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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
12/11/2020 |
Data da última atualização: |
12/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
SANTIAGO, M. C. P. de A.; NOGUEIRA, R. I.; FREITAS, S. P.; GODOY, R. L. de O.; GOUVÊA, A. C. M. S.; BORGUINI, R. G.; PACHECO, S. |
Afiliação: |
MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; Suely Pereira Freitas, UFRJ; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; Ana Cristina Miranda Senna Gouvêa, Instituto Nacional de Tecnologia, Rio de Janeiro, RJ; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA. |
Título: |
Obtenção de Suco de Romã (Punica granatum) em Pó. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2020. |
Páginas: |
7 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 242). |
ISSN: |
01035231 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cultura da romãzeira apresenta um grande apelo comercial devido à possibilidade de obtenção de produtos com características antioxidantes, como, por exemplo, seu suco com elevado teor de antocianinas. As antocianinas são importantes antioxidantes naturais responsáveis pela coloração do suco de romã. A utilização de tecnologias que favoreçam um maior aproveitamento do fruto agrega valor à cultura da romãzeira no Brasil, além de contribuir para disponibilizar produtos alternativos com propriedades potencialmente benéficas à saúde, os quais podem ser aplicados em formulações alimentícias. Este documento tem o objetivo de apresentar as etapas de obtenção de suco de romã por spray drying resultando em um produto em pó com elevada retenção de antocianinas. |
Palavras-Chave: |
Agente encapsulante; Antocianinas; Compostos bioativos. |
Thesagro: |
Antioxidante; Processamento; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidants; Food processing; Food technology; Vegetable products. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217739/1/CT-242-pronto.pdf
|
Marc: |
LEADER 01786nam a2200337 a 4500 001 2126529 005 2020-11-12 008 2020 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a01035231 100 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 245 $aObtenção de Suco de Romã (Punica granatum) em Pó.$h[electronic resource] 260 $aRio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos$c2020 300 $a7 p. 490 $a(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 242). 520 $aA cultura da romãzeira apresenta um grande apelo comercial devido à possibilidade de obtenção de produtos com características antioxidantes, como, por exemplo, seu suco com elevado teor de antocianinas. As antocianinas são importantes antioxidantes naturais responsáveis pela coloração do suco de romã. A utilização de tecnologias que favoreçam um maior aproveitamento do fruto agrega valor à cultura da romãzeira no Brasil, além de contribuir para disponibilizar produtos alternativos com propriedades potencialmente benéficas à saúde, os quais podem ser aplicados em formulações alimentícias. Este documento tem o objetivo de apresentar as etapas de obtenção de suco de romã por spray drying resultando em um produto em pó com elevada retenção de antocianinas. 650 $aAntioxidants 650 $aFood processing 650 $aFood technology 650 $aVegetable products 650 $aAntioxidante 650 $aProcessamento 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aAgente encapsulante 653 $aAntocianinas 653 $aCompostos bioativos 700 1 $aNOGUEIRA, R. I. 700 1 $aFREITAS, S. P. 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aGOUVÊA, A. C. M. S. 700 1 $aBORGUINI, R. G. 700 1 $aPACHECO, S.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
11/03/2011 |
Data da última atualização: |
10/10/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
JAPIASSÚ, L. B.; GARCIA, A. L. A.; GUIMARÃES, R. J.; PADILHA, L.; CARVALHO, C. H. S. de. |
Afiliação: |
LEONARDO BÍSCARO JAPIASSÚ, Fundação Pró Café; ANDRÉ LUIZ ALVARENGA GARCIA, Fundação Pró Café; RUBENS JOSÉ GUIMARÃES, UFLA/DAG; LILIAN PADILHA, SAPC; CARLOS HENRIQUE S DE CARVALHO, SAPC. |
Título: |
Pruning cycles and nitrogen fertilization of coffee fields conducted in the "safra zero" system. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, Lavras, v. 4, n. 1, p. , jan/jun. 2009. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Modern, competitive and cost effective coffee production requires plants with high productivity that are more adapted to mechanical and manual harvesting. ?Safra Zero? is a cultivation system designed to limit plant height and eliminate the need for expensive harvesting during years of low productivity, which usually follow years of high productivity. This system is based on pruning cycles, nitrogen fertilization and different management methods. To evaluate the ?Safra Zero? system, the following experiments were conducted in coffee fields (Coffea arabica L.) at the Procafé/MAPA Experimental Station, in Varginha, Minas Gerais state: i) Evaluation of different pruning cycles in short plants; ii) Evaluation of different pruning cycles in tall plants. Rejuvenation pruning, in which all the primary branches were cut-back severely (parrot-perching), was done in alternate years, every four years, to evaluate mean productivity. iii) Evaluation of the pruning management every two years, associated with the application of different nitrogen doses (0, 200 and 400 kg.ha-1.year-1). The different pruning cycles did not result in yield gain, compared to the control plants (without pruning). The use of different nitrogen levels after pruning, in a coffee field grown on soils with high organic matter content and traditionally fertilized with 350 kg of N per hectare per year, did not improve yield, with or without pruning. |
Palavras-Chave: |
Manejo da lavoura. |
Thesagro: |
Coffea Arábica; Nutrição. |
Thesaurus NAL: |
Crop management; Nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/29348/1/pruning-cycles.pdf
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Marc: |
LEADER 02115naa a2200229 a 4500 001 1880498 005 2012-10-10 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aJAPIASSÚ, L. B. 245 $aPruning cycles and nitrogen fertilization of coffee fields conducted in the "safra zero" system.$h[electronic resource] 260 $c2009 520 $aModern, competitive and cost effective coffee production requires plants with high productivity that are more adapted to mechanical and manual harvesting. ?Safra Zero? is a cultivation system designed to limit plant height and eliminate the need for expensive harvesting during years of low productivity, which usually follow years of high productivity. This system is based on pruning cycles, nitrogen fertilization and different management methods. To evaluate the ?Safra Zero? system, the following experiments were conducted in coffee fields (Coffea arabica L.) at the Procafé/MAPA Experimental Station, in Varginha, Minas Gerais state: i) Evaluation of different pruning cycles in short plants; ii) Evaluation of different pruning cycles in tall plants. Rejuvenation pruning, in which all the primary branches were cut-back severely (parrot-perching), was done in alternate years, every four years, to evaluate mean productivity. iii) Evaluation of the pruning management every two years, associated with the application of different nitrogen doses (0, 200 and 400 kg.ha-1.year-1). The different pruning cycles did not result in yield gain, compared to the control plants (without pruning). The use of different nitrogen levels after pruning, in a coffee field grown on soils with high organic matter content and traditionally fertilized with 350 kg of N per hectare per year, did not improve yield, with or without pruning. 650 $aCrop management 650 $aNutrition 650 $aCoffea Arábica 650 $aNutrição 653 $aManejo da lavoura 700 1 $aGARCIA, A. L. A. 700 1 $aGUIMARÃES, R. J. 700 1 $aPADILHA, L. 700 1 $aCARVALHO, C. H. S. de 773 $tCoffee Science, Lavras$gv. 4, n. 1, p. , jan/jun. 2009.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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