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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  24/08/2017
Data da última atualização:  24/08/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, M. J. da; PASTINA, M. M.; SOUZA, V. F. de; SCHAFFERT, R. E.; CARNEIRO, P. C. S.; NODA, R. W.; CARNEIRO, J. E. de S.; DAMASCENO, C. M. B.; PARRELLA, R. A. da C.
Afiliação:  Michele Jorge da Silva, Bolsista; MARIA MARTA PASTINA, CNPMS; Vander Fillipe de Souza, Bolsista; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS; Pedro Crescêncio Souza Carneiro, Bolsista; ROBERTO WILLIANS NODA, CNPMS; José Eustáquio de Souza Carneiro; CYNTHIA MARIA BORGES DAMASCENO, CNPMS; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS.
Título:  Phenotypic and molecular characterization of sweet sorghum accessions for bioenergy production.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Plos One, San Francisco, v. 12, n. 8, p. 1-19, 2017.
DOI:  10.1371/journal.pone.0183504
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sweet sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench] is a type of cultivated sorghum characterized by the accumulation of high levels of sugar in the stems and high biomass accumulation, making this crop an important feedstock for bioenergy production. Sweet sorghum breeding programs that focus on bioenergy have two main goals: to improve quantity and quality of sugars in the juicy stem and to increase fresh biomass productivity. Genetic diversity studies are very important for the success of a breeding program, especially in the early stages, where understanding the genetic relationship between accessions is essential to identify superior parents for the development of improved breeding lines. The objectives of this study were: to perform phenotypic and molecular characterization of 100 sweet sorghum accessions from the germplasm bank of the Embrapa Maize and Sorghum breeding program; to examine the relationship between the phenotypic and the molecular diversity matrices; and to infer about the population structure in the sweet sorghum accessions. Morphological and agro-industrial traits related to sugar and biomass production were used for phenotypic characterization, and single nucleotide polymorphisms (SNPs) were used for molecular diversity analysis. Both phenotypic and molecular characterizations revealed the existence of considerable genetic diversity among the 100 sweet sorghum accessions. The correlation between the phenotypic and the molecular diversity matrices was low (0.... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Seleção fenotípica.
Thesagro:  Bioenergia; Sorgo açucareiro.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163008/1/Phenotypic-molecular.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS27810 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  22/02/2021
Data da última atualização:  22/02/2021
Autoria:  GUIDONI, A. L.; FEITOZA, L. R.; QUEZADA, F. S.; AZEVEDO, O. M. de.
Afiliação:  ANTONIO LOURENÇO GUIDONI; LEANDRO ROBERTO FEITOZA; FERNANDO SANTIBÁÑEZ QUEZADA; ORGE MAMERI DE AZEVEDO.
Título:  Estimativa de horas de frio abaixo de 7°C no Estado do Espírito Santo.
Ano de publicação:  1982
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 17, n. 12, dez. 1982.
Idioma:  Português
Notas:  Título em inglês: Estimate of chilling hours below 7°C in Espirito Santo State, Brazil.
Conteúdo:  RESUMO - Foram comparados os modelos de regressão linear, quadrética e exponencial para estimar o número de horas de frio igual ou inferior a 7°C. As equações propostas são funções de temperaturas médias mensais ou médias das mínimas, medidas à sombra. As equações de regresso quadrática ajustaram-se melhor aos dados e permitem obter estimativas mais precisas. A partir de dados comuns, como as normais de temperaturas médias e médias das mínimas, pode-se estimar horas de frio para locais desprovidos desta informação, no Estado do Espírito Santo. ABSTRACT - Linear, quadratic and exponencial retression models were compared to estimate the number of hours with temperature equal or below 7°C. The studied equations were functions of the average and minimum monthly temperatures. The quadratic regression equation was found to be the most adequate. Based on common data as the minimum and average temperatura, the nurnber. of chilling hours could be estimated in a given area of the State of Espirito Santo without actual date.
Thesagro:  Frio; Fruta de Clima Temperado; Regressão Linear; Temperatura.
Thesaurus NAL:  Agroclimatology; Temperate fruits; Temperature.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221362/1/Estimativa-horas-frio-1982.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65225 - 1UPEAP - PP
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