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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  04/04/2023
Data da última atualização:  04/04/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MORAIS, A. P. M. de; SANTOS, I. L.; CARNEIRO, R. F. S.; ROUTLEDGE, E. A. B.; HAYASHI, L.; LORENZO, M. A. de; VIEIRA, F. do N.
Afiliação:  ANA PAULA MARIANE DE MORAIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; IVANILSON LIMA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RAMON FELIPE SIQUEIRA CARNEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; ERIC ARTHUR BASTOS ROUTLEDGE, GCPDI; LEILA HAYASHI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MARCO ANTÔNIO DE LORENZO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; FELIPE DO NASCIMENTO VIEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Integrated multitrophic aquaculture system applied to shrimp, tilapia, and seaweed (Ulva ohnoi) using biofloc technology.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Aquaculture, v. 572, 739492, Mar. 2023.
Páginas:  6 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2023.739492
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Integrated multitrophic aquaculture (IMTA) is a model that integrates organisms from different trophic levels, all sharing the same production system and, consequently, the nutrients. This study adopted shrimp (Penaeus vannamei) as the main species, tilapia (Oreochromis niloticus) as an organic consumer, and the seaweed (Ulva ohnoi) at different densities as an inorganic consumer in a biofloc production system. The study consisted of an experiment with three treatments and four replicates each: 1) No seaweed; 2) Seaweed 1 g L-1 (density of 1 g L-1 of U. ohnoi), and 3) Seaweed 2 g L-1 (density of 2 g L-1 of U. ohnoi). Shrimp (3.82 ± 0.05 g) were stocked in 800 L tanks at a density of 275 shrimp m-3 , fish (14.44 ± 0.57 g) in 90 L tanks at a density of 267 tilapia m-3 , and 50 and 100 g of seaweed stocked in 50 L tanks, corresponding to treatments with 1 and 2 g L-1 , respectively. The integration of U. ohnoi at densities of 1 g L-1 and 2 g L-1 with P. vannamei and O. niloticus benefited the system through higher nitrogen (13,22 and 13,10% higher in the treatments 1 g L-1 and 2 g L-1 respectively) and phosphorus recovery (25,57 and 34% respectively) and an increase in total productivity (15,32 and 19,22% respectively), generating an ecological gain. Considering the similar final biomass of seaweed in a multitrophic system with shrimp and tilapia, the use of U. ohnoi at a density of 2 g L-1 is recommended since nutrient recovery by fish and shrimp was higher at this density.
Thesaurus Nal:  Aquaculture systems; Biofloc technology; Biomass; Nitrogen; Phosphorus; Seaweed culture; Shrimp; Tilapia (common name).
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152964/1/Integrated-multitrophic-aquaculture-system.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE66444 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  13/05/2024
Data da última atualização:  13/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  DIAS, I. A.; HORTA, R. P.; MATOS, M.; HELM, C. V.; MAGALHAES, W. L. E.; LIMA, E. A. de; SILVA, B. J. G. da; MUNIZ, G. I. B. de; CADEMARTORI, P. H. G. de.
Afiliação:  IVANA AMORIM DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; RAYTA PAIM HORTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; MAILSON MATOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; EDSON ALVES DE LIMA, CNPF; BRUNO JOSÉ GONÇALVES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; GRACIELA INES BOLZON DE MUNIZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; PEDRO HENRIQUE GONZALEZ DE CADEMARTORI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ.
Título:  Exploring the antioxidant and antimicrobial properties of the water-soluble fraction derived from pyrolytic lignin separation in fast-pyrolysis bio-oil.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Biomass Conversion and Biorefinery, p. 1-12, 2023.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1007/s13399-023-04561-7
Idioma:  Inglês
Notas:  Online first.
Conteúdo:  Improving key biomass functionalities necessitates effective liquid-liquid fractionation methods for heavy bio-oil. Here, fast-pyrolysis bio-oil derived from eucalypt wood was fractionated in cold water to separate insoluble and water-soluble fractions. We focus on the water-soluble fraction, a promising renewable source of chemicals with potential antioxidant and antimicrobial approaches. Fast-pyrolysis bio-oil was fractionated in three oil-to-water ratios, 1:100, 1:50, and 1:35, separating the pyrolytic lignin and producing water-soluble fractions as byproducts. The water-soluble fractions were analytically investigated through physicochemical properties, chemical composition by chromatography, phenolic content, antioxidant activity, antimicrobial activity, and their storage stability. Higher water content in the pyrolytic lignin separation resulted in higher yield and higher molecular weight compounds concentration in the water-soluble fractions, with the presence of highvalue- added chemicals, such as catechol, vanillin, and levoglucosan. Levoglucosan was the dominant chemical identified in the water-soluble fractions, notably for the 1:50 oil-to-water ratio. These remarkable chemicals and a high phenolic content contribute to both high antioxidant and antimicrobial activities. Despite the low concentration, all water-soluble fractions exhibited intense inhibition of Trametes versicolor and Gloeophyllum trabeum fungi. The fraction 1:50 completely inhibited the fungal act... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antimicrobial potential; Aqueous fraction; Levoglucosan; Storage stability.
Thesaurus NAL:  Antioxidant activity; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58928 - 1UPCAP - DD
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