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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
22/01/2024 |
Data da última atualização: |
10/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
ALONSO, B. V.; TEODORO, V. A. M.; RIBEIRO, J. B.; ÂNGELO, F. F.; PINTO, M. S.; COSTA, R. G. B.; SOBRAL, D.; MOREIRA, G. de M. M.; PAULA, J. C. J. de; MIGUEL, E. M. |
Afiliação: |
BRUNA VIEIRA ALONSO; VANESSA AGLAÊ MARTINS TEODORO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; JOAO BATISTA RIBEIRO, CNPGL; FABÍOLA FONSECA ÂNGELO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; MAXIMILIANO SOARES PINTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; RENATA GOLIN BUENO COSTA, EPAMIG; DENISE SOBRAL, EPAMIG; GISELA DE MAGALHÃES MACHADO MOREIRA, EPAMIG; JUNIO CESAR JACINTO DE PAULA, EPAMIG; ELISÂNGELA MICHELE MIGUEL, EPAMIG. |
Título: |
O papel das bactérias ácido láticas na indústria de laticínios. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: SOUZA, P. M. de; CRUZ, V. A. (org). Inovação e atualidades em alimentos e nutrição. [Recife]: Even3, 2023. |
Páginas: |
p. 113-130. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As bactérias ácido láticas (BAL) são amplamente utilizadas na indústria de laticínios por seu potencial tecnológico, de bioproteção e probiótico. Além dos conhecidos benefícios desse grupo de microrganismos, elas podem estar presentes como contaminantes e produzir efeitos indesejáveis em queijos e leites fermentados. O objetivo desta revisão de literatura é caracterizar os principais gêneros de BAL, bem como discutir sua aplicação na indústria de laticínios para agregar valor sensorial, nutricional e funcional. Além disso, discorrer sobre o seu potencial tecnológico e de bioproteção na fabricação dos produtos lácteos e para a promoção de benefícios à saúde dos consumidores. As BAL possuem reconhecida importância na indústria de alimentos, principalmente, na produção de produtos lácteos, em especial os fermentados. A realização de mais estudos é imprescindível para aprofundar o conhecimento acerca dos produtos gerados na fermentação pelas BAL, sua função e sua aplicabilidade na indústria e na saúde humana. |
Palavras-Chave: |
Bacteriocina; Bioproteção; NSLAB; Probiótico. |
Thesagro: |
Fermento Lático; Produto Derivado do Leite. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161108/1/O-papel-das-bacterias-acido-laticas-na-industria-de-laticinios.pdf
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Marc: |
LEADER 01994naa a2200313 a 4500 001 2161108 005 2024-04-10 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aALONSO, B. V. 245 $aO papel das bactérias ácido láticas na indústria de laticínios.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $ap. 113-130. 520 $aAs bactérias ácido láticas (BAL) são amplamente utilizadas na indústria de laticínios por seu potencial tecnológico, de bioproteção e probiótico. Além dos conhecidos benefícios desse grupo de microrganismos, elas podem estar presentes como contaminantes e produzir efeitos indesejáveis em queijos e leites fermentados. O objetivo desta revisão de literatura é caracterizar os principais gêneros de BAL, bem como discutir sua aplicação na indústria de laticínios para agregar valor sensorial, nutricional e funcional. Além disso, discorrer sobre o seu potencial tecnológico e de bioproteção na fabricação dos produtos lácteos e para a promoção de benefícios à saúde dos consumidores. As BAL possuem reconhecida importância na indústria de alimentos, principalmente, na produção de produtos lácteos, em especial os fermentados. A realização de mais estudos é imprescindível para aprofundar o conhecimento acerca dos produtos gerados na fermentação pelas BAL, sua função e sua aplicabilidade na indústria e na saúde humana. 650 $aFermento Lático 650 $aProduto Derivado do Leite 653 $aBacteriocina 653 $aBioproteção 653 $aNSLAB 653 $aProbiótico 700 1 $aTEODORO, V. A. M. 700 1 $aRIBEIRO, J. B. 700 1 $aÂNGELO, F. F. 700 1 $aPINTO, M. S. 700 1 $aCOSTA, R. G. B. 700 1 $aSOBRAL, D. 700 1 $aMOREIRA, G. de M. M. 700 1 $aPAULA, J. C. J. de 700 1 $aMIGUEL, E. M. 773 $tIn: SOUZA, P. M. de; CRUZ, V. A. (org). Inovação e atualidades em alimentos e nutrição. [Recife]: Even3, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sul. Para informações adicionais entre em contato com cppsul.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
12/11/2021 |
Data da última atualização: |
07/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CARMO, M. do; GENRO, T. C. M.; CIBILS, A. F.; SOCA, P. M. |
Afiliação: |
MARTIN DO CARMO, Universidad de la República; TERESA CRISTINA MORAES GENRO, CPPSUL; ANDRÉS F. CIBILS, New Mexico State University; PABLO M. SOCA, Universidad de la República. |
Título: |
Herbage mass and allowance and animal genotype affect daily herbage intake, productivity, and efficiency of beef cows grazing native subtropical grassland. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Animal Science, v. 99, n. 10, p. 1-9, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Online. |
Conteúdo: |
The beef sector in Campos grasslands must increase animal productivity without external inputs, while reducing environmental impact. The objective of this study was to estimate herbage intake (g/metabolic body weight [MBW]/d) of straightbred (Hereford/Angus) and crossbred (F1 of Hereford × Angus) beef cows grazing subtropical native grassland with High and Low herbage allowance (HA, 5 vs. 3 kg DM/kg bodyweight [BW]) during gestation and lactation and its relationship with biological efficiency of cow-calf productivity. Herbage intake (estimated via n-alkanes C32:C33 ratio) was measured during early (Ge1, −163 d prior calving) and mid to late [Gm1 (−83) and Gm2 (−90 d prior calving)] gestation and lactation (L0, L1, and L2, 60, 47, and 31d following calving) periods in 24 to 36 cows, selected to create 8 groups (4 per block) of HA × cow genotype treatment. Cows grazed native grassland year-round, under High and Low HA (except in winter). We analyzed the effect of cow genotype (straightbred vs. crossbred cows) and HA (High vs. Low) on herbage mass and height, daily herbage intake rate (DMI), cow body condition score (BCS), calf average daily gain (ADG) and BW at weaning (BWW) and g of calf weaned/kg DMI. High allowance improved DMI during lactation periods (High 115.6 vs. Low 94.1 ± 5.3; P < 0.05 g/MBW/d). Crossbred cows decreased DMI during gestation (Crossbred 81 vs. Straightbred 94 ± 4.3; P = 0.05 g/MBW/d) compared with straightbred cows. Crossbred and High HA improved biological efficiency, 40.0 vs. 26.2 and 36.0 vs. 29.7 g of calf/kg DMI, respectively. High allowance increased herbage mass and sites with greater canopy height that allow greater DMI, positively associated with cow BCS at weaning, calf ADG, BWW, and g of calf/kg DMI. Crossbred cows reduced DMI during gestation showing no greater annual DMI. Animal productivity and biological efficiency can be improved using High HA and crossbred cows, which should decrease the environmental impact of cow-calf systems. MenosThe beef sector in Campos grasslands must increase animal productivity without external inputs, while reducing environmental impact. The objective of this study was to estimate herbage intake (g/metabolic body weight [MBW]/d) of straightbred (Hereford/Angus) and crossbred (F1 of Hereford × Angus) beef cows grazing subtropical native grassland with High and Low herbage allowance (HA, 5 vs. 3 kg DM/kg bodyweight [BW]) during gestation and lactation and its relationship with biological efficiency of cow-calf productivity. Herbage intake (estimated via n-alkanes C32:C33 ratio) was measured during early (Ge1, −163 d prior calving) and mid to late [Gm1 (−83) and Gm2 (−90 d prior calving)] gestation and lactation (L0, L1, and L2, 60, 47, and 31d following calving) periods in 24 to 36 cows, selected to create 8 groups (4 per block) of HA × cow genotype treatment. Cows grazed native grassland year-round, under High and Low HA (except in winter). We analyzed the effect of cow genotype (straightbred vs. crossbred cows) and HA (High vs. Low) on herbage mass and height, daily herbage intake rate (DMI), cow body condition score (BCS), calf average daily gain (ADG) and BW at weaning (BWW) and g of calf weaned/kg DMI. High allowance improved DMI during lactation periods (High 115.6 vs. Low 94.1 ± 5.3; P < 0.05 g/MBW/d). Crossbred cows decreased DMI during gestation (Crossbred 81 vs. Straightbred 94 ± 4.3; P = 0.05 g/MBW/d) compared with straightbred cows. Crossbred and Hig... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Consumo; Forragem; Pastagem; Pastagem Nativa; Vaca de Corte. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02732naa a2200229 a 4500 001 2136124 005 2022-12-07 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARMO, M. do 245 $aHerbage mass and allowance and animal genotype affect daily herbage intake, productivity, and efficiency of beef cows grazing native subtropical grassland.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aOnline. 520 $aThe beef sector in Campos grasslands must increase animal productivity without external inputs, while reducing environmental impact. The objective of this study was to estimate herbage intake (g/metabolic body weight [MBW]/d) of straightbred (Hereford/Angus) and crossbred (F1 of Hereford × Angus) beef cows grazing subtropical native grassland with High and Low herbage allowance (HA, 5 vs. 3 kg DM/kg bodyweight [BW]) during gestation and lactation and its relationship with biological efficiency of cow-calf productivity. Herbage intake (estimated via n-alkanes C32:C33 ratio) was measured during early (Ge1, −163 d prior calving) and mid to late [Gm1 (−83) and Gm2 (−90 d prior calving)] gestation and lactation (L0, L1, and L2, 60, 47, and 31d following calving) periods in 24 to 36 cows, selected to create 8 groups (4 per block) of HA × cow genotype treatment. Cows grazed native grassland year-round, under High and Low HA (except in winter). We analyzed the effect of cow genotype (straightbred vs. crossbred cows) and HA (High vs. Low) on herbage mass and height, daily herbage intake rate (DMI), cow body condition score (BCS), calf average daily gain (ADG) and BW at weaning (BWW) and g of calf weaned/kg DMI. High allowance improved DMI during lactation periods (High 115.6 vs. Low 94.1 ± 5.3; P < 0.05 g/MBW/d). Crossbred cows decreased DMI during gestation (Crossbred 81 vs. Straightbred 94 ± 4.3; P = 0.05 g/MBW/d) compared with straightbred cows. Crossbred and High HA improved biological efficiency, 40.0 vs. 26.2 and 36.0 vs. 29.7 g of calf/kg DMI, respectively. High allowance increased herbage mass and sites with greater canopy height that allow greater DMI, positively associated with cow BCS at weaning, calf ADG, BWW, and g of calf/kg DMI. Crossbred cows reduced DMI during gestation showing no greater annual DMI. Animal productivity and biological efficiency can be improved using High HA and crossbred cows, which should decrease the environmental impact of cow-calf systems. 650 $aConsumo 650 $aForragem 650 $aPastagem 650 $aPastagem Nativa 650 $aVaca de Corte 700 1 $aGENRO, T. C. M. 700 1 $aCIBILS, A. F. 700 1 $aSOCA, P. M. 773 $tJournal of Animal Science$gv. 99, n. 10, p. 1-9, 2021.
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