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Registros recuperados : 6 | |
1. | | DOMENECH, D.; CANTAO, M. E.; COSTA, O. Y.; CARVALHO B. J.; KYAW, C. M.; KRUGER, R. H.; QUIRINO, B. F. Comparative characterization of the archaeal community in the amazon forest: native forest and oil palm plantation by high-throughput sequencing. In: CONGRESSO LATINOAMERICANO DE MICROBIOLOGIA, 22.; CONGRESSO BOLIVIANO DE MICROBIOLOGIA, 4., 2014, Cartagena. Memórias: Clínica- Bioanálisis - Industrial - Ambiental. Cartagena: Universidad de Antioquia; Associação Colombiana de Microbiologia, 2014. p. 87. Publicado em: Hechos Microbiológicos, v. 5. n. 2, suplemento 2, p. 62, noviembre, 2014. p. 87. ALAM 2014; CCM 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Suínos e Aves. |
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2. | | TUPINAMBÁ, D. D.; CANTAO, M. E.; COSTA, O. Y. A.; BERGMANN, J. C.; KRUGER, R. H.; KYAW, C. M.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. Archaeal community changes associated with cultivation of amazon forest soil with oil palm. Archaea, Cairo, v. 2016, article ID 3762159, 14 p., 2016. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Suínos e Aves. |
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3. | | KRUGER, R.; TUPINAMBÁ, D. D.; CANTÃO, M.; COSTA, O. Y.; BERGMANN, J.; KYAW, C. M.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. Soil archaeal community changes associated with oil palm fatal yellowing using pyrotags. In: SYMPOSIUM ON BACTERIAL GENETICS AND ECOLOGY - BAGECO, 13., 2015, Milão, Itália. The microbial continuity across changing ecosystems: abstracts. [S.l.: s.n.]: 2015 Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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4. | | COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBA, D. D.; BERGMANN, J. C.; KRUGER, R. H.; KYAW, C. M.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. Avaliação da diversidade microbiana do processo de produção de etanol de cana-de-açúcar por meio de abordagem independente de cultivo. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. 111 - 112 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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5. | | COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBÁ, D. D.; BERGMANN, J. C.; KYAW, C. M.; KRUGGER, R. H.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. Microbial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method. Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014. Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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6. | | FELIPE, M. S. S.; ANDRADE, R. V.; ARRAES, F. B. M.; NICOLA, A. M.; MARANHÃO, A. Q.; TORRES, F. A. G.; SILVA-PEREIRA, I.; POÇAS-FONSECA, M. J.; CAMPOS, E. G.; MORAES, L. M. P.; ANDRADE, P. A.; TAVARES, A. H. F. P.; SILVA, S. S.; KYAW, C. M.; SOUZA, D. P.; PB GENOME NETWORK; PEREIRA, M.; JESUÍNO, R. S. A.; ANDRADE, E. V.; PARENTE, J. A.; OLIVEIRA, G. S.; BARBOSA, M. S.; MARTINS, N. F.; FACHIN, A. L.; CARDOSO, R. S.; PASSOS, G. A. S.; ALMEIDA, N. F.; WALTER, M. E. M. T.; SOARES, C. M. A.; CARVALHO, M. J. A.; BRÍGIDO, M. M. Transcriptional profiles of the human pathogenic fungus Paracoccidioides brasilienses in mycelium and yeast cells. JBC Papers, April 27, 2005. 19 p. JBC Papers in press. Published on 27 April, 2005 as manuscript M500625200. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registros recuperados : 6 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
02/01/2015 |
Data da última atualização: |
20/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBÁ, D. D.; BERGMANN, J. C.; KYAW, C. M.; KRUGGER, R. H.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. |
Afiliação: |
O. Y. A. COSTA; BETULIA DE MORAIS SOUTO, CNPAE; D. D. TUPINAMBÁ; J. C. BERGMANN; C. M. KYAW; R. H. KRUGGER; C. C. BARRETO; BETANIA FERRAZ QUIRINO, CNPAE. |
Título: |
Microbial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014. |
Páginas: |
Não paginado. |
DOI: |
10.1007/s10295-014-1533-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sugarcane ethanol production occurs in non-sterile conditions, and microbial contamination can decrease productivity. In this study, we assessed the microbial diversity of contaminants of ethanol production in an industrial facility in Brazil. Samples obtained at different stages were analyzed by pyrosequencing-based profiling of bacterial and archaeal 16S rRNA genes and the fungal internal transcribed spacer region. A total of 355 bacterial groups, 22 archaeal groups, and 203 fungal groups were identified, and community changes were related to temperature changes at certain stages. After fermentation, Lactobacillus and unclassified Lactobacillaceae accounted for nearly 100 % of the bacterial sequences. Predominant Fungi groups were ?unclassified Fungi,?Meyerozyma, and Candida. The predominant Archaea group was unclassified Thaumarchaeota. This is the first work to assess the diversity of Bacteria, and Archaea and Fungi associated with the industrial process of sugarcane-ethanol production using culture-independent techniques. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Etanol; Fermentação; Indústria; Microbiologia. |
Thesaurus NAL: |
biodiversity; ethanol; fermentation; industry; microbiology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02064naa a2200349 a 4500 001 2004083 005 2017-09-20 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10295-014-1533-1$2DOI 100 1 $aCOSTA, O. Y. A. 245 $aMicrobial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method.$h[electronic resource] 260 $c2014 300 $aNão paginado. 520 $aSugarcane ethanol production occurs in non-sterile conditions, and microbial contamination can decrease productivity. In this study, we assessed the microbial diversity of contaminants of ethanol production in an industrial facility in Brazil. Samples obtained at different stages were analyzed by pyrosequencing-based profiling of bacterial and archaeal 16S rRNA genes and the fungal internal transcribed spacer region. A total of 355 bacterial groups, 22 archaeal groups, and 203 fungal groups were identified, and community changes were related to temperature changes at certain stages. After fermentation, Lactobacillus and unclassified Lactobacillaceae accounted for nearly 100 % of the bacterial sequences. Predominant Fungi groups were ?unclassified Fungi,?Meyerozyma, and Candida. The predominant Archaea group was unclassified Thaumarchaeota. This is the first work to assess the diversity of Bacteria, and Archaea and Fungi associated with the industrial process of sugarcane-ethanol production using culture-independent techniques. 650 $abiodiversity 650 $aethanol 650 $afermentation 650 $aindustry 650 $amicrobiology 650 $aBiodiversidade 650 $aEtanol 650 $aFermentação 650 $aIndústria 650 $aMicrobiologia 700 1 $aSOUTO, B. de M. 700 1 $aTUPINAMBÁ, D. D. 700 1 $aBERGMANN, J. C. 700 1 $aKYAW, C. M. 700 1 $aKRUGGER, R. H. 700 1 $aBARRETO, C. C. 700 1 $aQUIRINO, B. F. 773 $tJournal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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