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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  02/10/2023
Data da última atualização:  02/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, Y. J. S.; FACCHINATTO, W. M.; ROCHETTI, A. L.; CARVALHO, R. A.; Le FEUNTEUN; FUKUMASU, H.; MORZEL, M.; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M.
Afiliação:  Food Engineering Department, University of Sao Paulo; Brazilian Corporation for Agricultural Research, Embrapa Instrumentation; Department of Veterinary Medicine, University of Sao Paulo; Food Engineering Department, University of Sao Paulo; INRAE, Institut Agro, STLO, 35042 Rennes, France; Department of Veterinary Medicine, University of Sao Paulo; INRAE, Institut Agro, STLO, 35042 Rennes, France; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; Food Engineering Department, University of Sao Paulo.
Título:  Systemic characterization of pupunha (Bactris gasipaes) flour with views of polyphenol content on cytotoxicity and protein in vitro digestion.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 405, 134888, 2023.
Páginas:  9 p.
ISSN:  0308-8146
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134888
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Although the Amazonian fruit pupunha (Bactris gasipaes) is rich in phenolic compounds, it is rarely consumed. Application could be expanded by transforming it into products with a longer shelf life. Therefore, the objective of this study was to produce pupunha flour (PF) from fruits harvested at different locations, characterize the flours using various physicochemical analyses and spectroscopic techniques, and evaluate its cytotoxic effects and in vitro protein digestion. PF were classified using principal component analysis and some dependencies on origin were detected. PF impaired protein digestion in vitro, probably due to the high content of phenolic compounds. The cytotoxicity results in L929 cells showed that the flours had cytotoxic potential. Therefore, it could be concluded that PF presented interesting physicochemical properties for its application in food development. However, the negative and undesirable effects on protein in vitro digestion and L929 cell viability indicated a potential risk for its use.
Palavras-Chave:  Amazonian fruit; Inhibition; NMR; XRD.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18285 - 1UPCAP - DDPROCI.23/922023/97
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  09/02/2007
Data da última atualização:  24/04/2013
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  SOARES, J. P. G.; DERESZ, F.; AROEIRA, L. J. M.
Afiliação:  João Paulo Guimarães Soares, Embrapa Agrobiologia; Fermino Deresz, Embrapa Gado de Leite; Luiz Januário Magalhães Aroeira, Embrapa Gado de Leite.
Título:  Balanço iônico em dietas para ruminantes na prevenção da febre do leite.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2006.
Páginas:  35 p.
Série:  (Embrapa Gado de Leite. Documentos, 113).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este documento é uma revisão das principais pesquisas realizadas sobre temas de balanceamento de dietas com cátions e ânions que tiveram por objetivo reduzir as principais doenças metabólicas, mais comuns em vacas de alta produção de leite, ou seja, acima de 25 kg/vaca/dia no início de lactação. Além disso, as vacas de primeira lactação parecem mais sensíveis do que aquelas com mais de uma lactação. O documento exemplifica como formular dietas aniônicas, mas destaca que o balanceamento das dietas deve sempre considerar todos os ingredientes da dieta e não apenas a parte do concentrado ou apenas o volumoso. Este trabalho destina-se mais especificamente a pesquisadores, extensionistas e aos produtores que tenham algum conhecimento de nutrição animal.
Palavras-Chave:  Balanceamento de dieta; Balanceamento de dietas; Dieta aniônica; Dieta catiônica; Dietas aniônicas; Dietas catiônicas; Doenças metabóicas; Doenças metabólicas; Minerais; Pré-parto; Ruminantes; Vitaminas.
Thesagro:  Alimentação; Balanceamento; Cátion; Dieta; Doença Metabólica; Febre do Leite; Íon; Leite; Mineral; Profilaxia; Ruminante; Vitamina.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/81985/1/Balanco-ionico-em-dietas.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL15538 - 1UMTFL - PPFL 3215 P. 1883215
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