Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  09/01/2018
Data da última atualização:  09/01/2018
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GOUVEIA, F.; GODOY, R. L. de O.; WALTER, E. H. M.; FERREIRA, E.; TIBURSKI, J.; NOGUEIRA, R. I.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  Fabiola Gouveia, UFRRJ; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; Elisa Ferreira, UFRRJ; Julia Tiburski, UFRRJ; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Effect of High Hydrostatic Pressure on Listeria innocua Inactivation and Carotenoid Content in Minas Frescal Cheese Incorporated with Carrot.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL NONTHERMAL PROCESSING CONFERENCE AND SHORT COURSE, 2017, Illinois. Applications and commercialization of novel and nonthermal food processing technologies. Illinois, 2017.
Páginas:  p. 101
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Carotenoid; Carrot; Minas Frescal Cheese.
Thesaurus Nal:  Listeria; Listeria innocua.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14058 - 1UPCRA - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  13/09/2023
Data da última atualização:  13/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, J. G.; SILVA, C. O.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  EMBRAPA INSTRUMENTAÇÃO; UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; Goiano Federal Institute of Education; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Employing alternative culture media in kefiran exopolysaccharide production: Impact on microbial diversity, physicochemical properties, and bioactivities.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 246, 125648, 2023.
Páginas:  1 - 10
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.125648
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Kefiran is a biomaterial with potential application in developing novel materials for food technology. In this study, sugarcane sugar (REF), raw sugar (RAS), brown sugar (BRS), soy molasses (SOM), and sugarcane molasses (SCM) were evaluated for the production of kefiran from kefir biomass rather than cow?s milk (CMK), the usual medium. The produced kefiran was purified and characterized by colorimetry, Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), thermogravimetric analysis, and morphology. It was also assayed for antioxidant and antimicrobial activity. SCM had the highest average daily rate of kefir biomass production (29.17 %/day). The composition of the culture medium affected the microbial diversity of kefir grains, and the Lactobacillus genus was the most abundant (39.8 %, 40.0 %, and 83.9 % to SCM, SOM, and CMK, respectively) in the samples that presented the highest biomass production and kefiran extraction yields. FTIR spectra showed that the bands of kefiran produced in REF and RAS were narrower than those of the other samples. Kefiran grew in an alternative culture medium also exhibited higher thermal stability (Tonset and TMax was higher than 250 and 280 ◦C, respectively). Those grown in SOM and SCM displayed antimicrobial and antioxidant activities similar to those of kefiran produced in CMK. The results indicate that agro-industrial by-products (SCM and SOM) are potential alternatives for kefiran production from kefir biomass.
Palavras-Chave:  Soy molasses; Sugarcane molasses.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18273 - 1UPCAP - DDPROCI.23/832023/88
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional