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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/02/2008
Data da última atualização:  18/02/2008
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FREITAS, D. G. C; BERBARI, S. A. G.; PRATI, P.; ORMENESE, R. C. S. C.; HARADA, M. M.
Afiliação:  D. G. C. Freitas, Embrapa Agroindústria de Alimentos; S. A. G. Berbari, ITAL; P. Prati, ITAL; R. C. S. C. Ormenese, ITAL; M. M. Harada, ITAL.
Título:  Efeito da aplicação de coberturas comestíveis simples em produto formatado de mandioca pré-frito e congelado.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde. Campinas: SBCTA: Unicamp/FEA, 2007. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Avaliação sensorial; Características físicas; Coberturas comestíveis.
Thesagro:  Mandioca.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA9335 - 1UPCSP - --2007/1882008.00188
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  24/11/2022
Data da última atualização:  22/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, J. G.; SILVA, G. C.; OLDONI, F. C. A.; MIRANDA, M.; FLORENCIO, C.; OLIVEIRA, R. M. D. de; GOMES, M. P.; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Edible coating based on carnauba wax nanoemulsion and cymbopogon martinii essential oil on papaya postharvest preservation.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Coatings, v. 12, a1700, 2022.
Páginas:  9 p.
ISSN:  2079-6412
DOI:  https://doi.org/10.3390/coatings12111700
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Papaya is a fruit of great importance worldwide. However, significant losses during postharvest have been reported, which can be minimized by applying lipid nanoemulsions as edible coatings associated with natural antimicrobial compounds. These coatings provide a barrier to gases and water vapor, in addition to improving mechanical properties, thereby delaying natural senescence and minimizing deterioration by phytopathogens during storage. The aim of this study was to investigate the preservation potential of papaya fruits treated with an edible coating based on an association between carnauba wax nanoemulsion (CWN) and Cymbopogon martinii essential oil (CEO). Coatings formulated with CWN and/or CEO were applied to papaya fruits, and resulted in late ripening during the 12-day storage period, without negatively affecting postharvest fruit quality parameters. The coatings reduced weight loss and maintained firmness, in addition to delaying changes in fruit color during storage. Coatings formulated with CWN + CEO were the most efficient formulations in reducing the incidence and severity of fruit rots during storage. CWN coatings incorporating CEO present additional functionalities in maintaining postharvest quality parameters of papaya fruits.
Palavras-Chave:  Materials of natural origin; Minimizing deterioration.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148686/1/P-Edible-Coating-Based-on-Carnauba-Wax-Nanoemulsion-and.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18130 - 1UPCAP - DDPROCI.22/1612022/166
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