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Registros recuperados : 31 | |
21. | | CONCEIÇÃO, A. A.; CUNHA, J. R. B.; VIEIRA, V. O.; PELAÉZ, R. D. R.; MENDONCA, S.; ALMEIDA, J. R. M. de; DIAS, E. S.; ALMEIDA, E. G. de; SIQUEIRA, F. G. de. Bioconversion and biotransformation efficiencies of wild macrofungi. In: SINGH, B. P.; LALLAWMSANGA.; PASSARI, A. K. (Eds.). Biology of Macrofungi. Gewerbestrasse: Springer, 2019. Cap. 18. 361-379. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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22. | | MENEZES, B. S.; SOLIDADE, L. S.; CONCEIÇÃO, A. A.; SANTOS JUNIOR, M. N.; LEAL, P. L.; BRITO, E. S. de; CANUTO, K. M.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de; MARQUES, L. M. Pigment production by Fusarium solani BRM054066 and determination of antioxidant and anti-in ammatory properties. AMB Express, v. 10, n. 117, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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23. | | MENEZES, B. S.; SOLIDADE, L. S.; CONCEIÇÃO, A. A.; SANTOS JUNIOR, M. N.; LEAL, P. L.; BRITO, E. S. de; CANUTO, K. M.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de; MARQUES, L. M. Pigment production by Fusarium solani BRM054066 and determination of antioxidant and anti-inflammatory properties. AMB Express, v. 10, n. 117, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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24. | | SOARES NETO, C. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; GOMES, T. G.; RIBEIRO, J. A. de A.; CAMPANHA, R. B.; BARROSO, P. A. V.; MACHADO, A. E. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de; MILLER, R. N. G. A Comparison of Physical, Chemical, Biological and Combined Treatments for Detoxifcation of Free Gossypol in Crushed Whole Cottonseed. Waste and Biomass Valorization, v. 12, p. 3965-3975, 2021. PDF: il. color. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Territorial. |
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25. | | SOARES NETO, C. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; GOMES, T. G.; RIBEIRO, J. A. de A.; CAMPANHA, R. B.; BARROSO, P. A. V.; MACHADO, A. E. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de; MILLER, R. N. G. A Comparison of Physical, Chemical, Biological and Combined Treatments for Detoxification of Free Gossypol in Crushed Whole Cottonseed. Waste and Biomass Valorization, nov. 2020. On-line first. Data Availability: Sequences enabling molecular identification were deposited in GenBank (https://www.ncbi.nlm.nih.gov) under accession numbers MK603977, MK603978, MK603976, MK603979 and MK603975. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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26. | | VIEIRA, V. O.; CONCEIÇÃO, A. A.; CUNHA, J. R. B.; MACHADO, A. E. V.; ALMEIDA, E. G. de; DIAS, E. S.; ALCANTARA, L. M.; MILLER, R. N.; SIQUEIRA, F. G. de. A new circular economy approach for integrated production of tomatoes and mushrooms. Saudi Journal of Biological Sciences, v. 29, p. 2756?2765, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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27. | | SILVA, C. de O. G.; CUNHA, R. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; ALMEIDA, E. G.; ZIED, D. C.; VIEIRA JUNIOR, W. G. V.; DIAS, E. S.; ISIKHUEMHEN, O. S.; ABDELNUR, P. V.; SIQUEIRA, F. G. de. Outdoor versus indoor cultivation: Effects on the metabolite profile of Agaricus subrufescens strains analyzed by untargeted metabolomics. Food Chemistry, v. 374, 131740, April 2022. 10 p. PDF: il. color. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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28. | | LYRA, B. M.; GUIMARÃES, M. B.; PEREIRA, L. C.; VALE, J. do; CAMPANHA, R. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; BATISTA, P. O. M. D.; SIQUEIRA, F. G. de; MENDONCA, S. Propriedades antimicrobianas e antioxidantes de extratos produzidos a partir de colonizados de basidiomicetos em tortas oleaginosas. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 6., 2020, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2020. p. 29-36 il. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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29. | | ARAUJO, A. P. F.; GOMES, T. G.; MACHADO, A. E. V.; CONCEIÇÃO, A. A.; RIBEIRO, J. A. de A.; CAMPANHA, R. B.; URBEN, A. F.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Fungos como agentes destoxificadores de torta de caroço de algodão (Gossipol). In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 98-100 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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30. | | VIEIRA, V. de O.; CONCEIÇÃO, A. A.; SILVA, C. de O. G.; ROMERO-PELAEZ, R. D.; LOBO JUNIOR, M.; ABDELNUR, P. V.; ALMEIDA, J. R. M. de; ALMEIDA, E. G.; SIQUEIRA, F. G. de. Characterization of extracellular secondary metabolites in Oudemansiella canarii BRM-044600 displaying antifungal activity against the phytopathogen Sclerotinia sclerotiorum. World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 37, 203, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Arroz e Feijão. |
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31. | | FERNANDES, G. W.; ARANTES-GARCIA, L.; BARBOS, M.; BARBOS, N. P. U.; BATISTA, E. K. L.; BEIROZ, W.; RESENDE, F. M.; ABRAHÃO, A.; ALMADA, E. D.; ALVES, E.; ALVES, N. J.; ANGRISANO, P.; ARISTA, M.; ARROYO, J.; ARRUDA, A. J.; BAHIA, T. de O.; BRAGA, L.; BRITO, L.; CALLISTO, M.; CAMINHA-PAIVA, D.; CARVALHO, M.; CONCEIÇÃO, A. A.; COSTA, L. N.; CRUZ, A.; CUNHA-BLUM, J.; DAGEVOS, J.; DIAS, B. F. S.; PINTO, V. D.; DIRZO, R.; DOMINGOS, D. Q.; ECHTERNACHT, L.; FERNANDES, S.; FIGUEIRA, J. E. C.; FIORINI, C. F.; GIULIETTI, A. M.; GOMES, A.; GOMES, V. M.; GONTIJO, B.; GOULART, F.; GUERRA, T. J.; JUNQUEIRA, P. A.; LIMA-SANTOS, D.; MARQUES, J.; MEIRA-NETO, J.; MIOLA, D. T. B.; MORELLATO, L. P. C.; NEGREIROS, D.; NEIRE, E.; NEVES, A. C.; NEVES, F. S.; NOVAIS, S.; OKI, Y.; OLIVEIRA, E.; OLIVEIRA, R. S.; PIVARI, M. O.; PONTES JUNIOR, E.; RANIERI, B. D.; RIBAS, R. P.; SCARIOT, A.; ECHAEFER, C. E.; SENA, L.; SILVA, P. G. da; SIQUEIRA, P. R.; SOARES, N. C.; SOARES-FILHO, B.; SOLAR, R.; TABARELLI, M.; VASCONCELLOS, R.; VILELA, E.; SILVEIRA, F. A. O. Biodiversity and ecosystem services in the Campo Rupestre: a road map for the sustainability of the hottest Brazilian biodiversity hotspot. Perspectives in Ecology and Conservation, v. 18, p. 213-222, 2020 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registros recuperados : 31 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
09/12/2021 |
Data da última atualização: |
09/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, C. de O. G.; CUNHA, R. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; ALMEIDA, E. G.; ZIED, D. C.; VIEIRA JUNIOR, W. G. V.; DIAS, E. S.; ISIKHUEMHEN, O. S.; ABDELNUR, P. V.; SIQUEIRA, F. G. de. |
Afiliação: |
CAIO DE OLIVEIRA GORGULHO SILVA, Norwegian University of Life Sciences; JOICE RAISA BARBOSA CUNHA, Universidade Federal de Lavras; APARECIDO ALMEIDA CONCEIÇÃO, Universidade Federal do Mato Grosso; EUZICLEI GONZAGA ALMEIDA, Universidade Federal do Mato Grosso; DIEGO CUNHA ZIED, Universidade Estadual Paulista; WAGNER GONÇALVES VIEIRA JUNIOR, Universidade Estadual Paulista; EUSTÁQUIO SOUZA DIAS, Universidade Federal de Lavras; OMOANGHE S. ISIKHUEMHEN, North Carolina Agricultural and Technical State University; PATRICIA VERARDI ABDELNUR, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE. |
Título: |
Outdoor versus indoor cultivation: Effects on the metabolite profile of Agaricus subrufescens strains analyzed by untargeted metabolomics. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 374, 131740, April 2022. |
Páginas: |
10 p. |
Descrição Física: |
PDF: il. color. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131740 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Agaricus subrufescens has emerged as an important culinary-medicinal mushroom over the last decades. Efforts have been dedicated to upgrade the A. subrufescens productive process via strain selection and cultivation scaling-up. However, little is known on the influence of those variables on the metabolite profiles and nutraceutical properties of this mushroom. In this work, the effects of outdoor versus indoor cultivation on the metabolite profiles of five commercial strains of A. subrufescens were investigated by untargeted metabolomics. UHPLC-MS coupled to multivariate data analysis revealed that the concentration of several metabolites with reported health-related properties as well as related to taste and browning varied significantly between strains and were affected by the cultivation system in a strain-dependent manner. Data suggest that increasing the production scale by means of indoor cultivation may decrease the nutraceutical quality of some A. subrufescens strains while also affecting taste and browning susceptibility to different extents. |
Palavras-Chave: |
Cultivation method; Medicinal mushroom; Nutraceutical quality; Untargeted metabolomics. |
Thesagro: |
Cogumelo; Qualidade; Sistema de Cultivo. |
Thesaurus NAL: |
Agaricus subrufescens; Bioactive compounds; Mass spectrometry; Metabolites; Metabolomics; Mushrooms; Strains; Taste. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02381naa a2200433 a 4500 001 2137449 005 2021-12-09 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131740$2DOI 100 1 $aSILVA, C. de O. G. 245 $aOutdoor versus indoor cultivation$bEffects on the metabolite profile of Agaricus subrufescens strains analyzed by untargeted metabolomics.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a10 p.$cPDF: il. color. 520 $aAbstract: Agaricus subrufescens has emerged as an important culinary-medicinal mushroom over the last decades. Efforts have been dedicated to upgrade the A. subrufescens productive process via strain selection and cultivation scaling-up. However, little is known on the influence of those variables on the metabolite profiles and nutraceutical properties of this mushroom. In this work, the effects of outdoor versus indoor cultivation on the metabolite profiles of five commercial strains of A. subrufescens were investigated by untargeted metabolomics. UHPLC-MS coupled to multivariate data analysis revealed that the concentration of several metabolites with reported health-related properties as well as related to taste and browning varied significantly between strains and were affected by the cultivation system in a strain-dependent manner. Data suggest that increasing the production scale by means of indoor cultivation may decrease the nutraceutical quality of some A. subrufescens strains while also affecting taste and browning susceptibility to different extents. 650 $aAgaricus subrufescens 650 $aBioactive compounds 650 $aMass spectrometry 650 $aMetabolites 650 $aMetabolomics 650 $aMushrooms 650 $aStrains 650 $aTaste 650 $aCogumelo 650 $aQualidade 650 $aSistema de Cultivo 653 $aCultivation method 653 $aMedicinal mushroom 653 $aNutraceutical quality 653 $aUntargeted metabolomics 700 1 $aCUNHA, R. B. 700 1 $aCONCEIÇÃO, A. A. 700 1 $aALMEIDA, E. G. 700 1 $aZIED, D. C. 700 1 $aVIEIRA JUNIOR, W. G. V. 700 1 $aDIAS, E. S. 700 1 $aISIKHUEMHEN, O. S. 700 1 $aABDELNUR, P. V. 700 1 $aSIQUEIRA, F. G. de 773 $tFood Chemistry$gv. 374, 131740, April 2022.
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