.; MELO, T. S.; BERNARDI, N. D. C.; SILVA, L. B. X. DA; RIBEIRO, I. B. Integridade estrutural de sulco-camalhões em Terras Baixas de Clima Temperado. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2022. (Embrapa Clima Temperado. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 359).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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