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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
20/10/2011 |
Data da última atualização: |
23/09/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
OLIVEIRA, D. P. de; SILVA, P. H. T. da; SILVA, A. C. F. da; NASCIMENTO, F. L. do; LAMDIM, A. V.; VASCONCELOS, A. M. de; BATISTA, A. S. M.; ROGERIO, M. C. P. |
Afiliação: |
Danielle Pernambuco de Oliveira, Pós-graduanda, Universidade Estadual Vale do Acaraú - UVA - Sobral, CE.; Pedro Henrique Tomas da Silva, Pós-graduando, UVA, Sobral, CE.; Antônio Clébio Ferreira da Silva, Pós-graduando, UVA - Sobral, CE.; Francisco Leonardo do Nascimento, Pós-graduando, UVA - Sobral, CE; Aline Vieira Landim, UVA - Sobral, CE.; Angela Maria de Vasconcelos, UVA - Sobral, CE.; Ana Sancha Malveira Batista, UVA - Sobral, CE.; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC. |
Título: |
Características de carcaça de ovinos Santa Inês submetidos a dietas com diferentes níveis de farelo de castanha de caju. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se avaliar os efeitos da inclusão do farelo da castanha de caju em dietas para ovinos da raça Santa Inês e sua influencia nas características quantitativas da carcaça. Foram utilizados vinte cordeiros, fêmeas, com peso vivo médio inicial de 18 kg. Os animais foram pesados semanalmente até atingir o peso final ao abate de 30 kg. As dietas constituíram-se de feno de Tifton 85 (Cynodon ssp.), farelo de castanha de caju (0, 3, 6 e 9%), milho, farelo de soja e calcário. Os animais foram abatidos após um jejum de sólidos e dieta hídrica por 16 horas. A insensibilização foi realizada por concussão cerebral, seguida de sangria, esfola e evisceração. Em seguida, as carcaças foram pesadas para obtenção do peso da carcaça quente. Após, serem resfriadas em câmara frigoríficas por 24 horas a 4ºC, obteve-se o peso de carcaça fria, rendimentos de carcaça quente e fria e perda de peso ocasionada pelo processo de resfriamento. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, com quatro tratamentos que consistiram na forma de inclusão de níveis crescentes de farelo de castanha de caju (0, 3, 6 e 9%) na dieta. Considerando as dietas experimentais, observou-se que a inclusão do farelo de castanha de caju não promoveu alterações no desempenho das características quantitativas da carcaça, podendo ser usado como alternativa na alimentação de cordeiras Santa Inês. Carcass characteristics of Santa Ines sheep submitted the diet with different levels of cashew nut meal. Abstract: The aimed was to evaluate the effects the inclusion of cashew nut meal in diets of Santa Ines and their influence on quantitative carcass traits. Twenty lambs, females, with average body weight of 18 kg. The animals were weighed weekly until the final slaughter weight of 30 kg. Diets consisted of Tifton 85 (Cynodon spp.) cashew nut meal (0, 3, 6 and 9%), corn, soybean meal and limestone. The animals were slaughtered after fasting for solids and water diet for 16 hours. The desensitization was carried out by concussion, followed by bleeding, skinning and gutting. Then the carcasses were weighed to obtain the hot carcass weight. After, being cooled in cold chamber for 24 hours at 4 °C, we obtained the cold carcass weight, hot carcass and cold and weight loss caused by the cooling process. The experimental design was completely randomized design with four treatments that consisted in the form of increased levels of cashew nut meal (0, 3, 6 and 9%) in the diet. Considering the experimental diets, we observed that the inclusion of cashew nut meal did not change in the performance of quantitative carcass traits and can be used as an alternative supply of Santa Ines lambs. MenosObjetivou-se avaliar os efeitos da inclusão do farelo da castanha de caju em dietas para ovinos da raça Santa Inês e sua influencia nas características quantitativas da carcaça. Foram utilizados vinte cordeiros, fêmeas, com peso vivo médio inicial de 18 kg. Os animais foram pesados semanalmente até atingir o peso final ao abate de 30 kg. As dietas constituíram-se de feno de Tifton 85 (Cynodon ssp.), farelo de castanha de caju (0, 3, 6 e 9%), milho, farelo de soja e calcário. Os animais foram abatidos após um jejum de sólidos e dieta hídrica por 16 horas. A insensibilização foi realizada por concussão cerebral, seguida de sangria, esfola e evisceração. Em seguida, as carcaças foram pesadas para obtenção do peso da carcaça quente. Após, serem resfriadas em câmara frigoríficas por 24 horas a 4ºC, obteve-se o peso de carcaça fria, rendimentos de carcaça quente e fria e perda de peso ocasionada pelo processo de resfriamento. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, com quatro tratamentos que consistiram na forma de inclusão de níveis crescentes de farelo de castanha de caju (0, 3, 6 e 9%) na dieta. Considerando as dietas experimentais, observou-se que a inclusão do farelo de castanha de caju não promoveu alterações no desempenho das características quantitativas da carcaça, podendo ser usado como alternativa na alimentação de cordeiras Santa Inês. Carcass characteristics of Santa Ines sheep submitted the diet with different levels of cashew nut meal. Ab... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Farelo da castanha de caju; Raça Santa Inês. |
Thesagro: |
Alimento alternativo; Carcaça; Cordeiro; Dieta; Nutrição animal; Ovino; Peso; Rendimento. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43965/1/AAC-Caracteristicas-de-carcaca.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Uva e Vinho. Para informações adicionais entre em contato com cnpuv.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
03/02/2017 |
Data da última atualização: |
03/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PERIGO, C. V.; TORRES, R. B.; BERNACCI, L. C.; GUIMARÃES, E. F.; HABER, L. L.; FACANALI, R.; QUECINI, V.; MARQUES, M. O. M. |
Afiliação: |
CRISLENE VAZ PERIGO, Instituto Agronômico de Campinas.; ROSELI B. TORRES, Instituto Agronômico de Campinas.; LUIS C. BERNACCI, Instituto Agronômico de Campinas.; ELSIE F. GUIMARÃES, Instituto de Pesquisas Jardim Botânico do Rio de Janeiro.; LENITA LIMA HABER, CNPH; ROSELAINE FACANALI, Instituto Agronômico de Campinas.; VERA MARIA QUECINI, CNPUV; MARCIA ORTIZ M. MARQUES, Instituto Agronômico Campinas. |
Título: |
The chemical composition and antibacterial activity of eleven Piper species from distinct rainforest areas in Southeastern Brazil. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Industrial Crops and Products, v. 94, p. 528-539, 2016. |
DOI: |
10.1016/j.insoeop.2016.09.028 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Piper is a large and highly diverse genus of plants with medicinal and aromatic use. Itis widely distributed in tropical forests occupying distinct environments. We have determined the chemical composition ofthe essential oils from 11 species of Piper from seven locations of Atlantic rainforestin Brazil. The essential oils were isolated by hydrodistillation and their composition, determined by GC?MS. The chemical composition of the oils exhibits qualitative and quantitative differences among the species and intraspecifically for distinct locations. Mono and sesquiterpenes were the most abundant compounds, although P. aduncum also contained phenylpropanoids. The oils of P. xylosteoides, P. umbellatum and P. leptorum from coastal and inland regions consisted exclusively of oxygenated sesquiterpenes. In contrast, monoterpene was the sole chemical class in the oils extracted from P. rivinoides and P. solmsianum. Hierarchical clustering analyses demonstrated the chemical phenotype is associated to species-specific and environmental factors. The essential oils from the majority of the investigated Piper species exhibit inhibitory activity against pathogenic bacteria in vitro, reaching up to 30% of the inhibition levels of commercial antibiotics. The contents of bicyclogermacre and -muurolene were positively associated to E. coli inhibition, whereas, levels of germacrene D and trans-caryophyllene were associated to the inhibitory activity against all tested bacteria. Limonene and cis--ocymene were associated with Staphylococci inhibition. Higher contents of -phellandrene were positively correlated to wide spectrum antibacterial activity. Taken together, our results demonstrate the chemical diversity of Piper essential oils and their potential as novel antibacterial agents for several industrial applications. MenosPiper is a large and highly diverse genus of plants with medicinal and aromatic use. Itis widely distributed in tropical forests occupying distinct environments. We have determined the chemical composition ofthe essential oils from 11 species of Piper from seven locations of Atlantic rainforestin Brazil. The essential oils were isolated by hydrodistillation and their composition, determined by GC?MS. The chemical composition of the oils exhibits qualitative and quantitative differences among the species and intraspecifically for distinct locations. Mono and sesquiterpenes were the most abundant compounds, although P. aduncum also contained phenylpropanoids. The oils of P. xylosteoides, P. umbellatum and P. leptorum from coastal and inland regions consisted exclusively of oxygenated sesquiterpenes. In contrast, monoterpene was the sole chemical class in the oils extracted from P. rivinoides and P. solmsianum. Hierarchical clustering analyses demonstrated the chemical phenotype is associated to species-specific and environmental factors. The essential oils from the majority of the investigated Piper species exhibit inhibitory activity against pathogenic bacteria in vitro, reaching up to 30% of the inhibition levels of commercial antibiotics. The contents of bicyclogermacre and -muurolene were positively associated to E. coli inhibition, whereas, levels of germacrene D and trans-caryophyllene were associated to the inhibitory activity against all tested bacteria. Limonene and c... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Piperaceae; Planta aromática. |
Thesaurus NAL: |
Essential oils; Piper. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02645naa a2200265 a 4500 001 2062684 005 2017-02-03 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.insoeop.2016.09.028$2DOI 100 1 $aPERIGO, C. V. 245 $aThe chemical composition and antibacterial activity of eleven Piper species from distinct rainforest areas in Southeastern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aPiper is a large and highly diverse genus of plants with medicinal and aromatic use. Itis widely distributed in tropical forests occupying distinct environments. We have determined the chemical composition ofthe essential oils from 11 species of Piper from seven locations of Atlantic rainforestin Brazil. The essential oils were isolated by hydrodistillation and their composition, determined by GC?MS. The chemical composition of the oils exhibits qualitative and quantitative differences among the species and intraspecifically for distinct locations. Mono and sesquiterpenes were the most abundant compounds, although P. aduncum also contained phenylpropanoids. The oils of P. xylosteoides, P. umbellatum and P. leptorum from coastal and inland regions consisted exclusively of oxygenated sesquiterpenes. In contrast, monoterpene was the sole chemical class in the oils extracted from P. rivinoides and P. solmsianum. Hierarchical clustering analyses demonstrated the chemical phenotype is associated to species-specific and environmental factors. The essential oils from the majority of the investigated Piper species exhibit inhibitory activity against pathogenic bacteria in vitro, reaching up to 30% of the inhibition levels of commercial antibiotics. The contents of bicyclogermacre and -muurolene were positively associated to E. coli inhibition, whereas, levels of germacrene D and trans-caryophyllene were associated to the inhibitory activity against all tested bacteria. Limonene and cis--ocymene were associated with Staphylococci inhibition. Higher contents of -phellandrene were positively correlated to wide spectrum antibacterial activity. Taken together, our results demonstrate the chemical diversity of Piper essential oils and their potential as novel antibacterial agents for several industrial applications. 650 $aEssential oils 650 $aPiper 650 $aPiperaceae 650 $aPlanta aromática 700 1 $aTORRES, R. B. 700 1 $aBERNACCI, L. C. 700 1 $aGUIMARÃES, E. F. 700 1 $aHABER, L. L. 700 1 $aFACANALI, R. 700 1 $aQUECINI, V. 700 1 $aMARQUES, M. O. M. 773 $tIndustrial Crops and Products$gv. 94, p. 528-539, 2016.
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