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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
09/11/2021 |
Data da última atualização: |
08/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; LEITE, R. H. de L.; SANTOS, F. K. G. dos; COSTA, C. dos S. R.; AROUCHA, E. M. M. |
Afiliação: |
JOAO CLAUDIO VILVERT; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; MARIA APARECIDA RODRIGUES FERREIRA, UNIVASF; RICARDO HENRIQUE DE LIMA LEITE; FRANCISCO KLEBSON GOMES DOS SANTOS; CRISTINA DOS SANTOS RIBEIRO COSTA; EDNA MARIA MENDES AROUCHA. |
Título: |
Chitosan and graphene oxide-based biodegradable bags: an eco-friendly and effective packaging alternative to maintain postharvest quality of Palmer mango. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Tecnology, v. 154, 112741, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112741 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Mango is a highly appreciated tropical fruit with high respiration rate and ethylene production, which makes it highly perishable after harvest. The objective of this study was to evaluate the effect of chitosan and graphene oxide-based biodegradable bags on the postharvest quality of ?Palmer? mangoes during cold storage. The fruit were harvested at the recommended maturity stage and were stored for 56 days at 12 ◦C without bagging (control), as well as in chitosan-based bag, chitosan-based bag with graphene oxide, and polyethylene-based bag. According to the results, the bags evaluated in our study delayed mango ripening, maintaining external appearance, skin and flesh colors, firmness, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/TA ratio, β-carotene and chlorophyll contents in the fruit. In addition, bagging the fruit reduced weight loss, respiration rate and anthracnose (Colletotrichum gloeosporioides) incidence and severity during storage. Our results suggest that chitosan-based biodegradable bags are an ecological and effective alternative to maintain postharvest quality of ?Palmer? mango during cold storage. |
Palavras-Chave: |
Biopolímero; Biopolymer; Embalagem de atmosfera modificada; Grafeno; Nanopartículas; Quitosana; Saco biodegradável; Variedade Palmer. |
Thesagro: |
Fruta Tropical; Manga; Mangifera Indica; Pós-Colheita. |
Thesaurus Nal: |
Mangoes; Postharvest physiology. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
31/05/2010 |
Data da última atualização: |
27/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARRÃO-PANIZZI, M. C. |
Afiliação: |
MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPSo. |
Título: |
Conclusões sobre a utilização de soja apresentadas no Congresso Brasileiro de Soja realizado em maio de 1999, em Londrina, PR, Brasil. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
In: MERCOSOJA, 99, 1999, Rosario. Resumen de trabajos y conferencias presentadas. Rosario: Colegio de Ingenieros Agronomos de Santa Fé: AIANBA, 1999. Foros, p. 21-23. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Alimentação animal. |
Thesagro: |
Grão; Melhoramento genético vegetal; Nutrição humana; Produção; Qualidade; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Product utilization; Production economics; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 00840nam a2200217 a 4500 001 1854114 005 2020-10-27 008 1999 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARRÃO-PANIZZI, M. C. 245 $aConclusões sobre a utilização de soja apresentadas no Congresso Brasileiro de Soja realizado em maio de 1999, em Londrina, PR, Brasil.$h[electronic resource] 260 $aIn: MERCOSOJA, 99, 1999, Rosario. Resumen de trabajos y conferencias presentadas. Rosario: Colegio de Ingenieros Agronomos de Santa Fé: AIANBA, 1999. Foros, p. 21-23.$c1999 650 $aProduct utilization 650 $aProduction economics 650 $aSoybeans 650 $aGrão 650 $aMelhoramento genético vegetal 650 $aNutrição humana 650 $aProdução 650 $aQualidade 650 $aSoja 653 $aAlimentação animal
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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