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Registros recuperados : 83 | |
8. | | TONUCCI, L. B.; SANTOS, K. M. O. dos; OLIVEIRA, L. L. de; RIBEIRO, S. M. R.; MARTINO, H. S. D. Clinical application of probiotics in type 2 diabetes mellitus: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Clinical Nutrition, v. 36, n. 1, p. 85-92, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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10. | | QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; BARROS, F. A. R. de; MARTINO, H. S. D. O sorgo na alimentação humana. In: PEREIRA FILHO, I. A.; RODRIGUES, J. A. S. (Ed.). Sorgo: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2015. cap. 15, p. 247-266. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas). Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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11. | | VEREDIANO, T. A.; AGARWAL, N.; MARTINO, H. S. D.; KOLBA, N.; GRANCIERI, M.; PAES, M. C. D.; TAKO, E. Effect of black corn anthocyanin-rich extract (Zea mays L.) on cecal microbial populations in vivo (Gallus gallus). Nutrients, v. 14, n. 21, 4679, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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12. | | THOMPSON, V. B. de M.; COSTA, N. N. B.; MARTINO, H. S. D.; PAES, M. C. D. The effect of micronized corn fiber on body weight, glycemia, and lipid metabolism in rats fed cafeteria diet. Food Science and Technology, v. 38, n. 3, p. 462-466, July/Sept. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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13. | | TEIXEIRA, O. R.; BATISTA, C. de S.; COLUSSI, R.; MARTINO, H. S. D.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. Impact of physicochemical properties on the digestibility of Brazilian whole and polished rice genotypes. Cereal Chemistry, v. 98, n. 5, p. 1066-1080, Sept./Oct. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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15. | | QUEIROZ, V. A. V.; MORAES, E. A.; MARTINO, H. S. D.; PAIVA, C. L.; MENEZES, C. B. de. Potencial do sorgo para uso na alimentação humana. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 35, n. 278, p. 7-12, jan./fev. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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17. | | TEIXEIRA, O. R.; CARVALHO, R. N.; COLUSSI, R.; MARTINO, H. S. D.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. Textura, amido resistente e digestibilidade In Vitro do amido de arroz de terras altas refrigerado e congelado após a cocção. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 15., 2021, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 45. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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19. | | GOMES, M. J. C.; MARTINO, H. S. D.; KOLBA, N.; CHENG, J.; AGARWAL, N.; ROCHA, M. de M.; TAKO, E. Zinc biofortified Cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.) soluble extracts modulate assessed cecal bacterial pulations and gut morphology In Vivo (Gallus gallus). Frontiers in Bioscience - Landmark, v. 27, n. 5, 140, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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20. | | VEREDIANO, T. A.; SANT'ANA, C. T.; GRANCIERI, M.; SÃO JOSÉ, V. P. B. de; TOLEDO, R. C. L.; PAES, M. C. D.; MARTINO, H. S. D. Black corn (Zea mays L.) whole flour improved the antioxidant capacity and prevented adipogenesis in mice fed a high-fat diet. Food & Function, v. 13, p. 5590-5601, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 83 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
15/04/2016 |
Data da última atualização: |
15/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ALVES, N. E. G.; VASCONCELOS, C. M.; BASSINELLO, P. Z.; MEJIA, E. G. de; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
NATALIA ELIZABETH GALDINO ALVES, UFV; CHRISTIANE MILEIB VASCONCELOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE OURO PRETO; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ELVIRA GONZALEZ DE MEJIA, UNIVERSITY OF ILLINOIS URBANA, Champaign; HERCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV. |
Título: |
Digested protein isolate from fresh and stored Carioca beans reduced markers of atherosclerosis in oxidized LDL-induced THP-1 macrophages. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Functional Foods, v. 24, p. 97-111, 2016. |
ISSN: |
1756-4646 |
DOI: |
10.1016/j.jff.2016.03.027 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Oxidized LDL (ox-LDL) and its interaction with lectin type ox-LDL receptor (LOX-1) determine atherosclerosis progression. The potential of peptides from digested protein isolate (DPI) derived from fresh and stored Carioca bean (Phaseolus vulgaris L.) to prevent ox-LDL induced inflammation in humanTHP-1 macrophage-like cells was examined here. BRS Pontal (PO) and BRSMG Madreperola (MP) fresh and stored for 6 months were cooked, and protein isolates were digested by pepsin?pancreatin. Peptides from stored Carioca beans decreased prostaglandin E-2 (PGE-2) (from 17.7 to 47%) and tumour necrosis factor-α (TNF-α) (12.3 to 82%). Stored MP (0.01 mg/mL) inhibited reactive oxygen species (ROS). LOX-1 and matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) expression were reduced by peptides from all beans. Stored PO and MP digested protein isolates reduced expression of 10 cytokines related to atherosclerosis process. Peptides from Carioca beans presented anti-atherosclerotic properties comparable to simvastatin, which were related to inhibition of LOX-1, MMP-9 and ICAM-1. |
Palavras-Chave: |
Bioactive peptides; Lectin type ox-LDL receptor 1; Oxidized LDL. |
Thesagro: |
Feijão; Phaseolus vulgaris. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01888naa a2200253 a 4500 001 2043480 005 2016-04-15 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1756-4646 024 7 $a10.1016/j.jff.2016.03.027$2DOI 100 1 $aALVES, N. E. G. 245 $aDigested protein isolate from fresh and stored Carioca beans reduced markers of atherosclerosis in oxidized LDL-induced THP-1 macrophages.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aOxidized LDL (ox-LDL) and its interaction with lectin type ox-LDL receptor (LOX-1) determine atherosclerosis progression. The potential of peptides from digested protein isolate (DPI) derived from fresh and stored Carioca bean (Phaseolus vulgaris L.) to prevent ox-LDL induced inflammation in humanTHP-1 macrophage-like cells was examined here. BRS Pontal (PO) and BRSMG Madreperola (MP) fresh and stored for 6 months were cooked, and protein isolates were digested by pepsin?pancreatin. Peptides from stored Carioca beans decreased prostaglandin E-2 (PGE-2) (from 17.7 to 47%) and tumour necrosis factor-α (TNF-α) (12.3 to 82%). Stored MP (0.01 mg/mL) inhibited reactive oxygen species (ROS). LOX-1 and matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) expression were reduced by peptides from all beans. Stored PO and MP digested protein isolates reduced expression of 10 cytokines related to atherosclerosis process. Peptides from Carioca beans presented anti-atherosclerotic properties comparable to simvastatin, which were related to inhibition of LOX-1, MMP-9 and ICAM-1. 650 $aFeijão 650 $aPhaseolus vulgaris 653 $aBioactive peptides 653 $aLectin type ox-LDL receptor 1 653 $aOxidized LDL 700 1 $aVASCONCELOS, C. M. 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aMEJIA, E. G. de 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 773 $tJournal of Functional Foods$gv. 24, p. 97-111, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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