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Registros recuperados : 136 | |
41. | | CAMPELO, M. F.; LEMOS, O. F. de; POLTRONIERI, M. C.; MENEZES, I. C. de. Combinações de citocininas na proliferação in vitro de brotos de híbridos de Piper nigrum L. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 18.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 2., 2014, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2014. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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43. | | LEMOS, O. F. de; MENEZES, I. C. de; SILVA, V. L. de. Propagação "in vitro" de plantas de pimenta-do-reino. In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE PIMENTA-DO-REINO E CUPUAÇU, 1., 1996, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU: JICA, 1996. p. 78. (EMBRAPA-CPATU. Documentos, 88). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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45. | | LEDO, A. da S.; MOURA, E. F.; MENEZES, I. C. de; LAMEIRA, O. A. Calogênese em cotiledones de cupuaçu (Theobroma grandiflorum). Genetics and Molecular Biology, v. 23, n. 3, p. 398-399, 2000. Suplements. Trabalho apresentado no Congresso Nacional de Genética, 46., 2000, Aguas de Lindoia. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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46. | | RODRIGUES, M. A. C. de M.; MENEZES, I. C. de; LAMEIRA, O. A. Caracterização e propagação de plantas medicinais do horto de plantas medicinais da Embrapa Amazônia Oriental. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FCAP, 12.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 6., 2002, Belém, PA. A contribuição do profissional de Ciências Agrárias no uso e conservação da biodiversidade: anais. Belém, PA: FCAP: Embrapa Amazônia Oriental, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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49. | | LEDO, A. da S.; LAMEIRA, O. A.; RENBADIS, A. K.; MOURA, E.; MENEZES, I. C. de. In vitro culture of cupuassu zygotic embryos (Theobroma gradiflorum (Willd.ex spreng.) Scham.). In: ENCUENTRO LATINOAMERICANO DE BIOTECNOLOGIA VEGETAL, REDBIO, 4., 2001, Goiânia. [Trabajos presentados]. Goiânia: REDBIO, 2001. Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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52. | | LEDO, A. da S.; LAMEIRA, O. A.; BENBADIS, A. K.; MEDEIROS FILHO, S.; MENEZES, I. C. de. Cultura in vitro de embriões zigóticos de cupuaçuzeiro (Theobroma ghrandiflorum Schum.). Revista de Ciências Agrarias, Belém, PA, n. 40, p. 73-80, jul./dez. 2003. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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53. | | MOURA, E. F.; LEMOS, O. F. de; MENEZES, I. C. de; LAMEIRA, O. A.; ROCHA, C. B. R. Influencia de citocininas em subcultivos in vitro de pimenta-do-reino (Piper nigrum). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FCAP, 9.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 3., 1999, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: FCAP: Embrapa Amazônia Oriental, 1999. p. 265-266. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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54. | | RODRIGUES, S. de M.; SOUZA, N. C. de; LEMOS, O. F. de; MENEZES, I. C. de; CUNHA, E. F. M. Avaliação de brotos de pimenta-do-reino (Piper nigrum L.) em meio contento antibiótico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 4., 2016, Curitiba. Recursos genéticos no Brasil: a base para o desenvolvimento sustentável: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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56. | | OLIVEIRA, H. S. de; LEMOS, O. F. de; SOUZA, C. R. B. de; MENEZES, I. C. de. Micropropagação de espécies de pimenta nativas da Amazônia. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 2.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL (AVALIAÇÃO-2004), 8., 2005, Belém, PA. Ciência e tecnologia com inclusão social: anais. Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2005. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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57. | | NOGUEIRA, R. C.; LAMEIRA, O. A.; LOPES, S. da C.; MENEZES, I. C. de; AMORIM, A. C. L. Micropropagação de mogno a partir de segmento caulinar (Swietenia macrophylla King). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA FCAP, 10.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 4., 2000, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: FCAP, 2000. p. 79-81. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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60. | | CORDEIRO, I. M. C. C.; LAMEIRA, O. A.; MENEZES, I. C.; ROSAL, L. F.; RODRIGUES, M. A. C. de M. Efeito de concentrações de 2,4 D e ANA na indução de calos em Paricá (Schizolobium amazonicum Huber, Ex Ducke). In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 53.; REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 25., 2002, Recife. Resumos... Recife: Sociedade Botânica do Brasil, 2002. p. 14. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 136 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
20/02/2024 |
Data da última atualização: |
12/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
SERBENT, M. P.; TIMM, T. G.; HELM, C. V.; TAVARES, L. B. B. |
Afiliação: |
MARIA PILAR SERBENT, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; THAYNÃ GONÇALVES TIMM, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU. |
Título: |
Growth, laccase activity and role in 2,4-D degradation of Lentinus crinitus (L.) Fr. in a liquid medium. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 50, 102682, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.bcab.2023.102682 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the role of L. crinitus laccase in the biotransformation of 2,4-D pesti- cide and the adsorption capacity and/or accumulation in the fungal biomass. Preliminary tests were carried out in liquid medium containing L. crinitus to detect the maximum concentration of 2,4-D in which the mycelium developed (5.025 g L−1). The growth and laccase activity for L. crinitus were analyzed using a complete factorial experimental design with variations in concen- trations of glucose (16.65–33.35 g L−1), malt extract (0.825–9.175 g L−1), and 2,4-D (0.01–5 gL-1), and the mycelial samples were evaluated by SEM-EDS. The ability of L. crinitus to remove 2,4-D after 28 days was demonstrated by a decrease in concentrations of 2,4-D by up to 15.7% more than control treatments and occurred with both low (<2 g L−1) and high (>10 g L−1) glu- cose consumption conditions, reaching biomass concentrations below 2 g L−1, and presenting lac- case activity between 3 and 6 g L−1. The laccase activity of the fungus depends on the initial amount of glucose and 2,4-D (up to 18 g L−1 and 4 g L−1). Lower concentrations of 2,4-DCP (0.01–2.70 mg L−1) may be an indicative of L. crinitus as its transformation agent. The presence of chlorine in the fungal mycelium (up to 4.0%) may represent its adsorption and/or accumulation by L. crinitus. L. crinitus can be described as a biotransformator of 2,4-D and 2,4-DCP through lac- case activity, highlighting its potential for treatment of agricultural effluents. MenosThis study aimed to evaluate the role of L. crinitus laccase in the biotransformation of 2,4-D pesti- cide and the adsorption capacity and/or accumulation in the fungal biomass. Preliminary tests were carried out in liquid medium containing L. crinitus to detect the maximum concentration of 2,4-D in which the mycelium developed (5.025 g L−1). The growth and laccase activity for L. crinitus were analyzed using a complete factorial experimental design with variations in concen- trations of glucose (16.65–33.35 g L−1), malt extract (0.825–9.175 g L−1), and 2,4-D (0.01–5 gL-1), and the mycelial samples were evaluated by SEM-EDS. The ability of L. crinitus to remove 2,4-D after 28 days was demonstrated by a decrease in concentrations of 2,4-D by up to 15.7% more than control treatments and occurred with both low (<2 g L−1) and high (>10 g L−1) glu- cose consumption conditions, reaching biomass concentrations below 2 g L−1, and presenting lac- case activity between 3 and 6 g L−1. The laccase activity of the fungus depends on the initial amount of glucose and 2,4-D (up to 18 g L−1 and 4 g L−1). Lower concentrations of 2,4-DCP (0.01–2.70 mg L−1) may be an indicative of L. crinitus as its transformation agent. The presence of chlorine in the fungal mycelium (up to 4.0%) may represent its adsorption and/or accumulation by L. crinitus. L. crinitus can be described as a biotransformator of 2,4-D and 2,4-DCP through lac- case activity, highlighting its potential for treatment of agricult... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioprocessos fúngicos; Effluent treatment; Fungal bioprocesses; Fungo de podridão branca; Herbicidas; Lentinus crinitus; Tratamento de efluentes. |
Thesaurus NAL: |
Herbicides; White-rot fungi. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02429naa a2200277 a 4500 001 2162137 005 2024-03-12 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.bcab.2023.102682$2DOI 100 1 $aSERBENT, M. P. 245 $aGrowth, laccase activity and role in 2,4-D degradation of Lentinus crinitus (L.) Fr. in a liquid medium.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThis study aimed to evaluate the role of L. crinitus laccase in the biotransformation of 2,4-D pesti- cide and the adsorption capacity and/or accumulation in the fungal biomass. Preliminary tests were carried out in liquid medium containing L. crinitus to detect the maximum concentration of 2,4-D in which the mycelium developed (5.025 g L−1). The growth and laccase activity for L. crinitus were analyzed using a complete factorial experimental design with variations in concen- trations of glucose (16.65–33.35 g L−1), malt extract (0.825–9.175 g L−1), and 2,4-D (0.01–5 gL-1), and the mycelial samples were evaluated by SEM-EDS. The ability of L. crinitus to remove 2,4-D after 28 days was demonstrated by a decrease in concentrations of 2,4-D by up to 15.7% more than control treatments and occurred with both low (<2 g L−1) and high (>10 g L−1) glu- cose consumption conditions, reaching biomass concentrations below 2 g L−1, and presenting lac- case activity between 3 and 6 g L−1. The laccase activity of the fungus depends on the initial amount of glucose and 2,4-D (up to 18 g L−1 and 4 g L−1). Lower concentrations of 2,4-DCP (0.01–2.70 mg L−1) may be an indicative of L. crinitus as its transformation agent. The presence of chlorine in the fungal mycelium (up to 4.0%) may represent its adsorption and/or accumulation by L. crinitus. L. crinitus can be described as a biotransformator of 2,4-D and 2,4-DCP through lac- case activity, highlighting its potential for treatment of agricultural effluents. 650 $aHerbicides 650 $aWhite-rot fungi 653 $aBioprocessos fúngicos 653 $aEffluent treatment 653 $aFungal bioprocesses 653 $aFungo de podridão branca 653 $aHerbicidas 653 $aLentinus crinitus 653 $aTratamento de efluentes 700 1 $aTIMM, T. G. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aTAVARES, L. B. B. 773 $tBiocatalysis and Agricultural Biotechnology$gv. 50, 102682, 2023.
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