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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
16/11/2017 |
Data da última atualização: |
16/11/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ANGELO, P. C. da S.; COUTO, I. E.; BALDIM, D. S.; CARLI, J. de; VELOZA, C. M. |
Afiliação: |
PAULA CRISTINA DA SILVA ANGELO, SAPC; Bolsista SAPC na Fundação Procafé; Bolsista Fundação Procafé; Bolsista SAPC na Fundação Procafé; Estagiária UNIS na Fundação Procafé. |
Título: |
Soma térmica para cultivares de cafeeiro arábica e sua correlação com a pluviosidade em três anos consecutivos de avaliação. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 43., 2017. Poços de Caldas, 2017. Novas Tecnologias difundir, pro bom café produzir. Brasília, DF: Embrapa Café, 2017. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editor: José Braz Matiello. |
Conteúdo: |
O período de maturação de frutos que vai da abertura da florada até a ocorrência dos grãos verdes para três cultivares de cafeeiro arábica - Arara, Sabiá e Siriema - foi acompanhado ao longo de três ciclos reprodutivos, entre os anos de 2014 e 2017. A avaliação é parte de um projeto que busca classificar cultivares para melhor escalonar a colheira. No presente trabalho o número de dias compreendido neste período do desenvolvimento dos frutos foi relacionado com a soma térmica e a pluviosidade acumulada em cada ciclo. As plantas monitoradas são parte de um experimento de competição de cultivares, instalado na Fazenda Experimental da Fundação Procafé, em Varginha ? MG (altitude aproximada 970 m), onde recebem tratos culturais tradicionais e não são irrigadas. A soma-térmica ou graus-dia acumulados (GDA) é o somatório dos valores da operação (temperatura média diária ? 10,5) para os dias que vão do começo ao término do período de tempo analisado. |
Palavras-Chave: |
Abertura da florada; Maturação do fruto. |
Thesagro: |
Café; Chuva; Coffea arabica. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/166774/1/Soma-termica-para-cultivares-de-cafeeiro-arabica.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
02/01/2015 |
Data da última atualização: |
20/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBÁ, D. D.; BERGMANN, J. C.; KYAW, C. M.; KRUGGER, R. H.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. |
Afiliação: |
O. Y. A. COSTA; BETULIA DE MORAIS SOUTO, CNPAE; D. D. TUPINAMBÁ; J. C. BERGMANN; C. M. KYAW; R. H. KRUGGER; C. C. BARRETO; BETANIA FERRAZ QUIRINO, CNPAE. |
Título: |
Microbial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014. |
Páginas: |
Não paginado. |
DOI: |
10.1007/s10295-014-1533-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sugarcane ethanol production occurs in non-sterile conditions, and microbial contamination can decrease productivity. In this study, we assessed the microbial diversity of contaminants of ethanol production in an industrial facility in Brazil. Samples obtained at different stages were analyzed by pyrosequencing-based profiling of bacterial and archaeal 16S rRNA genes and the fungal internal transcribed spacer region. A total of 355 bacterial groups, 22 archaeal groups, and 203 fungal groups were identified, and community changes were related to temperature changes at certain stages. After fermentation, Lactobacillus and unclassified Lactobacillaceae accounted for nearly 100 % of the bacterial sequences. Predominant Fungi groups were ?unclassified Fungi,?Meyerozyma, and Candida. The predominant Archaea group was unclassified Thaumarchaeota. This is the first work to assess the diversity of Bacteria, and Archaea and Fungi associated with the industrial process of sugarcane-ethanol production using culture-independent techniques. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Etanol; Fermentação; Indústria; Microbiologia. |
Thesaurus NAL: |
biodiversity; ethanol; fermentation; industry; microbiology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02064naa a2200349 a 4500 001 2004083 005 2017-09-20 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10295-014-1533-1$2DOI 100 1 $aCOSTA, O. Y. A. 245 $aMicrobial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method.$h[electronic resource] 260 $c2014 300 $aNão paginado. 520 $aSugarcane ethanol production occurs in non-sterile conditions, and microbial contamination can decrease productivity. In this study, we assessed the microbial diversity of contaminants of ethanol production in an industrial facility in Brazil. Samples obtained at different stages were analyzed by pyrosequencing-based profiling of bacterial and archaeal 16S rRNA genes and the fungal internal transcribed spacer region. A total of 355 bacterial groups, 22 archaeal groups, and 203 fungal groups were identified, and community changes were related to temperature changes at certain stages. After fermentation, Lactobacillus and unclassified Lactobacillaceae accounted for nearly 100 % of the bacterial sequences. Predominant Fungi groups were ?unclassified Fungi,?Meyerozyma, and Candida. The predominant Archaea group was unclassified Thaumarchaeota. This is the first work to assess the diversity of Bacteria, and Archaea and Fungi associated with the industrial process of sugarcane-ethanol production using culture-independent techniques. 650 $abiodiversity 650 $aethanol 650 $afermentation 650 $aindustry 650 $amicrobiology 650 $aBiodiversidade 650 $aEtanol 650 $aFermentação 650 $aIndústria 650 $aMicrobiologia 700 1 $aSOUTO, B. de M. 700 1 $aTUPINAMBÁ, D. D. 700 1 $aBERGMANN, J. C. 700 1 $aKYAW, C. M. 700 1 $aKRUGGER, R. H. 700 1 $aBARRETO, C. C. 700 1 $aQUIRINO, B. F. 773 $tJournal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014.
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Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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