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Registros recuperados : 109 | |
81. | | ROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolítica de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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82. | | ROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolíticas de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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83. | | ROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolíticas de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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84. | | GOMES, L. F.; MENDES, T. D.; SILVA, D. A. de M.; PACHECO, T. F.; Talia, P.; CAMPOS, E.; SALUM, T. F. C.; DAMASO, M. C. T. Optimization of endoglucanase production by Cellulomonas sp. In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 37., 2015, San Diego, Ca. [Resumos ...] Fairfax: Society for Industrial Microbiology and Biotechnology, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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85. | | SANTOS, D. C. dos; SILVA, E. A. da; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SOUZA JUNIOR, M. T.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Enzimas desconstrutoras de parede celular vegetal secretadas por macrobasidiomicetos cultivados em cacho vazio de dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 5., 2018, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2018. p. 49. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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86. | | MENDES, T. D.; SAMPAOLESI, S.; SALUM, T. F. C.; DAMASO, M. C. T.; PACHECO, T. F.; SANTOS, L. O. dos; TALIA, P.; CAMPOS, E. Estudo da produção de endoglucanase bacteriana utilizando delineamento experimental com bagaço de cana como substrato. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA, 12., 2014, Rio de Janeiro. Anais... São Paulo: Croda; São Paulo: Analítica, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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87. | | MACÊDO, J. K. A.; RODRIGUES, D. de S.; PACHECO, T. F.; MENDES, T. D.; FAVORETO, C.; SIQUEIRA, F. G. de; ABDELNUR, P. V. Estudo da atividade enzimática de lipases presentes no mesocarpo de dendê (Elaeis guineensis). In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 3., 2016, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 283-289. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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88. | | ROMERO PELÁEZ, R. D.; SERRA, L. A.; WISCHRAL, D.; CUNHA, J. R. B.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SIQUEIRA, F. G. de; ALMEIDA, J. R. M. de. Improvement of laccase activity in co-culture of Panus lecomtei and Sporidiobolus pararoseus and its application as an enzymatic additive in biomass hydrolysis and dye decolorization. Fermentation, v. 9, n. 11, 945, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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89. | | CAMARGO, B. R. de; BRAGA, S. C.; PACHECO, T. F.; MENDES, T. D.; SALUM, T. F. C.; GONCALVES, S. B.; DAMASO, M. C. T. Produção de ácido cítrico por fungos filamentosos a partir de glicerina bruta, coproduto do biodiesel. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA E INOVAÇÃO DE BIODIESEL, 7., 2019, Florianópolis. Empreendedorismo e inovação: construindo um futuro competitivo para o biodiesel: anais. Florianópolis, SC: Rede Brasileira de Tecnologia e Inovação De Biodiesel, 2019. 368-369 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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90. | | MARTINS, P. A.; ALMEIDA, K. C.; COSTA, P. P. K. G.; PACHECO, T. F.; MARCO, J. L. de; SALUM, T. F. C. Produção de lipases bacterianas e aplicação à síntese de biodiesel. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 95-100. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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91. | | CARVALHO, F. B. de P.; PACHECO, T. F.; RODRIGUES, D. de S.; GONCALVES, S. B.; CARVALHO, M. A.; MACHADO, C. M. M. Produção de etanol a partir da forrageira Brachiaria Brizantha cv. Marandu. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS - SINAFERM, 18., 2011, Caxias do Sul. [Anais...]. Caxias do Sul: Universidade de Caxias do Sul, 2011. Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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93. | | CARNEIRO, C. V. G. C.; SERRA, L. A.; PACHECO, T. F.; FERREIRA, L. M. M.; DUARTE, L. T.; FREITAS, M. N. de M.; TRICHEZ, D.; ALMEIDA, J. R. M. de. Advances in Komagataella phaffii Engineering for the Production of Renewable Chemicals and Proteins Fermentation, v. 8, n. 575, p. 2-37, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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94. | | MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; BRAGA, S. C.; NAKAI, D. K.; MIDORIKAWA, G. E. O.; GONCALVES, S. B.; SALUM, T. F. C.; FAVARO, L. C. de L.; DAMASO, M. C. T. Selection of fungal strains for the bioconversion of biodiesel crude glycerol into citric acid. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS, 23.; SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSAS, 14,; SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA, 14., 2022, Búzios. São Paulo: Associação Brasileira de Engenharia Química, 2022. 23º SINAFERM; 14º SHEB; 14º ENZITEC. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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95. | | PACHECO, T. F.; MARQUES, B. L.; TORRES, N. A. M.; RESENDE, P. H. S.; FRANCO, P. F.; DAMASO, M. C. T.; FÁVARO, L. C. L.; SALUM, T. F. C. Prospecting microorganisms for lactic acid production from resitual glycerin from biodiesel. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS, 23., SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSAS, 14.; SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA, 14, 2022, Búzios. [Anais...] São Paulo: Associação Brasileira de Engenharia Química , 2022. 23º SINAFERM; 14º SHEB; 14º ENZITEC. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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96. | | SANTOS, A. DA S.; PEREIRA, G. M.; ALMEIDA, A. M. M. DE; SANTOS, R. R. DOS; TERZI, S. da C.; PACHECO, T. F.; VERMELHO, A. B.; CABRAL, L. M. C.; COURI, S.; DAMASO, M. C. T. Production, concentration and partial characterization of an enzymatic extract produced by an Aspergillus niger mutant in solid state fermentation. Preparative Biochemistry & Biotechnology, 2022. Early Access. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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97. | | MAY, A.; MENDES, S. M.; SILVA, D. D. da; PARRELLA, R. A. da C.; SILVA, A. F. da; PACHECO, T. F.; AQUINO, L. A. de; COTA, L. V.; COSTA, R. V. da. Manejo cultural de sorgo sacarino em áreas de reforma de canaviais. In: SILVA, F. C. da; ALVES, B. J. R.; FREITAS, P. L. de (Ed.). Sistema de produção mecanizada da cana-de-açúcar integrada à produção de energia e alimentos. Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 574-587. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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98. | | MAY, A.; MENDES, S. M.; SILVA, D. D. da; PARRELLA, R. A. da C.; SILVA, A. F. da; PACHECO, T. F.; AQUINO, L. L. G.; COTA, L. V.; COSTA, R. V. da. Manejo cultural de sorgo sacarino em áreas de reforma de canaviais. In: SILVA, F. C. da; ALVES, B. J. R.; FREITAS, P. L. de (Ed.). Sistema de produção mecanizada da cana-de-açúcar integrada à produção de energia e alimentos. Brasília, DF: Embrapa, 2017. v. 2, pt. 6, cap. 1, p. 574-587. p. 574-587 Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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99. | | COSTA, P. P. K. G.; SALUM, T. F. C.; PACHECO, T. F.; BRAGA, S. C.; ALMEIDA, J. R. M. de; GONCALVES, S. B.; DAMASO, M. C. T.; RODRIGUES, C. M. Development and validation of HILIC-UHPLC-ELSD methods fordetermination of sugar alcohols stereoisomers and its application forbioconversion processes of crude glycerin. Journal of Chromatography A, v. 1589, p. 56-64, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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100. | | SILVA, E. A. da; PACHECO, T. F.; MENDES, T. D.; LEMOS, M.; CARVALHO, F. B. de P.; FAVARO, L. C. de L.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de; SOUZA JUNIOR, M. T. Combinação de extratos enzimáticos de basidiomicetos e ascomicetos para hidrólise do cacho vazio de dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 88-94. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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Registros recuperados : 109 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
04/03/2022 |
Data da última atualização: |
10/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SANTOS, A. DA S.; PEREIRA, G. M.; ALMEIDA, A. M. M. DE; SANTOS, R. R. DOS; TERZI, S. da C.; PACHECO, T. F.; VERMELHO, A. B.; CABRAL, L. M. C.; COURI, S.; DAMASO, M. C. T. |
Afiliação: |
ALEX DA SILVA SANTOS, Univesidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ; GABRIELA MOYSES PEREIRA, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; ANA MARIA MAZOTTO DE ALMEIDA, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; REGIANE RIBEIRO DOS SANTOS, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ; SELMA DA COSTA TERZI, CTAA; THALYTA FRAGA PACHECO, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; ALANE BEATRIZ VERMELHO, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; SONIA COURI, CTAA; MONICA CARAMEZ TRICHES DAMASO, CNPAE. |
Título: |
Production, concentration and partial characterization of an enzymatic extract produced by an Aspergillus niger mutant in solid state fermentation. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Preparative Biochemistry & Biotechnology, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/10826068.2022.2033989 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Early Access. |
Conteúdo: |
An enzymatic extract from Aspergillus niger 3T5B8 was produced by Solid State Fermentation (SSF) in aerated columns, using wheat bran as substrate. A combination of extracts produced using three different process conditions varying temperature, pH and aeration formed the final extract (Mixture). The Mixture was concentrated by an ultrafiltration process that partially purified and provided an efficient recovery of the enzymatic activities of xylanase (88.89%), polygalacturonase (89.3%), beta-glucosidase (93.15%), protease (98.68%) and carboxymethylcellulase (CMCase) (98.93%). SDS-PAGE analysis showed 15 visible protein bands in the crude and concentrated Mixture with molecular weights ranging from 15.1 to 104.6 kDa. Thin layer chromatography confirmed the effective action of beta-glucosidase and xylanase hydrolysis activities over cellobiose and xylan, respectively. A central composite design (CCD) with two variables and four replicates at the center points was used to determine the optimal temperature and pH for CMCase and beta-glucosidase. The optimal temperature was 78.9 degrees C and pH 3.8 for CMCase and 52.8 degrees C and pH 4.8 for beta-glucosidase, respectively. |
Palavras-Chave: |
Aspergillus niger 3T5B8; Cellulolytic enzymes; Enzyme concentration; Partial characterization. |
Thesagro: |
Aspergillus Niger. |
Thesaurus NAL: |
Enzymes; Solid state fermentation; Ultrafiltration. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02304naa a2200349 a 4500 001 2140582 005 2022-10-10 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/10826068.2022.2033989$2DOI 100 1 $aSANTOS, A. DA S. 245 $aProduction, concentration and partial characterization of an enzymatic extract produced by an Aspergillus niger mutant in solid state fermentation.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aEarly Access. 520 $aAn enzymatic extract from Aspergillus niger 3T5B8 was produced by Solid State Fermentation (SSF) in aerated columns, using wheat bran as substrate. A combination of extracts produced using three different process conditions varying temperature, pH and aeration formed the final extract (Mixture). The Mixture was concentrated by an ultrafiltration process that partially purified and provided an efficient recovery of the enzymatic activities of xylanase (88.89%), polygalacturonase (89.3%), beta-glucosidase (93.15%), protease (98.68%) and carboxymethylcellulase (CMCase) (98.93%). SDS-PAGE analysis showed 15 visible protein bands in the crude and concentrated Mixture with molecular weights ranging from 15.1 to 104.6 kDa. Thin layer chromatography confirmed the effective action of beta-glucosidase and xylanase hydrolysis activities over cellobiose and xylan, respectively. A central composite design (CCD) with two variables and four replicates at the center points was used to determine the optimal temperature and pH for CMCase and beta-glucosidase. The optimal temperature was 78.9 degrees C and pH 3.8 for CMCase and 52.8 degrees C and pH 4.8 for beta-glucosidase, respectively. 650 $aEnzymes 650 $aSolid state fermentation 650 $aUltrafiltration 650 $aAspergillus Niger 653 $aAspergillus niger 3T5B8 653 $aCellulolytic enzymes 653 $aEnzyme concentration 653 $aPartial characterization 700 1 $aPEREIRA, G. M. 700 1 $aALMEIDA, A. M. M. DE 700 1 $aSANTOS, R. R. DOS 700 1 $aTERZI, S. da C. 700 1 $aPACHECO, T. F. 700 1 $aVERMELHO, A. B. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aCOURI, S. 700 1 $aDAMASO, M. C. T. 773 $tPreparative Biochemistry & Biotechnology, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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