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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
23/11/2005 |
Data da última atualização: |
01/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
CARVALHO, H. W. L. de; PACHECO, C. A. P.; SILVA, A. A. G. da; CARDOSO, M. J.; SANTOS, D. M. dos; TABOSA, J. N.; MICHEREFF FILHO, M.; LIRA, M. A.; BONFIM, M. H. C.; SOUZA, E. M. de; SAMPAIO, G. V.; BRITO, A. R. de M. B.; DOURADO, V. V.; TAVARES, J. A.; NASCIMENTO NETO, J. G. do; NASCIMENTO, M. M. A. do; TAVARES FILHO, J. J.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; CARVALHO, B. C. L. de. |
Afiliação: |
CLESO ANTONIO PATTO PACHECO, CNPMS. |
Título: |
BRS Assum Preto: um milho de alta qualidade protéica para o Nordeste Brasileiro. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2004. |
Páginas: |
8 p. |
Série: |
(Embrapa Tabuleiros Costeiros. Comunicado Técnico, 32). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A utilização de variedades de milho de alta qualidade protéica no Nordeste brasileiro reveste-se de grande importância, por ser esta uma região com sérios problemas de desnutrição. Sabe-se que o consumo de milho na Região Nordeste do Brasil é bastante significativo e, embora esse cereal represente importante fonte de energia, apresenta baixa qualidade biológica, por ser a zeína sua proteína mais abundante, deficiente nos aminoácidos essenciais triptofano e lisina, tornando imprescindível a adição de outra fonte protéica, para melhorar a sua qualidade alimentar tanto para uso humano quanto animal. A difusão de variedades de milho de alta qualidade protéica e adaptadas às diferentes condições ambientais do Nordeste brasileiro poderá proporcionar melhoria na qualidade alimentar da população carente dessa ampla região. |
Palavras-Chave: |
BRS Assum Preto; Nordeste Brasileiro. |
Thesagro: |
Características Agronômicas; Milho; Qualidade; Variedade; Zea mays. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://www.cpatc.embrapa.br/publicacoes_2004/cot-32.pdf
|
Marc: |
LEADER 02117nam a2200433 a 4500 001 1478884 005 2023-03-01 008 2004 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aCARVALHO, H. W. L. de 245 $aBRS Assum Preto$bum milho de alta qualidade protéica para o Nordeste Brasileiro. 260 $aAracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros$c2004 300 $a8 p. 490 $a(Embrapa Tabuleiros Costeiros. Comunicado Técnico, 32). 520 $aA utilização de variedades de milho de alta qualidade protéica no Nordeste brasileiro reveste-se de grande importância, por ser esta uma região com sérios problemas de desnutrição. Sabe-se que o consumo de milho na Região Nordeste do Brasil é bastante significativo e, embora esse cereal represente importante fonte de energia, apresenta baixa qualidade biológica, por ser a zeína sua proteína mais abundante, deficiente nos aminoácidos essenciais triptofano e lisina, tornando imprescindível a adição de outra fonte protéica, para melhorar a sua qualidade alimentar tanto para uso humano quanto animal. A difusão de variedades de milho de alta qualidade protéica e adaptadas às diferentes condições ambientais do Nordeste brasileiro poderá proporcionar melhoria na qualidade alimentar da população carente dessa ampla região. 650 $aCaracterísticas Agronômicas 650 $aMilho 650 $aQualidade 650 $aVariedade 650 $aZea mays 653 $aBRS Assum Preto 653 $aNordeste Brasileiro 700 1 $aPACHECO, C. A. P. 700 1 $aSILVA, A. A. G. da 700 1 $aCARDOSO, M. J. 700 1 $aSANTOS, D. M. dos 700 1 $aTABOSA, J. N. 700 1 $aMICHEREFF FILHO, M. 700 1 $aLIRA, M. A. 700 1 $aBONFIM, M. H. C. 700 1 $aSOUZA, E. M. de 700 1 $aSAMPAIO, G. V. 700 1 $aBRITO, A. R. de M. B. 700 1 $aDOURADO, V. V. 700 1 $aTAVARES, J. A. 700 1 $aNASCIMENTO NETO, J. G. do 700 1 $aNASCIMENTO, M. M. A. do 700 1 $aTAVARES FILHO, J. J. 700 1 $aANDRADE JUNIOR, A. S. de 700 1 $aCARVALHO, B. C. L. de
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
01/03/2023 |
Data da última atualização: |
01/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LACERDA JÚNIOR, G. V.; PASTORE, R. A. A.; DELFORNO, T. P.; CENTURION, V. B.; NORONHA, M. F.; VENTURA, J. P.; SARTORATTO, A.; MELO, I. S. de; OLIVEIRA, V. M. |
Afiliação: |
GILENO VIEIRA LACERDA JÚNIOR; RENAN A A PASTORE; TIAGO PALLADINO DELFORNO, SENAI; VICTOR BORIN CENTURION, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; MELLINE FONTES NORONHA, UNIVERSITY OF ILLINOIS; JOÃO PAULO VENTURA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; ADILSON SARTORATTO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; VALÉRIA M OLIVEIRA. |
Título: |
Taxonomic and functional dynamics of the soil microbiome from a tropical dry forest in kraft lignin-amended microcosms. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Applied Soil Ecology, V. 183, article 104766, 2023. |
ISSN: |
0929-1393 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.apsoil.2022.104766 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The Caatinga, a Brazilian dry tropical forest that sheds its leaves seasonally, harbors diverse lignocellulose-degrading microbes as a valuable source of lignin-modifying enzymes useful for the chemical and biofuel industry. Nonetheless, the detailed process of lignin decomposition in soils is still poorly understood due to most studies focusing on the biodegradation of non-ligninolytic components of plant biomass (i.e., cellulose, hemicellulose, and oligosaccharides). Hence, the microbial dynamic was investigated in kraft lignin (KL) amended soil microcosms incubated at 45 °C for 9, 18, and 27 days. The changes in the GC-MS profile indicated rapid and complete biodegradation of lignin-derived compounds (i.e., phenol, guaiacol, paracyclophane, eugenol, benzene, ethisterone, and methadone N-oxide) by the microbial ligninolytic systems. Metabarcoding analyses showed that species richness (Chao 1 index from 14313,6 ± 338 to 7230,4 ± 1056) and diversity (H' index from 7,9 ± 0,05 to 5,6 ± 0,6) decreased in response to KL addition. However, the bacterial diversity was stabilized from the 18th to the 27th day, shaping a soil bacterial community dominated by members of the Proteobacteria (Bordetella and Roseomonas), Firmicutes (Bacillus, Pullulanibacillus, Lysinibacillus, Cohnela, and Ornithinibacilus), and Actinobacteria (Isoptericola, Saccharomonospora, and Beutenbergia) phyla, some of which have not yet been reported as able to degrade lignin. Although the KL addition has promoted the extinction of microbial taxa, the co-occurrence networks reveal high modularity values (0.92) of the microbial structure in the 18th and 27th days of KL-amended soil microcosms, indicating metabolic plasticity even with the ecological disturbance. Some individual taxa clustering into more distinct modules might be explained by the emergence of new ecological niches resulting from the heterogeneous features of KL. Metagenome-based evidence suggests that key bacterial (Bordetella and Streptomyces), and fungal (Aspergillus) members may play synergistic ecophysiological roles in decomposing lignin-derived compounds by carrying the most genes encoding lignin-modifying enzymes belonging to the auxiliary activity (AA) family. The great increase of Aspergillus-affiliated genes of the AA9 family (log ratio of 1.46), which includes the copper-dependent lytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs), suggests a key role in lignin-derived compounds degradation. Overall, the insights gathered herein reveal the microbial dynamics of a tropical dry forest soil in kraft lignin-amended microcosms and open perspectives for a rational exploration of potentially novel enzymes and microbial candidates for biotechnological applications. MenosAbstract: The Caatinga, a Brazilian dry tropical forest that sheds its leaves seasonally, harbors diverse lignocellulose-degrading microbes as a valuable source of lignin-modifying enzymes useful for the chemical and biofuel industry. Nonetheless, the detailed process of lignin decomposition in soils is still poorly understood due to most studies focusing on the biodegradation of non-ligninolytic components of plant biomass (i.e., cellulose, hemicellulose, and oligosaccharides). Hence, the microbial dynamic was investigated in kraft lignin (KL) amended soil microcosms incubated at 45 °C for 9, 18, and 27 days. The changes in the GC-MS profile indicated rapid and complete biodegradation of lignin-derived compounds (i.e., phenol, guaiacol, paracyclophane, eugenol, benzene, ethisterone, and methadone N-oxide) by the microbial ligninolytic systems. Metabarcoding analyses showed that species richness (Chao 1 index from 14313,6 ± 338 to 7230,4 ± 1056) and diversity (H' index from 7,9 ± 0,05 to 5,6 ± 0,6) decreased in response to KL addition. However, the bacterial diversity was stabilized from the 18th to the 27th day, shaping a soil bacterial community dominated by members of the Proteobacteria (Bordetella and Roseomonas), Firmicutes (Bacillus, Pullulanibacillus, Lysinibacillus, Cohnela, and Ornithinibacilus), and Actinobacteria (Isoptericola, Saccharomonospora, and Beutenbergia) phyla, some of which have not yet been reported as able to degrade lignin. Although the KL addition h... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Biodegradação; Caatinga; Floresta Tropical; Lignina; Microbiologia do Solo; População Microbiana. |
Thesaurus NAL: |
Biodegradation; Dry forests; Lignin; Microbiome; Plant communities; Soil microorganisms. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 03895naa a2200385 a 4500 001 2152020 005 2023-03-01 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0929-1393 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.apsoil.2022.104766$2DOI 100 1 $aLACERDA JÚNIOR, G. V. 245 $aTaxonomic and functional dynamics of the soil microbiome from a tropical dry forest in kraft lignin-amended microcosms.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract: The Caatinga, a Brazilian dry tropical forest that sheds its leaves seasonally, harbors diverse lignocellulose-degrading microbes as a valuable source of lignin-modifying enzymes useful for the chemical and biofuel industry. Nonetheless, the detailed process of lignin decomposition in soils is still poorly understood due to most studies focusing on the biodegradation of non-ligninolytic components of plant biomass (i.e., cellulose, hemicellulose, and oligosaccharides). Hence, the microbial dynamic was investigated in kraft lignin (KL) amended soil microcosms incubated at 45 °C for 9, 18, and 27 days. The changes in the GC-MS profile indicated rapid and complete biodegradation of lignin-derived compounds (i.e., phenol, guaiacol, paracyclophane, eugenol, benzene, ethisterone, and methadone N-oxide) by the microbial ligninolytic systems. Metabarcoding analyses showed that species richness (Chao 1 index from 14313,6 ± 338 to 7230,4 ± 1056) and diversity (H' index from 7,9 ± 0,05 to 5,6 ± 0,6) decreased in response to KL addition. However, the bacterial diversity was stabilized from the 18th to the 27th day, shaping a soil bacterial community dominated by members of the Proteobacteria (Bordetella and Roseomonas), Firmicutes (Bacillus, Pullulanibacillus, Lysinibacillus, Cohnela, and Ornithinibacilus), and Actinobacteria (Isoptericola, Saccharomonospora, and Beutenbergia) phyla, some of which have not yet been reported as able to degrade lignin. Although the KL addition has promoted the extinction of microbial taxa, the co-occurrence networks reveal high modularity values (0.92) of the microbial structure in the 18th and 27th days of KL-amended soil microcosms, indicating metabolic plasticity even with the ecological disturbance. Some individual taxa clustering into more distinct modules might be explained by the emergence of new ecological niches resulting from the heterogeneous features of KL. Metagenome-based evidence suggests that key bacterial (Bordetella and Streptomyces), and fungal (Aspergillus) members may play synergistic ecophysiological roles in decomposing lignin-derived compounds by carrying the most genes encoding lignin-modifying enzymes belonging to the auxiliary activity (AA) family. The great increase of Aspergillus-affiliated genes of the AA9 family (log ratio of 1.46), which includes the copper-dependent lytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs), suggests a key role in lignin-derived compounds degradation. Overall, the insights gathered herein reveal the microbial dynamics of a tropical dry forest soil in kraft lignin-amended microcosms and open perspectives for a rational exploration of potentially novel enzymes and microbial candidates for biotechnological applications. 650 $aBiodegradation 650 $aDry forests 650 $aLignin 650 $aMicrobiome 650 $aPlant communities 650 $aSoil microorganisms 650 $aBiodegradação 650 $aCaatinga 650 $aFloresta Tropical 650 $aLignina 650 $aMicrobiologia do Solo 650 $aPopulação Microbiana 700 1 $aPASTORE, R. A. A. 700 1 $aDELFORNO, T. P. 700 1 $aCENTURION, V. B. 700 1 $aNORONHA, M. F. 700 1 $aVENTURA, J. P. 700 1 $aSARTORATTO, A. 700 1 $aMELO, I. S. de 700 1 $aOLIVEIRA, V. M. 773 $tApplied Soil Ecology, V. 183, article 104766, 2023.
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