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Registros recuperados : 70 | |
21. | | KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; FIGUEIREDO, E. A. P. de; LIMA, L. K. F. de. Fortalecimento da pesquisa agropecuária. In: KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SAMARY, F. T.; LIMA, L. K. F. de (Ed.). Indústria, inovação e infraestrutura: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 27-31. (Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 9). Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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22. | | KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; FIGUEIREDO, E. A. P. de; LIMA, L. K. F. de. Fortalecimento da pesquisa agropecuária. In: KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SILVA, F. T.; LIMA, L. K. F. de (Ed.). Indústria, inovação e infraestrutura: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. E-book. (Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 9). Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Suínos e Aves. |
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31. | | GODOY, R. C. B. de; HELM, C. V.; KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SAMARY, F. T.; LIMA, L. K. F. de; JORGE, R. O. Soluções e desafios. In: KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SILVA, F. T.; LIMA, L. K. F. de (Ed.). Indústria, inovação e infraestrutura: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. Cap. 5. p. 51-55 (Objetivos de desenvolvimento sustentável, 9). E-book. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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32. | | GODOY, R. C. B. de; HELM, C. V.; KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SAMARY, F. T.; LIMA, L. K. F. de; JORGE, R. O. Solutions and challenges. In: KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SAMARY, F. T.; LIMA, L. K. F. de (Ed.). Industry, innovation and infrastructure: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2020. Cap. 5. p. 45-49. (Objetivos de desenvolvimento sustentável, 9). E-book. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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34. | | KROLOW, A. C. R.; LIMA, L. K. F. de; NALERIO, E. S.; FIGUEIREDO, E. A. P. de; LUNDSTEDT, L. M.; NASSU, R. T.; CHICRALA, P. C. M. S. Inovações na pesquisa agropecuária. In: KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SAMARY, F. T.; LIMA, L. K. F. de (Ed.). Indústria, inovação e infraestrutura: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 33-50. (Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 9). Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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35. | | KROLOW, A. C. R.; LIMA, L. K. F. de; NALERIO, E. S.; FIGUEIREDO, E. A. P. de; LUNDSTEDT, L. M.; NASSU, R. T.; CHICRALA, P. C. M. S. Inovações na pesquisa agropecuária. In: KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SILVA, F. T.; LIMA, L. K. F. de (Ed.). Indústria, inovação e infraestrutura: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. E-book. (Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 9). Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Suínos e Aves. |
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36. | | LIMA, L. K. F. de; CHICRALA, P. C. M. S.; MORO, G. V.; RODRIGUES, A. P. O.; BARROSO, R. M.; NEUBERGER, A. L. Atributos de cor em filés de peixes capturados no reservatório da Usina Hidrelétrica do Lageado, estado do Tocantins. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 5., 2012, Palmas. Unir, consolidar e avançar: anais. Palmas: AQUABIO, 2012. 1 CD-ROM. Organizado por: Sílvio Ricardo Maurano; AQUACIÊNCIA 2012. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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38. | | KROLOW, A. C. R.; LIMA, L. K. F. de; SAMARY, F. T.; FIGUEIREDO, E. A. P. de; LUNDSTEDT, L. M.; CHICRALA, P. C. M. S. Demandas e oportunidades para a inovação e o desenvolvimento agroindustrial. In: KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SILVA, F. T.; LIMA, L. K. F. de (Ed.). Indústria, inovação e infraestrutura: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 19-25. (Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 9). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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39. | | KROLOW, A. C. R.; LIMA, L. K. F. de; SAMARY, F. T.; FIGUEIREDO, E. A. P. de; LUNDSTEDT, L. M.; CHICRALA, P. C. M. S. Demandas e oportunidades para a inovação e o desenvolvimento agroindustrial. In: KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SILVA, F. T.; LIMA, L. K. F. de (Ed.). Indústria, inovação e infraestrutura: contribuições da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2018. E-book. (Objetivos de Desenvolvimento Sustentável, 9). Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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Registros recuperados : 70 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
07/03/2024 |
Data da última atualização: |
07/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
RODRIGUES, A. P. O.; FREITAS, L. E. L. de; MACIEL-HONDA, P. O.; LIMA, A. F.; LIMA, L. K. F. de. |
Afiliação: |
ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; LUIZ EDUARDO LIMA DE FREITAS, CNPASA; PATRICIA OLIVEIRA MACIEL HONDA, CNPASA; ADRIANA FERREIRA LIMA, CNPASA; LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA. |
Título: |
Feeding rate and feeding frequency during the grow-out phase of tambaqui (Colossoma macropomum) in earthen ponds. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture Reports, v. 35, 102000, 2024. |
ISSN: |
2352-5134 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2024.102000 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Adequate feeding protocols are extremely important for the technical and economic feasibility of fish production systems. Two feeding rates, 3% and 4% body weight per day (3%BW and 4%BW), and two feeding frequencies, twice and three times a day, were tested during 84 days at the initial grow-out phase of tambaqui (94.5 ± 6.4 g) in earthen ponds. No mortalities or difference in growth between treatments were observed during the trial. Total feed intake and feed conversion ratio were low in the fish fed at 3%BW. Fat deposition in the fish carcass and concentration of glycogen and lipid vacuoles in the hepatocytes were also low in fish fed at 3%BW. Plasma cholesterol and triglycerides were higher in the fish fed three times a day at 4%BW. Increased concentration of malonaldehyde was observed in the carcass of fish fed three times a day at 4%BW at the end of the storage period. Fish fed twice a day presented higher total feed intake per meal than fish fed three times a day, demonstrating that tambaqui was able to regulate the feed intake to benefit from a low feeding frequency. No difference was observed in pond phytoplankton and zooplankton concentration or sediment chemistry. Fish fed at 3%BW presented higher stomach content weight, demonstrating the contribution of the natural food as a complementary nutrition to tambaqui. Based on the results, tambaqui of 95–350 g reared in earthen ponds may be fed twice a day at 3%BW. |
Palavras-Chave: |
Amazonian fish; Feed management; Natural productivity. |
Thesagro: |
Colossoma Macropomum; Nutrição Animal; Peixe; Tambaqui. |
Thesaurus NAL: |
Feed conversion; Fish. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162683/1/aquaculturereports-2024.pdf
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Marc: |
LEADER 02353naa a2200301 a 4500 001 2162683 005 2024-03-07 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2352-5134 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.aqrep.2024.102000$2DOI 100 1 $aRODRIGUES, A. P. O. 245 $aFeeding rate and feeding frequency during the grow-out phase of tambaqui (Colossoma macropomum) in earthen ponds.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aAdequate feeding protocols are extremely important for the technical and economic feasibility of fish production systems. Two feeding rates, 3% and 4% body weight per day (3%BW and 4%BW), and two feeding frequencies, twice and three times a day, were tested during 84 days at the initial grow-out phase of tambaqui (94.5 ± 6.4 g) in earthen ponds. No mortalities or difference in growth between treatments were observed during the trial. Total feed intake and feed conversion ratio were low in the fish fed at 3%BW. Fat deposition in the fish carcass and concentration of glycogen and lipid vacuoles in the hepatocytes were also low in fish fed at 3%BW. Plasma cholesterol and triglycerides were higher in the fish fed three times a day at 4%BW. Increased concentration of malonaldehyde was observed in the carcass of fish fed three times a day at 4%BW at the end of the storage period. Fish fed twice a day presented higher total feed intake per meal than fish fed three times a day, demonstrating that tambaqui was able to regulate the feed intake to benefit from a low feeding frequency. No difference was observed in pond phytoplankton and zooplankton concentration or sediment chemistry. Fish fed at 3%BW presented higher stomach content weight, demonstrating the contribution of the natural food as a complementary nutrition to tambaqui. Based on the results, tambaqui of 95–350 g reared in earthen ponds may be fed twice a day at 3%BW. 650 $aFeed conversion 650 $aFish 650 $aColossoma Macropomum 650 $aNutrição Animal 650 $aPeixe 650 $aTambaqui 653 $aAmazonian fish 653 $aFeed management 653 $aNatural productivity 700 1 $aFREITAS, L. E. L. de 700 1 $aMACIEL-HONDA, P. O. 700 1 $aLIMA, A. F. 700 1 $aLIMA, L. K. F. de 773 $tAquaculture Reports$gv. 35, 102000, 2024.
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Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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