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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  16/10/2015
Data da última atualização:  16/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIANA, J. F. C.; CARRIJO, J.; FREITAS, C. G.; PAUL, A.; ALCARAZ, J.; LACORTE, C. C.; MIGLIOLO, L.; ANDRADE, C. A.; FALCAO, R.; SANTOS, N. C.; GONÇALVES, S.; OTERO-GONZÁLES, A. J.; KHADEMHOSSEINI, A.; DIAS, S. C.; FRANCO, O. L.
Afiliação:  Juliane F. C. Viana, UnB; Jéssica Carrijo, UCB; Camila G. Freitas, UCB; Arghya Paul, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA; Jarib Alcaraz, Universidade Federal de Pernambuco; CRISTIANO CASTRO LACORTE, CENARGEN; Ludovico Migliolo, UCB; César A. Andrade, Universidade Federal de Pernambuco; ROSANA FALCAO, CENARGEN; Nuno C. Santos, Universidade de Lisboa; Sónia Gonçalves, Universidade de Lisboa; Anselmo J. Otero-González, Universidad de La Habana; Ali Khademhosseini, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA; Simoni C. Dias, UCB; Octávio L. Franco, UnB.
Título:  Antifungal nanofibers made by controlled release of sea animal derived peptide.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Nanoscale, v. 7, p. 6238-6246, 2015.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Candida albicans is a common human-pathogenic fungal species with the ability to cause several diseases including surface infections. Despite the clear difficulties of Candida control, antimicrobial peptides (AMPs) have emerged as an alternative strategy for fungal control. In this report, different concentrations of antifungal Cm-p1 (Cencritchis muricatus peptide 1) were electrospun into nanofibers for drug delivery. The nanofibers were characterized by mass spectrometry confirming the presence of the peptide on the scaffold. Atomic force microscopy and scanning electronic microscopy were used to measure the diameters, showing that Cm-p1 affects fiber morphology as well as the diameter and scaffold thickness. The Cm-p1 release behavior from the nanofibers demonstrated peptide release from 30 min to three days, leading to effective yeast control in the first 24 hours. Moreover, the biocompatibility of the fibers were evaluated through a MTS assay as well as ROS production by using a HUVEC model, showing that the fibers do not affect cell viability and only nanofibers containing 10% Cm-p1?PVA improved ROS generation. In addition, the secretion of pro-inflammatory cytokines IL-6 and TNF-? by the HUVECs was also slightly modified by the 10% Cm-p1?PVA nanofibers. In conclusion, the electrospinning technique applied here allowed for the manufacture of biodegradable biomimetic nanofibrous extracellular membranes with the ability to control fungal infection.
Palavras-Chave:  Controle de fungos; Fungos; Nanofibras.
Thesagro:  Cândida Albicans.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/156226/1/c5nr00767d.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN36013 - 1UPCAP - DDSP 20720SP 20720
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  29/09/1998
Data da última atualização:  20/04/2021
Autoria:  CARVALHO, S. L. C. de; VIEIRA, C. S.; NEVES, P. M. O. J.
Título:  Margarida e dourado: novas cultivares de abacate: algumas características físicas e químicas dos frutos.
Ano de publicação:  1983
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.18, n.6, p. 635-639, jun. 1983.
Idioma:  Português
Notas:  Título em inglês: Margarida and Dourado: new avocado cultivars: some physical and chemical fruit characteristics.
Conteúdo:  RESUMO - Foram estudadas as características físicas e químicas dos frutos de duas novas cultivares de abacate. As cultivares apresentaram características promissoras a saber: tolerância ao frio e maturação na entressafra, (outubro a dezembro), nas condições do Norte do Paraná. "Margarida" caracterizou-se por produzir frutos muito grandes, com alto rendimento em polpa e teor médio em óleo. "Dourado" distinguiu-se por apresentar frutos grandes, com rendimento médio em polpa, polpa de cor amarela forte e médio teor em óleo. ABSTRACT - Physical and chemical characteristics of fruit of two new avocado cultivars were studied. The cultivars showed promising characteristics of cold tolerance and off season maturity under North Parana conditions. 'Margarida' produces very largo fruits with high percentage of flesh and medium oil content. Dourado produces large fruits with medium percentage of flesh, dark-yellow flesh and medium oil content.
Thesagro:  Abacate; Entressafra; Maturação Tardia; Óleo; Polpa.
Thesaurus NAL:  Avocados; Cold tolerance; Cultivars; Fruit maturity; Fruit pulp.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222798/1/Margarida-Dourado-cultivares-1983.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE20155 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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