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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
22/09/1995 |
Data da última atualização: |
17/04/2009 |
Autoria: |
ABD-ELNAIM, E.M.; ABOU-HUSSEIN, M.A.; ABBAS, R.; NOUR ELDIEN, Y.; BAYOUMI, N. A. |
Título: |
Effect of calcium carbonate fineness on plant growth and nutrient contents of wheat and bean plants in calcareous soils. |
Ano de publicação: |
1974 |
Fonte/Imprenta: |
Agricultural Research Review, v.52, n.5, p.23-31, May, 1974. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A pot experiment was carried out using soils mixed with CaCO3 in the size of > 0.02, 0.2,
2.0 and 5.0 mm. diameters of CaCO3 particles. Each size was representing 40% CaCO3
for all solis. Wheat and bean plants were planted and applied with constant doses of fertilizers. Fresh and oven dried weights were recorded and tissues were chemically analyzed for phosphorus and potassium. Results could be summarized in the followings. Wheat seeds were bad affected by fineness in germination while horse-bean plants were less affected due to its strongth of seedlings. For wheat plants treatments of 0.2 and 2.0 mm. CaCO3 sizes were the best followed by the coatser sizes (50 mm.) and the lowest were those of the finest size. Horse-bean plants were of stronger roots to grow easier in relatively coarser sizes of CaCo3. This was true also in regard of phosphorus and potassium concentrations in wheat and -bean plants and their total content per pot orf each soil treatment. Thus it could be recommended that plants of strong seeds must be initially cultivated in calcareous soils to face the first environmental conditions. Therefore, finer crop seeds could be cultivated when the soil surfaces take the stable shape of particles either by coagulating the fine ones or by filling the wide pore sapces of coarse CaCO3 particles by humus. |
Palavras-Chave: |
Bean plant; Carbonato de calcio; Growth; Nutrient. |
Thesagro: |
Crescimento; Feijão; Nutriente; Planta; Solo Calcário. |
Thesaurus Nal: |
calcareous soils; calcium carbonate. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
26/07/2022 |
Data da última atualização: |
26/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, H. P. dos; ZANUS, M. C.; FELIPPETO, J.; FELIPPETO, L.; ZORZAN, C.; GURAK, P. |
Afiliação: |
HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; JOÃO FELIPPETO, CEFET; LEANDRA FELIPPETO, CEFET; CRISTIANO ZORZAN, CEFET; POLIANA GURAK, CEFET. |
Título: |
Cultivo protegido de Cabernet Sauvignon: características fisico-químicas da uva e do vinho. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 276. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
o cultivo protegido apresenta a possibilidade de diminuir os efeitos de adversidades climáticas sobre a maturação das uvas e favorecer a qualidade do vinho. Para avaliar os efeitos deste cultivo sobre a composição química da uva e do vinho, realizou-se um experimento na safra 2004/2005, em Caxias do Sul-RS, com plantas de 4 anos de Cabernet Sauvignon, em sistema "Y". Foram demarcadas 3 áreas homogêneas com 40 plantas (4 repetições de 1°plantas), as quais foram cobertas com lonas plásticas translúcida (CT, na floração) e vermelha (CV, na mudança-de-cor), sendo a testemunha (T) sem cobertura. |
Palavras-Chave: |
Cabernet Sauvignon. |
Thesagro: |
Cultivo Protegido; Uva. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144932/1/Pessoa-cbve-2005-p276.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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