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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
27/02/2013 |
Data da última atualização: |
23/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FERREIRA, J. E. M.; TIBURSKI, J. H.; ROSENTHAL, A.; RODRIGUEZ-AMAYA, D. B.; GODOY, R. L. O. |
Afiliação: |
JOSÉ EMILSON M. FERREIRA, UNICAMP; JULIA H. TIBURSKI; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; DELIA B. RODRIGUEZ-AMAYA, UNICAMP; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA. |
Título: |
Degradation and isomerization of carotenoids from yellow mombin (Spondias mombin L.) induced by high pressure processing. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: IUFoST: ALACCTA, 2012. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Alta pressão; Carotenóides. |
Thesagro: |
Cajá. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 00827naa a2200193 a 4500 001 1951486 005 2016-02-23 008 2012 bl --- 0-- u #d 100 1 $aFERREIRA, J. E. M. 245 $aDegradation and isomerization of carotenoids from yellow mombin (Spondias mombin L.) induced by high pressure processing. 260 $c2012 650 $aCajá 653 $aAlta pressão 653 $aCarotenóides 700 1 $aTIBURSKI, J. H. 700 1 $aROSENTHAL, A. 700 1 $aRODRIGUEZ-AMAYA, D. B. 700 1 $aGODOY, R. L. O. 773 $tIn: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: IUFoST: ALACCTA, 2012. 1 CD-ROM.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
18/09/2019 |
Data da última atualização: |
08/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
CONRADO, J. A. de A.; CAVALCANTE, A. C. R.; TONUCCI, R. G.; CARNEIRO, M. S. de S.; CÂNDIDO, M. J. D. |
Afiliação: |
JEFTE ARNON DE ALMEIDA CONRADO, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; ANA CLARA RODRIGUES CAVALCANTE, CNPC; RAFAEL GONCALVES TONUCCI, CNPC; MARIA SOCORRO DE SOUZA CARNEIRO, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil. |
Título: |
Forage production and preservation of species by enriching caatinga with grasses and thinning areas into strips. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Caatinga, v. 32, n. 3, p. 814-825, jul./set. 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The objective of this study was to evaluate the thinning into strips and the enrichment with exotic grasses in a Caatinga area in order to maintain and increase the biodiversity of native vegetable species and forage production. Two studies were carried out?one in an area of Caatinga thinned into strips and one in an unmanipulated Caatinga area?during the rainy and rainy-dry season transition periods in 2016. The production of herbaceous biomass was evaluated, and the diversity and equability of the two areas were assessed through Shannon-Weaver (H') and Pielou (J') indexes. The establishment of massai and buffel grasses at the center and edges of the area thinned into strips was also evaluated. During the rainy season, the production of herbaceous biomass in the area thinned into strips and the unmanipulated area was 1,228 kg ha-1 and 833.33 kg ha-1, while during the rainy-dry transition period, it was 1,973 kg ha-1 and 836.00 kg ha-1, respectively. The indexes remained similar: H' (1.86) and J' (0.74) for the area thinned into strips, and H' (1.77) and J' (0.85) for the unmanipulated area. The massai grass presented better establishment and development than that by the buffel grass in the center and edges of the area thinned into strips. Thus, thinning into strips increases the biodiversity of an area, and this combined with enrichment through grasses increases the biomass of herbaceous forage. Resumo: O objetivo deste estudo foi avaliar o raleamento em faixas e o enriquecimento com gramíneas exóticas em uma área de Caatinga, de modo que fosse possível manter e ou aumentar a biodiversidade de espécies vegetais nativas, e intensificar a produção de biomassa de forragem. Dois estudos foram conduzidos em uma área de Caatinga raleada em faixas e em outra área de Caatinga não manipulada no período chuvoso e transição águas-seca no ano de 2016. Avaliou-se a produção de biomassa herbácea e, a diversidade e equabilidade pelos índices de Shannon-Weaver (H') e Pielou (J') das áreas raleada em faixas e não manipulada. Foi ainda avaliado o estabelecimento dos capins massai e búffel ao centro e na lateral da área raleada em faixa. Na época das águas a produção de biomassa herbácea na área raleada em faixas e não manipulada foi de 1.228 kg ha-1 e 833, 33 kg ha-1, enquanto o período de transição águas-seca 1.973 kg ha-1 contra 836, 00 kg ha-1, respectivamente. Os índices permaneceram próximos H' (1, 86) e J?(0, 74), para a área raleada e H' (1, 77) e J' (0, 85) para a não manipulada. O capim-massai apresentou melhor estabelecimento e desenvolvimento que o capim-búffel no centro e na lateral da área raleada em faixas. O raleamento em faixas aumenta a biodiversidade da área contribuindo juntamente com o enriquecimento no incremento de biomassa de forragem herbácea. MenosAbstract: The objective of this study was to evaluate the thinning into strips and the enrichment with exotic grasses in a Caatinga area in order to maintain and increase the biodiversity of native vegetable species and forage production. Two studies were carried out?one in an area of Caatinga thinned into strips and one in an unmanipulated Caatinga area?during the rainy and rainy-dry season transition periods in 2016. The production of herbaceous biomass was evaluated, and the diversity and equability of the two areas were assessed through Shannon-Weaver (H') and Pielou (J') indexes. The establishment of massai and buffel grasses at the center and edges of the area thinned into strips was also evaluated. During the rainy season, the production of herbaceous biomass in the area thinned into strips and the unmanipulated area was 1,228 kg ha-1 and 833.33 kg ha-1, while during the rainy-dry transition period, it was 1,973 kg ha-1 and 836.00 kg ha-1, respectively. The indexes remained similar: H' (1.86) and J' (0.74) for the area thinned into strips, and H' (1.77) and J' (0.85) for the unmanipulated area. The massai grass presented better establishment and development than that by the buffel grass in the center and edges of the area thinned into strips. Thus, thinning into strips increases the biodiversity of an area, and this combined with enrichment through grasses increases the biomass of herbaceous forage. Resumo: O objetivo deste estudo foi avaliar o raleamento em faixas e ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Indigenous organisms; Massai grass; Pleno sol. |
Thesagro: |
Capim Buffel; Cenchrus ciliaris; Composição Botânica; Gramínea Forrageira; Sombreamento. |
Thesaurus NAL: |
Botanical composition; Forage grasses; Introduced species. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202105/1/CNPC-2019-Forage.pdf
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Marc: |
LEADER 03780naa a2200301 a 4500 001 2112272 005 2019-11-08 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCONRADO, J. A. de A. 245 $aForage production and preservation of species by enriching caatinga with grasses and thinning areas into strips.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aAbstract: The objective of this study was to evaluate the thinning into strips and the enrichment with exotic grasses in a Caatinga area in order to maintain and increase the biodiversity of native vegetable species and forage production. Two studies were carried out?one in an area of Caatinga thinned into strips and one in an unmanipulated Caatinga area?during the rainy and rainy-dry season transition periods in 2016. The production of herbaceous biomass was evaluated, and the diversity and equability of the two areas were assessed through Shannon-Weaver (H') and Pielou (J') indexes. The establishment of massai and buffel grasses at the center and edges of the area thinned into strips was also evaluated. During the rainy season, the production of herbaceous biomass in the area thinned into strips and the unmanipulated area was 1,228 kg ha-1 and 833.33 kg ha-1, while during the rainy-dry transition period, it was 1,973 kg ha-1 and 836.00 kg ha-1, respectively. The indexes remained similar: H' (1.86) and J' (0.74) for the area thinned into strips, and H' (1.77) and J' (0.85) for the unmanipulated area. The massai grass presented better establishment and development than that by the buffel grass in the center and edges of the area thinned into strips. Thus, thinning into strips increases the biodiversity of an area, and this combined with enrichment through grasses increases the biomass of herbaceous forage. Resumo: O objetivo deste estudo foi avaliar o raleamento em faixas e o enriquecimento com gramíneas exóticas em uma área de Caatinga, de modo que fosse possível manter e ou aumentar a biodiversidade de espécies vegetais nativas, e intensificar a produção de biomassa de forragem. Dois estudos foram conduzidos em uma área de Caatinga raleada em faixas e em outra área de Caatinga não manipulada no período chuvoso e transição águas-seca no ano de 2016. Avaliou-se a produção de biomassa herbácea e, a diversidade e equabilidade pelos índices de Shannon-Weaver (H') e Pielou (J') das áreas raleada em faixas e não manipulada. Foi ainda avaliado o estabelecimento dos capins massai e búffel ao centro e na lateral da área raleada em faixa. Na época das águas a produção de biomassa herbácea na área raleada em faixas e não manipulada foi de 1.228 kg ha-1 e 833, 33 kg ha-1, enquanto o período de transição águas-seca 1.973 kg ha-1 contra 836, 00 kg ha-1, respectivamente. Os índices permaneceram próximos H' (1, 86) e J?(0, 74), para a área raleada e H' (1, 77) e J' (0, 85) para a não manipulada. O capim-massai apresentou melhor estabelecimento e desenvolvimento que o capim-búffel no centro e na lateral da área raleada em faixas. O raleamento em faixas aumenta a biodiversidade da área contribuindo juntamente com o enriquecimento no incremento de biomassa de forragem herbácea. 650 $aBotanical composition 650 $aForage grasses 650 $aIntroduced species 650 $aCapim Buffel 650 $aCenchrus ciliaris 650 $aComposição Botânica 650 $aGramínea Forrageira 650 $aSombreamento 653 $aIndigenous organisms 653 $aMassai grass 653 $aPleno sol 700 1 $aCAVALCANTE, A. C. R. 700 1 $aTONUCCI, R. G. 700 1 $aCARNEIRO, M. S. de S. 700 1 $aCÂNDIDO, M. J. D. 773 $tRevista Caatinga$gv. 32, n. 3, p. 814-825, jul./set. 2019.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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