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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  21/10/2011
Data da última atualização:  23/09/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GUIMARÃES, A. de S.; GOUVEIA, A. M. G.; CARMO, F. B. do; GOUVEIA, G. C.; SILVA, M. X.; VIEIRA, L. da S.; MOLENTO, M. B.
Afiliação:  Alessandro de Sá Guimarães, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG - Belo Horizonte, MG, Brazil; Aurora Maria Guimarães Gouveia, UFMG; Filipe Borges do Carmo, UFMG; Gabriela Canabrava Gouveia, UFMG; Marcos Xavier Silva, UFMG; LUIZ DA SILVA VIEIRA, CNPC; Marcelo Beltrão Molento, Universidade Federal do Paraná - UFPR - Curitiba, PR, BraziL.
Título:  Management practices to control gastrointestinal parasites in dairy and beef goats in Minas Gerais; Brazil.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Veterinary Parasitology, v. 76, n. 2/3, p. 265-269, Mar. 2011.
DOI:  10.1016/j.vetpar.2010.10.049
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Parasitic infection is recognized worldwide as a limiting factor in the production of goats, and various control methods are used to reduce economic losses, often without considering the epidemiology of the parasites. This has led to the development of highly tolerant parasite populations and the presence of chemical residues in the beef and milk. The objective of this study was to determine the level of knowledge of goat farmers about parasitic diseases and to correlate this with the epidemiology of endoparasites and parasite control practices in goat farms in the state of Minas Gerais, Brazil. The analysis was based on a questionnaire applied by trained veterinarians. The sample was homogeneous throughout the state, covering 18.4% (157/853) of municipalities. Eighty-four dairy goat farms in 81 municipalities and 200 properties with beef goats in 76 municipalities were evaluated. The herd size per goat farm ranged from 4 to 57 (average 24) for beef herds and from 2 to 308 (average 63) for dairy farms. The majority of the beef herd production was extensive and semi-extensive (98.5%), while the dairy herds were maintained under intensive farming (98.8%). The mixed production of goats and sheep was reported by 36.5% of beef goat farmers and by 20.2% of dairy goat farmers. Among the beef goats farms on which the technological level was determined, 2.0% were categorized as having high technological level, 34.5% as medium, and 63.5% as low. Of the 84 dairy farms, 30% op... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Gastrointestinal diseases; Nematódeo gastrintestinal.
Thesagro:  Anti-helmíntico; Caprino; Doença animal; Epidemiologia; Helminto gastrintestinal; Nematóide; Parasito de animal; Verminose.
Thesaurus Nal:  Animal diseases; Anthelmintics; Disease control; Endoparasites; Epidemiology; Goats; Helminthiasis.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC24758 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  22/11/2022
Data da última atualização:  26/01/2024
Autoria:  OLIVEIRA, M. E. F. de; ANDRADE JUNIOR, V. C. de; BRITO, O. G.; AZEVEDO, S. M.; SILVA, J. C. de O.; SILVA, E. A. da; AZEVEDO, A. M.
Afiliação:  MARIA ELISÂNGELA FERREIRA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; VALTER CARVALHO DE ANDRADE JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ORLANDO GONÇALVES BRITO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; SEBASTIÃO MÁRCIO AZEVEDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; JEFERSON CARLOS DE OLIVEIRA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; EDUARDO ALVES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ALCINEI MISTICO AZEVEDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS.
Título:  Repeatability coefficient for the determination of the optimal number of harvests for the selection of zucchini hybrids.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e03016, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.03016
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Coeficiente de repetibilidade para a determinação do número ótimo de colheitas para seleção de abobrinha-italiana.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to estimate the optimal number of harvests for the reliable selection of zucchini (Cucurbita pepo) hybrids through the repeatability coefficient. The experimental design was randomized complete blocks with 33 treatments (31 experimental hybrids and 2 commercial ones) and four replicates, with six plants per plot. Fifteen harvests were carried out. Seven morphoagronomic fruit characteristics were evaluated, and repeatability coefficients were estimated using four statistical methods. The repeatability coefficients ranged from low to moderate, regardless of the studied characteristic. For a high-precision selection (R²≥90%), a high number of evaluated harvests was required, especially for traits related to fruit yield, as follows: 30 to 54 harvests for selection based on total yield; and 43 to 83 harvests for commercial yield, which varied according to the statistical estimation method. The principal component analysis based on the covariance matrix required the least number of harvests for a satisfactory selection precision. Fifteen harvests are sufficient for a satisfactory selection of all evaluated characteristics, with a precision above 70%. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi estimar o número ótimo de colheitas para a seleção confiável de híbridos de abobrinha-italiana (Cucurbita pepo) por meio do coeficiente de repetibilidade. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com 33 tratamentos (31 híbridos experimentais e ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Biometria; Colheita; Cucúrbita Pepo; Melhoramento Genético Vegetal; Método Estatístico; Produtividade.
Thesaurus NAL:  Cucurbita pepo subsp. pepo; Harvesting; Plant breeding.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148579/1/Repeatability-coefficient-determination-2022.pdf
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Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE66256 - 1UPEAP - DD
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