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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  23/05/2023
Data da última atualização:  29/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUSA, D. B. de; SILVA, G. S. DA; GUEDES, J. A. C.; SERRANO, L. A. L.; MARTINS, V. V.; RODRIGUES, T. H. S.; BRITO, E. S. de; ZAMPIERI, D.; LIMA, A. S.; ZOCOLO, G. J.
Afiliação:  DEBORA B. DE SOUSA, UFC; GISELE S. DA SILVA, UFC; JHONYSON A. C. GUEDES, UFC; LUIZ A. L. SERRANO, CNPAT; MARLON V. V. MARTINS, CNPAT; TIGRESSA H. S. RODRIGUES, UNIVERSIDADE ESTADUAL VALE DO ACARAÚ; EDY S. DE BRITO, CNAT; DAVILA ZAMPIERI, UFC; MARY A. S. LIMA, UFC; GUILHERME J. ZOCOLO, CNPAT.
Título:  Volatile metabolomics from cashew leaves: assessment of resistance biomarkers associated with Black Mold (Pilgeriella anacardii Arx & Müller).
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 33, n. 12, p. 1423-1440, 2022.
ISSN:  0103 - 5053
DOI:  https://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20220078
Idioma:  Português
Conteúdo:  Black mold, a disease caused by the fungus Pilgeriella anacardii Arx & Müller, affects cashews (Anacardium occidentale). Some cashew clones are more resistant to the pathogen; however, little is known about the chemical profile responsible for this trait. The investigation of volatile organic compounds (VOCs) from leaves of dwarf cashew clones resistant (BRS 226 and BRS 265) and susceptible (CCP 76 and BRS 189) to the pathogen was carried out. Leaves were collected during the months of disease incidence and decline (March to July 2019, Brazil), and VOCs were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) combined with chemometric tools. The GC-MS analysis tentatively identified 96 compounds. Partial least squares discriminant analysis (PLS-DA), orthogonal partial least squares discriminant analysis (OPLS‑DA), hierarchical cluster analysis (HCA), and ROC curves analysis were useful in dividing VOCs into distinct resistance and associated chemical susceptibility groups for different clones. The VOCs in the leaves of the resistant clones were identified as alcohols and aldehydes containing six carbons: (E)-hex-2-enal, hex-3-en- 1-ol, (Z)-hex-2-en-1-ol, (E)-hex-2-en-1-ol, and hexan-1-ol. Moreover, α-pinene, pseudolimonene, α-phellandrene, β-myrcene, sylvestrene, β-cis-ocimene, methyl salicylate, myrtenol, α-copaene, γ-muurolene, germacrene D, valencene, and germacrene B were also detected in these samples and may be candidate chemica... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Black mold; Cashew nut; Clones de caju anão; Fungus; Orchard; Parasita da folhas; Plant Disease; Productivity; Qualidade do produto.
Thesagro:  Caju; Castanha de Caju; Doença de Planta; Fungo; Mofo Preto; Pomar; Produtividade; Resistência Genética.
Thesaurus Nal:  Cashew nuts; Genetic resistance.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1153903/1/CNAT-19.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT16 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  28/05/2012
Data da última atualização:  30/08/2012
Tipo da produção científica:  Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Autoria:  GOMES, C. B.; SOMAVILLA, L.; CARNEIRO, R. M. D. G.; CARBONARI, J. J.
Afiliação:  CESAR BAUER GOMES, CPACT; LÚCIA SOMAVILLA, UFPel; REGINA MARIA DECHECHI G CARNEIRO, CENARGEN; JAIRO JOÃO CARBONARI.
Título:  Monitoramento do nematoide-das-galhas em quivi no Rio Grande do Sul.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2011.
Páginas:  18 p.
Série:  (Embrapa Clima Temperado. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 136).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Estresse; Quivi.
Thesagro:  Actinidia Deliciosa; Galha; Levantamento; Nematóide.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/60629/1/boletim-136.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT15638 - 1UMTFL - PP019462011.01946
CPACT15638 - 2UMTFL - PPMT BOL01362012.00224
CPACT15638 - 3UMTFL - PPMT BOL01362012.00225
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