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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  26/12/2016
Data da última atualização:  29/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VENTURINI, M. T.; ARAÚJO, T. da S.; ABREU, E. F. M.; ANDRADE, E. C. de; SANTOS, V. da S.; SILVA, M. R. da; OLIVEIRA, E. J. de.
Afiliação:  MARCELA TONINI VENTURINI, UFRB; TAYLANE DA SILVA ARAÚJO, UFRB; EMANUEL FELIPE MEDEIROS ABREU, Cenargen; EDUARDO CHUMBINHO DE ANDRADE, CNPMF; VANDERLEI DA SILVA SANTOS, CNPMF; MARCOS ROBERTO DA SILVA, UFRB; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF.
Título:  Crop losses in Brazilian cassava varieties induced by the Cassava common mosaic virus.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, v.73, n.6, p.520-524, November/December 2016.
DOI:  10.1590/0103-9016-2015-0374
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Despite the widespread distribution of the Cassava common mosaic virus (CsCMV) in Brazil, little is known about the losses it causes in yield. The effect of CsCMV on different varieties was evaluated by reference to several agronomic traits. Four field trials were established in 2012/2013 and 2013/2014 using six varieties of cassava. Following mechanical inoculation with CsCMV, the presence of the virus was confirmed using the ELISA assay. The evaluated traits were plant height (PH), dry matter content (DMC), harvest index (HI), aerial part yield (APY), root yield (RoY), and starch yield (StY) in both inoculated and non-inoculated plants. Overall, the presence of the virus contributed little to the reduction in PH, HI, and DMC across the varieties, with PH being significantly reduced by 9.2 and 7.0 % in the BGM0212 and BRS Kiriris varieties, respectively. In contrast, APY, RoY, and StY were reduced by 30.2, 29.3, and 30.0 %, in the virus-infected plants respectively. While the BRS Kiriris and BRS Jari varieties suffered the highest reductions overall and were considered highly susceptible to CsCMV, none of the traits suffered reductions in the inoculated BRS Formosa plants. Although RoY and StY were reduced in inoculated plants of BRS Tapioqueira, crop yield for this variety was the highest. Thus, BRS Formosa and BRS Tapioqueira exhibited tolerance against CsCMV, which warrants further investigation.
Palavras-Chave:  Plant disease.
Thesagro:  Doença de planta; Mandioca.
Thesaurus Nal:  Cassava.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/180897/1/121817-227509-1-PB.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN36605 - 1UPCAP - DDSP 21017SP 21017
CNPMF31603 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  29/12/2014
Data da última atualização:  29/12/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  REINEHR, J.; FURINI, G.; LORENZINI, M.; DALAGNOL, L. M. G.; CAMARGO, U. A.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S.
Afiliação:  JOAO DIMAS GARCIA MAIA, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV.
Título:  Avaliação físico-química de acessos do Banco Ativo de Germoplasma de Uva (BAG-Uva).
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 3., 2014, Santos, SP. Resumos... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2014.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho é caracterizar 43 acessos do BAG-Uva, com relação à qualidade do mosto [pH, Sólidos Solúveis Totais (SS) e Acidez Total Titulável (ATT)], por um período que variou entre sete e 10 anos. Trinta e oito acessos também foram avaliados com relação ao Índice de Polifenóis Totais (IPT) e conteúdo de antocianinas (ANT), por um período que variou de dois e três anos.
Palavras-Chave:  Compostos fenólicos; Polifenóis; Recursos genéticos.
Thesagro:  Antocianina; Composto fenólico; Genética; Mosto; Uva.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114547/1/ResumoCBRG-123.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV15628 - 1UPCRA - DD
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