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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
04/03/2016 |
Data da última atualização: |
08/12/2016 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
FREITAS, S. C. de; SANTOS, J. de O.; SIMAS, E. S.; SILVA, T. dos S.; CONTE, C. |
Afiliação: |
SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; JULIANA DE OLIVEIRA SANTOS, CNPMA; EPAMINONDAS SILVA SIMAS, CTAA; TANIA DOS SANTOS SILVA, CTAA; CARMINE CONTE, CTAA. |
Título: |
Método de digestão por via úmida para determinação de microelementos e elementos traços por espectrometria de emissão óptica em vinhos. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2015. |
Páginas: |
19 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 122). |
ISSN: |
1516-8247 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A presença e a concentração de elementos minerais em vinhos é uma das técnicas empregadas para distingui-los. A espectrometria de emissão óptica tem sido empregada para análise do perfil mineral de vinhos e esta técnica exige uma etapa de pré-tratamento da amostra para destruição da matéria orgânica. O objetivo deste trabalho foi definir um método de digestão por via úmida, em amostras de vinhos, capaz de avaliar quantitativamente a presença de Cd, Co, Li, Sc, Ti, V, Ba, Fe, Mn, Sr e Zn, evitando diluição da amostra e empregando menor concentração na fortificação, de modo a se reproduzir valores encontrados na natureza. Para tanto, foi testada a digestão por via úmida de vinhos tintos e brancos, provenientes do Vale do Submédio São Francisco, Brasil. A digestão foi realizada em bloco digestor de 42 posições, usando-se 12 mL de ácido nítrico e 4 mL de peróxido de hidrogênio. A taxa de recuperação média obtida para os 11 elementos apresentou-se entre 88,3 e 101,7%, considerada eficiente. |
Palavras-Chave: |
Perfil mineral; Preparo de amostra; Taxa de recuperação. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140703/1/DOC-122.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
30/11/2020 |
Data da última atualização: |
16/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MENDES, J. F.; CASTRO, L. S.; CORRÊA, A. C.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C.; MENDES, R. F. |
Afiliação: |
JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Effects of short fibers and processing additives on HDPE composites properties reinforced with pinus and eucalyptus fibers. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Applied Polymer Science, v. 138, n. 15, 2021. |
Páginas: |
p. 1-15 |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/app.50178 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work aimed to investigate the effect of adding short fibers of Pinus and Eucalyptus, in different granulometry (24 and 200 mesh) and concentration (0–20 m/m), combined with processing aid Struktol TPW104 (S) in obtaining of high-density polyethylene (HDPE) composites. Overall, obtaining composites from short fibers caused relevant changes in the HDPE matrix, such as thermal stability, moisture barrier. In comparison to pure HDPE, the composites incorporated with 20% m/m of fibers, regardless of the type, decreased the melting temperature to 128°C and a wider crystallization temperature range. Another significant observation was the improvement of composites mechanical profile after adding the additive, the highest values were obtained for composites HDPEL20PS (35%—TS e 651%—EM) and HDPEL20ES (42%—TS e 681%—EM), showing good interaction and compatibility, according to scanning electron microscopy (SEM) images. The same was verified with the mechanical results of flexion and impact. Therefore, the use of short fibers and processing aid was successful providing augmented mechanical properties and thermal stability, without negatively affecting their essential properties for industrial applications. |
Palavras-Chave: |
Cellulose and other wood products; Composites. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01973naa a2200229 a 4500 001 2127229 005 2022-08-16 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/app.50178$2DOI 100 1 $aMENDES, J. F. 245 $aEffects of short fibers and processing additives on HDPE composites properties reinforced with pinus and eucalyptus fibers.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $ap. 1-15 520 $aThis work aimed to investigate the effect of adding short fibers of Pinus and Eucalyptus, in different granulometry (24 and 200 mesh) and concentration (0–20 m/m), combined with processing aid Struktol TPW104 (S) in obtaining of high-density polyethylene (HDPE) composites. Overall, obtaining composites from short fibers caused relevant changes in the HDPE matrix, such as thermal stability, moisture barrier. In comparison to pure HDPE, the composites incorporated with 20% m/m of fibers, regardless of the type, decreased the melting temperature to 128°C and a wider crystallization temperature range. Another significant observation was the improvement of composites mechanical profile after adding the additive, the highest values were obtained for composites HDPEL20PS (35%—TS e 651%—EM) and HDPEL20ES (42%—TS e 681%—EM), showing good interaction and compatibility, according to scanning electron microscopy (SEM) images. The same was verified with the mechanical results of flexion and impact. Therefore, the use of short fibers and processing aid was successful providing augmented mechanical properties and thermal stability, without negatively affecting their essential properties for industrial applications. 653 $aCellulose and other wood products 653 $aComposites 700 1 $aCASTRO, L. S. 700 1 $aCORRÊA, A. C. 700 1 $aMARCONCINI, J. M. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 700 1 $aMENDES, R. F. 773 $tJournal of Applied Polymer Science$gv. 138, n. 15, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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