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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
17/12/2007 |
Data da última atualização: |
06/03/2012 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
GARRIDO, L. da R. |
Afiliação: |
Lucas da Ressurreição Garrido, Embrapa Uva e Vinho. |
Título: |
Boas práticas agrícolas na produção de uva de mesa (pré colheita). |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2006. |
Páginas: |
12 p. |
Série: |
(Embrapa Uva e Vinho. Circular Técnica, 72). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Disponível também no formato online. |
Conteúdo: |
O controle de agentes biológicos e químicos é imprescindível para que os produtos agrícolas não ofereçam risco à saúde do consumidor. As Boas Práticas Agrícolas (BPA) se referem às práticas e procedimentos estabelecidos para a produção primária, objetivando o controle de perigos, a produtividade e a qualidade. Para o controle dos perigos (agentes de doenças), não é necessário que se caracterize e identifique especificamente quais estão presentes em cada etapa da produção. As práticas e procedimentos se baseiam na aplicação de tecnologias desenvolvidas para o controle dos perigos possíveis e potenciais, para a qualidade do produto final e para a produtividade no campo. Estes procedimentos e práticas são objetos de correções quando o resultado final esperado não é satisfatório. Para o controle dos perigos por BPA, consideram-se as fontes de contaminação e as condições que se relacionam à introdução, multiplicação e permanência dos perigos no produto. |
Palavras-Chave: |
Boas práticas; Uva de mesa; Uva demesa. |
Thesagro: |
Adubação; Agrotóxico; Água; Contaminação; Doença de Planta; Equipamento; Fertilizante; Higiene; Pré-Colheita; Produção; Segurança Alimentar; Solo; Trabalhador Rural; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPUV/9188/1/cir072.pdf
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Marc: |
LEADER 01952nam a2200349 a 4500 001 1542226 005 2012-03-06 008 2006 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aGARRIDO, L. da R. 245 $aBoas práticas agrícolas na produção de uva de mesa (pré colheita). 260 $aBento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho$c2006 300 $a12 p. 490 $a(Embrapa Uva e Vinho. Circular Técnica, 72). 500 $aDisponível também no formato online. 520 $aO controle de agentes biológicos e químicos é imprescindível para que os produtos agrícolas não ofereçam risco à saúde do consumidor. As Boas Práticas Agrícolas (BPA) se referem às práticas e procedimentos estabelecidos para a produção primária, objetivando o controle de perigos, a produtividade e a qualidade. Para o controle dos perigos (agentes de doenças), não é necessário que se caracterize e identifique especificamente quais estão presentes em cada etapa da produção. As práticas e procedimentos se baseiam na aplicação de tecnologias desenvolvidas para o controle dos perigos possíveis e potenciais, para a qualidade do produto final e para a produtividade no campo. Estes procedimentos e práticas são objetos de correções quando o resultado final esperado não é satisfatório. Para o controle dos perigos por BPA, consideram-se as fontes de contaminação e as condições que se relacionam à introdução, multiplicação e permanência dos perigos no produto. 650 $aAdubação 650 $aAgrotóxico 650 $aÁgua 650 $aContaminação 650 $aDoença de Planta 650 $aEquipamento 650 $aFertilizante 650 $aHigiene 650 $aPré-Colheita 650 $aProdução 650 $aSegurança Alimentar 650 $aSolo 650 $aTrabalhador Rural 650 $aViticultura 653 $aBoas práticas 653 $aUva de mesa 653 $aUva demesa
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
18/02/2016 |
Data da última atualização: |
15/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
REIS, L. C.; FIGUEIREDO, R. de O.; PICCOLO, M. C.; CAMARGO, P. B. de; COSTA, C. F. G.; ZUCCARI, M. L.; GREEN, T. R. |
Afiliação: |
L. C. REIS, USP; RICARDO DE OLIVEIRA FIGUEIREDO, CNPMA; M. C. PICCOLO, USP; P. B. de CAMARGO, USP; C. F. G. COSTA, CENA/ESALQ/USP; MARIA LUCIA ZUCCARI, CNPMA; T. R. GREEN, USDA ARS. |
Título: |
Stream water quality in the context of payments for environmental services in Southeastern Brazil. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: 2015 AGU FALL MEETING, 2015, San Francisco. E-posters... San Francisco: 2015. Ref. H43B-1481. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Public policy of payment for environmental services (PES) was established in 2007 to face the challenge of recuperatingwater resources at one of the headwater areas of the Jaguari River Basin, which supplies an important reservoir for the metropolitan region of São Paulo, Brazil. Such effort consists of reforestation of riparian zones and spring lands at the hills of selected catchments, including the Ribeirão das Posses (RP) catchment. Since 2012 the University of São Paulo has developed research at RP to monitor the benefits of these practices on stream water quality, and identified a few parameters as good indicators to follow up the results of this PES program. The present study has the objective to show results of the monthly monitoring in 2015,including 13 sampling stations at RP catchment distributed as follows: one in a spring forested area, three in spring areas of different ages of reforestation (3, 5 and 8 years), and nine at reaches of RP streamlocated in a way to contemplate the effects of the first order streams that comes from the studied spring areas entering RP. We established two additional stations at the Jaguari River, upstream and downstream of RP outlet. In situ measurements include temperature, pH, electric conductivity (EC) and dissolved oxygen (DO), and collect water samples to bring to the laboratory for analyses of dissolved organic and inorganic carbon (DOC and DIC), total nitrogen (TN) and alkalinity. Also, sediments (fine fraction: >0.45 ?m; and coarse fraction: >63 ?m) are collected for isotopic carbon analyses. Preliminary results show pH values ranging from 5.5 to 7.8, while DO ranges from 5.8 to 8.9 mg L . As for EC, the mean at the spring forested station was 34.6 ?S cm , while at spring areas of 3, 6 and 8 years of reforestation they were 53.3, 73.8 and 34.8 ?S cm , respectively. We expected that by the end of this annual monitoring the benefits of reforestation will be affirmed. MenosPublic policy of payment for environmental services (PES) was established in 2007 to face the challenge of recuperatingwater resources at one of the headwater areas of the Jaguari River Basin, which supplies an important reservoir for the metropolitan region of São Paulo, Brazil. Such effort consists of reforestation of riparian zones and spring lands at the hills of selected catchments, including the Ribeirão das Posses (RP) catchment. Since 2012 the University of São Paulo has developed research at RP to monitor the benefits of these practices on stream water quality, and identified a few parameters as good indicators to follow up the results of this PES program. The present study has the objective to show results of the monthly monitoring in 2015,including 13 sampling stations at RP catchment distributed as follows: one in a spring forested area, three in spring areas of different ages of reforestation (3, 5 and 8 years), and nine at reaches of RP streamlocated in a way to contemplate the effects of the first order streams that comes from the studied spring areas entering RP. We established two additional stations at the Jaguari River, upstream and downstream of RP outlet. In situ measurements include temperature, pH, electric conductivity (EC) and dissolved oxygen (DO), and collect water samples to bring to the laboratory for analyses of dissolved organic and inorganic carbon (DOC and DIC), total nitrogen (TN) and alkalinity. Also, sediments (fine fraction: >0.45 ?m; and... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Água. |
Thesaurus NAL: |
Ecosystem services. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139355/1/2015RA-030.pdf
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Marc: |
LEADER 02631nam a2200205 a 4500 001 2037580 005 2016-04-15 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aREIS, L. C. 245 $aStream water quality in the context of payments for environmental services in Southeastern Brazil.$h[electronic resource] 260 $aIn: 2015 AGU FALL MEETING, 2015, San Francisco. E-posters... San Francisco: 2015. Ref. H43B-1481.$c1481 520 $aPublic policy of payment for environmental services (PES) was established in 2007 to face the challenge of recuperatingwater resources at one of the headwater areas of the Jaguari River Basin, which supplies an important reservoir for the metropolitan region of São Paulo, Brazil. Such effort consists of reforestation of riparian zones and spring lands at the hills of selected catchments, including the Ribeirão das Posses (RP) catchment. Since 2012 the University of São Paulo has developed research at RP to monitor the benefits of these practices on stream water quality, and identified a few parameters as good indicators to follow up the results of this PES program. The present study has the objective to show results of the monthly monitoring in 2015,including 13 sampling stations at RP catchment distributed as follows: one in a spring forested area, three in spring areas of different ages of reforestation (3, 5 and 8 years), and nine at reaches of RP streamlocated in a way to contemplate the effects of the first order streams that comes from the studied spring areas entering RP. We established two additional stations at the Jaguari River, upstream and downstream of RP outlet. In situ measurements include temperature, pH, electric conductivity (EC) and dissolved oxygen (DO), and collect water samples to bring to the laboratory for analyses of dissolved organic and inorganic carbon (DOC and DIC), total nitrogen (TN) and alkalinity. Also, sediments (fine fraction: >0.45 ?m; and coarse fraction: >63 ?m) are collected for isotopic carbon analyses. Preliminary results show pH values ranging from 5.5 to 7.8, while DO ranges from 5.8 to 8.9 mg L . As for EC, the mean at the spring forested station was 34.6 ?S cm , while at spring areas of 3, 6 and 8 years of reforestation they were 53.3, 73.8 and 34.8 ?S cm , respectively. We expected that by the end of this annual monitoring the benefits of reforestation will be affirmed. 650 $aEcosystem services 650 $aÁgua 700 1 $aFIGUEIREDO, R. de O. 700 1 $aPICCOLO, M. C. 700 1 $aCAMARGO, P. B. de 700 1 $aCOSTA, C. F. G. 700 1 $aZUCCARI, M. L. 700 1 $aGREEN, T. R.
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