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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
19/11/2013 |
Data da última atualização: |
17/07/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MACHADO, A. R.; GOUVEIA, F. C.; PICININ, L. C. A.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I.; FERRAZ, S. M. |
Afiliação: |
ANDREA ROSA MACHADO, IFRS/Sertão; FÁBIO CARVALHO GOUVEIA, UDESC; LÍDIA CRISTINA ALMEIDA PICININ, UDESC; JALUSA DEON KICH, CNPSA; MARISA RIBEIRO DE ITAPEMA CARDOSO, UFRGS; SANDRA MARIA FERRAZ, UDESC. |
Título: |
Avaliação microbiológica e físico-química de pernis suínos tratados com ácidos orgânicos e/ou vapor no controle da contaminação superficial por Salmonella Typhimurium. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 14, n. 3, p. 345-351, 2013. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Análise físico-química; Carcarça; Pernil suíno; Physicachemical properties. |
Thesagro: |
Ácido orgânico; Salmonella; Suíno. |
Thesaurus Nal: |
Organic acids and salts; Pig carcasses. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92760/1/final7324.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
15/12/2020 |
Data da última atualização: |
15/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MARANGUAPE, J. S.; POMPEU, R. C. F. F.; VIEIRA, L. da S.; SOUZA, H. A. de; OLIVEIRA, E. L. de; SOUSA, A. M. P.; COSTA, C. dos S.; SANTOS, M. A. dos; PEREIRA, P. L.; SALLES, H. O. |
Afiliação: |
JÉSSICA SOUSA MARANGUAPE, Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brasil; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; LUIZ DA SILVA VIEIRA, CNPC; HENRIQUE ANTUNES DE SOUZA, CPAMN; EDUARDO LUIZ DE OLIVEIRA, CPPSE; ANA MÁRJORY PAIVA SOUSA, Rede Nordeste de Biotecnologia (RENORBIO), Universidade Estadual do Ceará (UECE) - Fortaleza, CE, Brasil; CLÉSIO DOS SANTOS COSTA, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brasil; MILENA ALVES DOS SANTOS, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brasil; PATRÍCIO LEANDRO PEREIRA, Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brasil; HEVILA OLIVEIRA SALLES, CNPC. |
Título: |
Castor cake as organic fertilizer to control gastrointestinal nematodes in pasture-raised sheep. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 29, n. 4, e021420, Dec. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/s1984-29612020103. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Gastrointestinal parasitism is one of the factors that discourages farmers from raising small ruminants in cultivated pastures. To validate a soil treatment strategy to control the free-living stages of gastrointestinal nematodes (GIN), castor cake (CC) was used as a fertilizer on a pasture where sheep grazed on guinea grass under continuous stocking. On day zero, the pasture was divided into three paddocks, contaminated by GIN and treated, respectively, with CC divided into two applications (2CC1/2), CC in a single application (CC1) and organic compost in a single application (control). On day 21, eight GIN-free sheep were placed in each paddock. On day 58, significant differences (P<0.05) were observed: reduction of up to 66.10% in larvae.g-1 of dry mass in pastures fertilized with CC, decrease of up to 60.72% in infection rates among the animals in the groups treated with CC, higher average daily weight gain (over 185 g.day-1) and packed cell volume (over 26%) in the groups treated with CC, when compared to the control (128 g.day-1; 20.9%). In view of the results, the use of CC, mainly CC1, as a fertilizer for guinea grass pastures, under continuous stocking, proved to be promising, with 63.41% effectiveness in controlling worm infestations. Resumo: O parasitismo gastrintestinal é um dos fatores que fragiliza a exploração de pequenos ruminantes em pastagens cultivadas. Objetivando validar a estratégia de tratamento do solo para o controle dos estágios de vida livre de nematoides gastrintestinais (NGI), a torta de mamona (TM) foi utilizada como adubo, com ovinos pastejando em capim-tanzânia sob lotação contínua. No dia zero, o pasto foi dividido em três piquetes, contaminados por NGI e tratados, respectivamente, com TM parcelada em duas aplicações (2TM1/2), TM em uma única aplicação (TM1) e composto orgânico em única aplicação (testemunha). No dia 21, cada piquete recebeu oito ovinos livres de NGI. No dia 58, observaram-se diferenças significativas (P<0,05): redução de até 66,10% de larvas.g-1 de massa seca nas pastagens adubadas com TM; redução de até 60,72% da infecção dos animais nos grupos tratados com TM; ganho de peso médio diário (acima de 185 g.dia-1) e volume globular (acima de 26%) superior nos grupos tratados com TM, quando comparados à testemunha (128 g.dia-1; 20,9%). Diante dos resultados, o uso da TM, principalmente TM1, como adubo em pasto de capim-tanzânia, sob lotação contínua, mostrou-se promissor, com eficácia de 63,41% para controlar a verminose. MenosAbstract: Gastrointestinal parasitism is one of the factors that discourages farmers from raising small ruminants in cultivated pastures. To validate a soil treatment strategy to control the free-living stages of gastrointestinal nematodes (GIN), castor cake (CC) was used as a fertilizer on a pasture where sheep grazed on guinea grass under continuous stocking. On day zero, the pasture was divided into three paddocks, contaminated by GIN and treated, respectively, with CC divided into two applications (2CC1/2), CC in a single application (CC1) and organic compost in a single application (control). On day 21, eight GIN-free sheep were placed in each paddock. On day 58, significant differences (P<0.05) were observed: reduction of up to 66.10% in larvae.g-1 of dry mass in pastures fertilized with CC, decrease of up to 60.72% in infection rates among the animals in the groups treated with CC, higher average daily weight gain (over 185 g.day-1) and packed cell volume (over 26%) in the groups treated with CC, when compared to the control (128 g.day-1; 20.9%). In view of the results, the use of CC, mainly CC1, as a fertilizer for guinea grass pastures, under continuous stocking, proved to be promising, with 63.41% effectiveness in controlling worm infestations. Resumo: O parasitismo gastrintestinal é um dos fatores que fragiliza a exploração de pequenos ruminantes em pastagens cultivadas. Objetivando validar a estratégia de tratamento do solo para o controle dos estágios de vida li... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agroindustrial waste; Capim-tanzânia; Continuous stocking; Controle de verminose; Desempenho produtivo; Lotação contínua; Nematoides gastrintestinais; Resíduos agroindustriais; Torta de mamona. |
Thesagro: |
Eficiência Reprodutiva; Haemonchus Contortus; Helminto Gastrintestinal; Ovino; Resíduo Agrícola; Resíduo Industrial. |
Thesaurus NAL: |
Gastrointestinal nematodes; Megathyrsus maximus; Nematode control; Reproductive performance; Small ruminants. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219210/1/CNPC-2020-Art-55.pdf
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Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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