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Registros recuperados : 199 | |
81. | | MOUCO, M. A. do C.; LIMA, M. A. C. de; SILVA, A. L. da; SANTOS, S. C. A. dos. Amino acids on mango yield and fruit quality at Submedio São Francisco region, Brazil. Acta Horticulturae, Leuven, n. 820, p. 437-442, abr. 2009. Edição do Proceedings of the 8 International Mango Symposium, Sun City, South Africa, Abril, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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82. | | SILVA, A. L. da; PIUZANA, L. G.; SANT'ANA, A. B.; TOMICH, T. R.; SOUSA, F. C. de; ROTTA, P. P. Aditivos alimentares para redução da emissão de metano em vacas leiteiras. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE BOVINOCULTURA LEITEIRA, 9., 2023, Viçosa, MG. Anais... Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2023. p. 137-156. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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84. | | SILVA, A. L. da; LIMA, M. A. C. de; HOLSHUH, H. J.; TRINDADE, D. C. G. da. Aparência e alterações físicas em mangas 'Tommy Atkins' submetidas a tratamentos pós-colheita com altas concentrações de CO2 durante o armazenamento refrigerado. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 2., 2007, Viçosa, MG. Palestras e resumos... Viçosa, MG: UFV, 2007. p. 317. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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87. | | SILVA, A. L. da; CARNEIRO, I. F.; VELOSO, V. da R. S.; MACEDO, L. B. de; PEIXOTO, G. C. Eficiencia de novo inseticida carbamato no controle quimico da traca (Scrobipalpuloides absoluta, Meyric, 1917) sobre o tomateiro (Lycopersicon esculentum, Mill). Anais das Escolas de Agronomia e Veterinaria, Goiania, v.27, n.2, p.1-8, jul./dez. 1997. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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91. | | SCHUCK, M. R.; MOREIRA, F. M.; GUERRA, M. P.; VOLTOLINI, J. A.; GRANDO, M. S.; SILVA, A. L. da. Molecular characterization of grapevine from Santa Catarina, Brazil, using microsatellite markers. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 5, p. 487-495, maio 2009 Título em português: Caracterização molecular de videiras de Santa Catarina por marcadores microssatélites. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. |
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92. | | BLEICHER, E.; SILVA, A. L. da; SANTOS, W. J. dos; GRAVENA, S.; NAKANO, O.; FERREIRA, L.; BRAGA SOBRINHO, R. Conheça os insetos da sua lavoura de algodão. 3 Ed. atualizada Campina Grande: EMBRAPA, CNPA, 1992. (EMBRAPA-CNPA. Documentos, 3). Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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93. | | BURIN, V. M.; SILVA, A. L. da; MALINOVSKI, L. I.; ROSIER, J. P.; FALCÃO, L. D.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Characterization and multivariate classification of grapes and wines of two Cabernet Sauvignon clones. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 5, p. 474-481, maio 2011 Título em português: Caracterização e classificação multivariada de uva e vinho de dois clones de Cabernet Sauvignon. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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96. | | NUNES, J. C. S.; SILVA, A. L. da; SILVA, N. F. da S.; SANTOS, S. V.; SANTOS, S. P. dos. Controle químico dos pulgões Mysus persicae e Brevicoryne brassicae na cultura da couve-flor com inseticidas aplicados na forma de esguicho. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 29, n. 2, p. 9-10, jul./dez. 1999. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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97. | | SILVA, A. L. da; CARNEIRO, I. F.; FERREIRA, R. de C.; COUTO, D.; LIMA JUNIOR, I. P. Controle quimico da Scrobipalpuloides absoluta Meyrick, 1917 sobre tomateiro industrial com inseticida fisiologico inibidor da ecdise. Anais das Escolas de Agronomia e Veterinaria, Goiania, v.25, n.6, p.67-72, 1995. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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98. | | SILVA, N. F. da; SILVA, A. L. da; OLIVEIRA, J. P. de; SILVA, R. M. da; PALHARES, D. M. Controle quimico do Thrips tabaci (Lind. 1888) na cultura do alho (Allium sativum L.) em Goias. Anais das Escolas de Agronomia e Veterinaria, Goiania, v.23, n.1, p.13-18, jan./dez. 1993. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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99. | | MACEDO, L. B. de; SILVA, A. L. da S.; CARNEIRO, I. F.; VELOSO, V. da R. S.; PEIXOTO, G. C. Controle da traca (Tuta absoluta) sobre o tomateiro com inseticida carbamatos. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA PARA O PROGRESSO DA CIENCIA, 50., 1998, Natal, RN. Resumos... Natal: SBPC, 1998. nao paginado. CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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100. | | CHAVES, F. C. M.; SILVA, A. L. da; LAMEIRA, R. das C.; BIZZO, H. R.; SOUZA, A. M. de. Biomassa, teor e composição química do óleo essencial de pimenta-de-macaco, em função de espaçamentos e épocas de corte, Manaus - AM. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE ÓLEOS ESSENCIAIS, 5., 2009, Rio de Janeiro. Anais... Rio de Janeiro: Instituto Militar de Engenharia, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 199 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
18/12/2013 |
Data da última atualização: |
28/02/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MELO, I. S. de; SANTOS, S. N.; ROSA, L. H.; PARMA, M. M.; SILVA, L. J.; QUEIROZ, S. C. do N. de; PELLIZARI, V. H. |
Afiliação: |
ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; SUIKINAI NOBRE SANTOS, ESALQ-USP; LUIZ HENRIQUE ROSA, ICB-UFMG; MARCIA MARIA PARMA, CNPMA; LEONARDO J SILVA; SONIA CLAUDIA DO NASCIMENTO DE QUEIROZ, CNPMA; VIVAN HELENA PELLIZARI, IO-USP. |
Título: |
Isolation and biological activities of an endophytic Mortierella alpina strain from the Antarctic moss Schistidium antarctici. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Extremophiles, Tokyo, v. 18, n. 1, p. 15-23, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The Antarctic endophytic fungus (strain ITA1-CCMA 952) was isolated from the moss Schistidium antarctici found in Admiralty Bay, King George Island, Antarctica. Strain ITA1-CCMA 952 was assigned to the specie Mortierella alpina by phylogenetic analysis based on 18S rRNA gene sequences. This strain produces high levels of polyunsaturated fatty acids (PUFAs), including y-(gamma) linolenic acid and arachidonic acid, which when combined represents 48.3 % of the total fatty acid content. Fungal extracts demonstrated strong antioxidant activity with the EC50 value of 48.7 lg mL-1 and also a strong antibacterial activity, mainly against the following bacteria: Escherichia coli, with a MIC of 26.9 lg mL-1 and Pseudomonas aeruginosa and Enterococcus faecalis, both with a MIC of 107 lg mL-1. A GC-MS analysis of the chloroform fraction obtained from the crude extract revealed the presence of potential antimicrobials (Pyrrolo[1,2-a]pyrazine-1,4-dione, hexahydro-3-(2-methylpropyl) and Pyrrolo[1,2-a]pyrazine-1,4-dione, hexahydro-3-(phenylmethyl)) as the major compounds. Therefore, the M. alpina strain ITA1-CCMA 952 is a promising fungus for the biotechnological production of antibiotics, antioxidant substances and PUFAs. This study highlights the need for more research in extreme environments, such as Antarctica. |
Palavras-Chave: |
Antibacterial activity; PUFAs; Pyrrolopyrazine alkaloids; Schistidium antarctici. |
Thesagro: |
Bactéria; Fungo. |
Thesaurus NAL: |
Antarctica; Antibacterial properties; Entomopathogenic fungi; Mortierella. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02258naa a2200313 a 4500 001 1974294 005 2014-02-28 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMELO, I. S. de 245 $aIsolation and biological activities of an endophytic Mortierella alpina strain from the Antarctic moss Schistidium antarctici.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aThe Antarctic endophytic fungus (strain ITA1-CCMA 952) was isolated from the moss Schistidium antarctici found in Admiralty Bay, King George Island, Antarctica. Strain ITA1-CCMA 952 was assigned to the specie Mortierella alpina by phylogenetic analysis based on 18S rRNA gene sequences. This strain produces high levels of polyunsaturated fatty acids (PUFAs), including y-(gamma) linolenic acid and arachidonic acid, which when combined represents 48.3 % of the total fatty acid content. Fungal extracts demonstrated strong antioxidant activity with the EC50 value of 48.7 lg mL-1 and also a strong antibacterial activity, mainly against the following bacteria: Escherichia coli, with a MIC of 26.9 lg mL-1 and Pseudomonas aeruginosa and Enterococcus faecalis, both with a MIC of 107 lg mL-1. A GC-MS analysis of the chloroform fraction obtained from the crude extract revealed the presence of potential antimicrobials (Pyrrolo[1,2-a]pyrazine-1,4-dione, hexahydro-3-(2-methylpropyl) and Pyrrolo[1,2-a]pyrazine-1,4-dione, hexahydro-3-(phenylmethyl)) as the major compounds. Therefore, the M. alpina strain ITA1-CCMA 952 is a promising fungus for the biotechnological production of antibiotics, antioxidant substances and PUFAs. This study highlights the need for more research in extreme environments, such as Antarctica. 650 $aAntarctica 650 $aAntibacterial properties 650 $aEntomopathogenic fungi 650 $aMortierella 650 $aBactéria 650 $aFungo 653 $aAntibacterial activity 653 $aPUFAs 653 $aPyrrolopyrazine alkaloids 653 $aSchistidium antarctici 700 1 $aSANTOS, S. N. 700 1 $aROSA, L. H. 700 1 $aPARMA, M. M. 700 1 $aSILVA, L. J. 700 1 $aQUEIROZ, S. C. do N. de 700 1 $aPELLIZARI, V. H. 773 $tExtremophiles, Tokyo$gv. 18, n. 1, p. 15-23, 2014.
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