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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
04/01/2016 |
Data da última atualização: |
04/01/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PAROLIN, L. C.; MIKICH, S. B.; BIANCONI, G. V. |
Afiliação: |
LAYS C. PAROLIN, Embrapa Florestas / Unesp / PUC-PR; SANDRA BOS MIKICH, CNPF; GLEDSON V. BIANCONI, Instituto Neotropical / Instituto Federal do Paraná. |
Título: |
Olfaction in the fruit-eating bats Artibeus lituratus and Carollia perspicillata: an experimental analysis. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 87, n. 4, p. 2047-2053, 2015. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/0001-3765201520140519 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Studies suggest that frugivorous bats search and select fruit mainly by olfaction so that they can be attracted by smell alone. The aim of this study was to evaluate, in captivity, the behavioural response (number of foraging attempts) of Artibeus lituratus and Carollia perspicillata offered essential oils extracted from ripe fruit of Ficus insipida (Moraceae) and Piper hispidum (Piperaceae) as well as intact fruit wrapped in gauze to attract bats with reduced visual stimuli. Based on previous reports, we hypothesized that A. lituratus would exhibit preference for Ficus fruits/oil while C. perspicillata would prefer Piper fruit/oil. Four arrangements of these attractants were tested in triplicate: P. hispidum fruit vs. F. insipida fruit, P. hispidum oil vs. F. insipida oil, P. hispidum oil vs. F. insipida fruit and P. hispidum fruit vs. F. insipida oil. As expected, in all tests, A. lituratus showed the highest number of foraging attempts in F. insipida while C. perspicillata in those of P. hispidum. Based on the number of foraging attempts both species exhibited a positive response to their favorite fruit genera, though the differences were not always statistically significant. The results confirm the importance of smell in fruit choice by these species. |
Palavras-Chave: |
Artibeus lituratus; Bats; Carollia perspicillata; Food preference. |
Thesagro: |
Fruta; Morcego; Óleo Essencial; Olfato; Preferência Alimentar. |
Thesaurus Nal: |
essential oils; fruits; smell. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/136477/1/2015-SandraB-AABC-Olfaction.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
08/09/2023 |
Data da última atualização: |
09/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
DAIRIKI, J. K.; SILVA, A. M. da; SIMÃO, F. T. de S.; SILVA, L. I. P. da; BOIJINK, C. de L.; TAKAHASHI, L. S. |
Afiliação: |
JONY KOJI DAIRIKI, CPAA; AMANDA MOREIRA DA SILVA, BOLSISTA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, PAIC/FAPEAM/CPAA; FRANCISCO TÁCIO DE SOUZA SIMÃO, MESTRANDO EM AQUICULTURA, PPG AQUI, UNIVERSIDADE NILTON LINS/INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA (INPA); LORENA IANKA PONTES DA SILVA, MESTRANDA EM AQUICULTURA, PPG AQUI, UNIVERSIDADE NILTON LINS/INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA (INPA); CHEILA DE LIMA BOIJINK, CPAA; LEONARDO SUSUMU TAKAHASHI, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA JÚLIO DE MESQUITA FILHO. |
Título: |
Uso do resíduo da agroindústria de polpa de goiaba na alimentação de juvenis de tambaqui. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2023. |
Páginas: |
21 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Ocidental. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 50). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
ODS. |
Conteúdo: |
O Amazonas possui uma dependência de ingredientes convencionais oriundos de outras localidades, os quais são encarecidos pelo frete e têm seu custo repassado aos piscicultores quando estes adquirem a ração. Desta forma, a proposição da economia circular por meio do aproveitamento de subprodutos gerados pela agroindústria estadual é uma alternativa interessante para minorar o problema. O objetivo deste trabalho foi avaliar a substituição do milho, em 0% (controle), 25%, 50%, 75% e 100%, pelo resíduo da agroindústria de polpa de goiaba na nutrição de juvenis de tambaqui (32,65 g ± 0,36 g). |
Thesagro: |
Colossoma Macropomum; Goiaba; Nutrição Animal; Peixe; Psidium Guajava; Saúde; Tambaqui. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156538/1/BolPesq50.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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