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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
29/05/2007 |
Data da última atualização: |
14/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
PESSOA, J. D. C.; VAN LEEUWEN, J.; ASSIS, O. B. G. de; BRAZ, D. C.; GOMES, J. I.; SILVA, S. E. L. da; KANNO, S. S. |
Título: |
Contribuições da Pesquisa para o Beneficiamento da Castanha-de-Cutia (Couepia edulis Prance) e Aproveitamento de seus Resíduos. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2005. 17 p. |
Série: |
(Embrapa Instrumentação Agropecuária. Documentos, 15). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A Castanha-de-cutia (Couepia edulis (Prance)) é um fruto fibroso encontrado na Amazônia Ocidental contendo uma amêndoa muito saborosa que os caboclos daquela região costumam consumir torrada e moída com a farinha de mandioca. Suas qualidades organolépticas a tornam uma boa candidata para consumo também nos grandes centros urbanos do Brasil e no exterior. Diferente do que acontece nas indústrias extratoras de óleo, para o consumo de mesa as amêndoas inteiras e com boa aparência são mais valorizadas. Esta é a primeira razão para o desenvolvimento de um equipamento de extração da amêndoa; o outro motivo é a inexistência de estudos específicos para o desenvolvimento de metodologias de extração da amêndoa da Castanha-de-Cutia. Neste trabalho são sumarizados os dados obtidos sobre a castanhade-cutia por pesquisadores da Embrapa, com a finalidade de contribuir para o uso agroindustrial desta espécie, até então pouco explorada, principalmente em função da inexistência de um método adequado para extração de suas sementes. Por conseguinte espera-se que a metodologia de extração e os dados aqui apresentados possam estimular o interesse econômico por esta planta endêmica do Brasil, melhorando as condições sócio-econômicas das famílias envolvidas com atividades extrativistas na floresta amazônica e estimulando a realização de novos estudos que possam descobrir novas potencialidades desta espécie vegetal brasileira ainda pouco conhecida. |
Palavras-Chave: |
Características morfomecânicas dos frutos; Equipamento de descorticação; Procedimentos para a extração de sementes inteiras. |
Thesagro: |
Beneficiamento; Castanha de Cutia; Extração; Resíduo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPDIA/10481/1/DOC15_2005.pdf
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Marc: |
LEADER 02481nam a2200277 a 4500 001 1028452 005 2023-02-14 008 2005 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aPESSOA, J. D. C. 245 $aContribuições da Pesquisa para o Beneficiamento da Castanha-de-Cutia (Couepia edulis Prance) e Aproveitamento de seus Resíduos.$h[electronic resource] 260 $aSão Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2005. 17 p.$c2005 490 $a(Embrapa Instrumentação Agropecuária. Documentos, 15). 520 $aA Castanha-de-cutia (Couepia edulis (Prance)) é um fruto fibroso encontrado na Amazônia Ocidental contendo uma amêndoa muito saborosa que os caboclos daquela região costumam consumir torrada e moída com a farinha de mandioca. Suas qualidades organolépticas a tornam uma boa candidata para consumo também nos grandes centros urbanos do Brasil e no exterior. Diferente do que acontece nas indústrias extratoras de óleo, para o consumo de mesa as amêndoas inteiras e com boa aparência são mais valorizadas. Esta é a primeira razão para o desenvolvimento de um equipamento de extração da amêndoa; o outro motivo é a inexistência de estudos específicos para o desenvolvimento de metodologias de extração da amêndoa da Castanha-de-Cutia. Neste trabalho são sumarizados os dados obtidos sobre a castanhade-cutia por pesquisadores da Embrapa, com a finalidade de contribuir para o uso agroindustrial desta espécie, até então pouco explorada, principalmente em função da inexistência de um método adequado para extração de suas sementes. Por conseguinte espera-se que a metodologia de extração e os dados aqui apresentados possam estimular o interesse econômico por esta planta endêmica do Brasil, melhorando as condições sócio-econômicas das famílias envolvidas com atividades extrativistas na floresta amazônica e estimulando a realização de novos estudos que possam descobrir novas potencialidades desta espécie vegetal brasileira ainda pouco conhecida. 650 $aBeneficiamento 650 $aCastanha de Cutia 650 $aExtração 650 $aResíduo 653 $aCaracterísticas morfomecânicas dos frutos 653 $aEquipamento de descorticação 653 $aProcedimentos para a extração de sementes inteiras 700 1 $aVAN LEEUWEN, J. 700 1 $aASSIS, O. B. G. de 700 1 $aBRAZ, D. C. 700 1 $aGOMES, J. I. 700 1 $aSILVA, S. E. L. da 700 1 $aKANNO, S. S.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
29/12/2019 |
Data da última atualização: |
06/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
SILVEIRA, S. R.; TERRY, S. A.; BIFFIN, T. E.; MAURÍCIO, R. M.; PEREIRA, L. G. R.; FERREIRA, A. L.; RIBEIRO, R. S.; SACRAMENTO, J. P.; TOMICH, T. R.; MACHADO, F. S.; CAMPOS, M. M.; GAMA, M. A. S. da; CHAVES, A. V. |
Afiliação: |
SYLVIA ROCHA SILVEIRA; STEPHANIE AMELIA TERRY; TAMARA ELAINE BIFFIN; ROGÉRIO MARTINS MAURÍCIO; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; ALEXANDRE LIMA FERREIRA; RAFAEL SANDIN RIBEIRO; JOÃO PAULO SACRAMENTO; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; MARIANA MAGALHAES CAMPOS, CNPGL; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; ALEXANDRE VIEIRA CHAVES. |
Título: |
Replacement of soybean meal with soybean cake reduces methane emissions in dairy cows and an assessment of a face-mask technique for methane measurement. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers in Veterinary Science, v. 6, article 295, 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.3389/fvets.2019.00295 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to (a) evaluate the effect of replacing soybean meal (SBM) with soybean cake (SBC) on feeding behavior, rumen fermentation, milk production, nutrient digestibility and CH4 emissions and (b) investigate whether a face-mask technique could be used to predict daily methane (CH4) emissions in dairy cattle. The experiment was conducted as a completely randomized design, with 32 crossbred Holstein × Gyr cows (days in milk (DIM): 112 ± 25.1) randomly assigned to the following treatments (n = 8/group) for 75 days: (1) 0% SBC, (2) 6% SBC, (3) 14% SBC, and (4) 23% SBC, in place of SBM on a dry matter (DM) basis. Across the final 4 weeks of the study, CH4 production was estimated using the proposed face-mask technique subsequent to a respiration chamber measurement for an evaluation of treatment efficacy and face-mask accuracy. There was no effect of SBM replacement by SBC on intake, feeding or drinking behavior (P > 0.21). Total VFA concentration, the individual proportions of VFA and blood metabolites were not altered (P > 0.17) by SBC, however there was a tendency for decreased (P = 0.08) lactate and plasma urea nitrogen (P = 0.07) concentration associated with SBC addition. Fat-corrected milk yield (FCM4%) and composition was not affected (P > 0.27) by SBC; however, there was a tendency for decreased total milk solids (P = 0.07) and milk fat (P = 0.08) associated with 23% SBC treatment. There was no treatment × technique interaction (P > 0.05) effect on gas measurements. A maximum reduction (P = 0.01) in CH4 yield (g/kg DM) and intensity (g/kg milk) of 11 and 20%, respectively, was observed for the 14% SBC inclusion. Compared to the week of mask measurements, chambers decreased (P = 0.01) intake (kg/d, %BW) and increased (P = 0.05) FCM4%. The face-mask method over estimated O2 consumption by 5%. The face-mask method accurately predicted daily CH4 emissions when compared to the chamber at the same time-point. However, there was a linear bias of CH4 outputs so further evaluation of the calculation of total CH4 from a spot measurement is required. MenosThe objective of this study was to (a) evaluate the effect of replacing soybean meal (SBM) with soybean cake (SBC) on feeding behavior, rumen fermentation, milk production, nutrient digestibility and CH4 emissions and (b) investigate whether a face-mask technique could be used to predict daily methane (CH4) emissions in dairy cattle. The experiment was conducted as a completely randomized design, with 32 crossbred Holstein × Gyr cows (days in milk (DIM): 112 ± 25.1) randomly assigned to the following treatments (n = 8/group) for 75 days: (1) 0% SBC, (2) 6% SBC, (3) 14% SBC, and (4) 23% SBC, in place of SBM on a dry matter (DM) basis. Across the final 4 weeks of the study, CH4 production was estimated using the proposed face-mask technique subsequent to a respiration chamber measurement for an evaluation of treatment efficacy and face-mask accuracy. There was no effect of SBM replacement by SBC on intake, feeding or drinking behavior (P > 0.21). Total VFA concentration, the individual proportions of VFA and blood metabolites were not altered (P > 0.17) by SBC, however there was a tendency for decreased (P = 0.08) lactate and plasma urea nitrogen (P = 0.07) concentration associated with SBC addition. Fat-corrected milk yield (FCM4%) and composition was not affected (P > 0.27) by SBC; however, there was a tendency for decreased total milk solids (P = 0.07) and milk fat (P = 0.08) associated with 23% SBC treatment. There was no treatment × technique interaction (P > 0.05) effect... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Co-product; Greenhouse gas; Respiration chamber. |
Thesaurus NAL: |
Climate change; Dairy cattle. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207910/1/fvets-06-00295.pdf
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Marc: |
LEADER 03169naa a2200337 a 4500 001 2117824 005 2024-02-06 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3389/fvets.2019.00295$2DOI 100 1 $aSILVEIRA, S. R. 245 $aReplacement of soybean meal with soybean cake reduces methane emissions in dairy cows and an assessment of a face-mask technique for methane measurement.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe objective of this study was to (a) evaluate the effect of replacing soybean meal (SBM) with soybean cake (SBC) on feeding behavior, rumen fermentation, milk production, nutrient digestibility and CH4 emissions and (b) investigate whether a face-mask technique could be used to predict daily methane (CH4) emissions in dairy cattle. The experiment was conducted as a completely randomized design, with 32 crossbred Holstein × Gyr cows (days in milk (DIM): 112 ± 25.1) randomly assigned to the following treatments (n = 8/group) for 75 days: (1) 0% SBC, (2) 6% SBC, (3) 14% SBC, and (4) 23% SBC, in place of SBM on a dry matter (DM) basis. Across the final 4 weeks of the study, CH4 production was estimated using the proposed face-mask technique subsequent to a respiration chamber measurement for an evaluation of treatment efficacy and face-mask accuracy. There was no effect of SBM replacement by SBC on intake, feeding or drinking behavior (P > 0.21). Total VFA concentration, the individual proportions of VFA and blood metabolites were not altered (P > 0.17) by SBC, however there was a tendency for decreased (P = 0.08) lactate and plasma urea nitrogen (P = 0.07) concentration associated with SBC addition. Fat-corrected milk yield (FCM4%) and composition was not affected (P > 0.27) by SBC; however, there was a tendency for decreased total milk solids (P = 0.07) and milk fat (P = 0.08) associated with 23% SBC treatment. There was no treatment × technique interaction (P > 0.05) effect on gas measurements. A maximum reduction (P = 0.01) in CH4 yield (g/kg DM) and intensity (g/kg milk) of 11 and 20%, respectively, was observed for the 14% SBC inclusion. Compared to the week of mask measurements, chambers decreased (P = 0.01) intake (kg/d, %BW) and increased (P = 0.05) FCM4%. The face-mask method over estimated O2 consumption by 5%. The face-mask method accurately predicted daily CH4 emissions when compared to the chamber at the same time-point. However, there was a linear bias of CH4 outputs so further evaluation of the calculation of total CH4 from a spot measurement is required. 650 $aClimate change 650 $aDairy cattle 653 $aCo-product 653 $aGreenhouse gas 653 $aRespiration chamber 700 1 $aTERRY, S. A. 700 1 $aBIFFIN, T. E. 700 1 $aMAURÍCIO, R. M. 700 1 $aPEREIRA, L. G. R. 700 1 $aFERREIRA, A. L. 700 1 $aRIBEIRO, R. S. 700 1 $aSACRAMENTO, J. P. 700 1 $aTOMICH, T. R. 700 1 $aMACHADO, F. S. 700 1 $aCAMPOS, M. M. 700 1 $aGAMA, M. A. S. da 700 1 $aCHAVES, A. V. 773 $tFrontiers in Veterinary Science$gv. 6, article 295, 2019.
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