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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
11/08/2023 |
Data da última atualização: |
11/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
MOTA, D. M. da; SILVA JUNIOR, J. F. da; RODRIGUES, R. F. de A.; SCHMITZ, H.; SILVA, A. C. M. da. |
Afiliação: |
DALVA MARIA DA MOTA, CPATU; JOSUE FRANCISCO DA SILVA JUNIOR, CPATC; RAQUEL FERNANDES DE A RODRIGUES, CPATC; HERIBERT SCHMITZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; ALANNE CRISTINE MOURA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA. |
Título: |
A mangaba e seus sabores: processadores e produtores de alimentos no Nordeste do Brasil. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2023. |
Páginas: |
44 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 485). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O documento aborda o tema do processamento de polpa e da produção de alimentos de mangaba em três estados do Nordeste: Sergipe, Paraíba e Rio Grande do Norte. Trata-se de atores que lidam com processamento e comercialização de um produto da sociobiodiversidade, a mangaba, mas que não realizam a sua coleta ou produção. Portanto, são atores que não têm envolvimento com a agricultura ou com o extrativismo, residem e têm seus estabelecimentos comerciais na cidade e dependem, predominantemente, do trabalho familiar. Por tais características, nos apoiamos no debate sobre o processamento de frutas em agroindústrias familiares, por considerar que as semelhanças superam as diferenças entre aqueles que produzem e processam e aqueles que não produzem a matéria-prima. |
Palavras-Chave: |
Agroindústria familiar. |
Thesagro: |
Hancornia Speciosa; Mangaba; Tecnologia de Alimento. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155871/1/Doc485.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
22/11/2012 |
Data da última atualização: |
07/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
AQUINO, M. F. S. de; DIAS, A. M.; BORGES, M.; MORAES, M. C. B.; LAUMANN, R. A. |
Afiliação: |
MICHELY FERREIRA SANTOS DE AQUINO, UnB; ALINE MOREIRA DIAS, UnB; MIGUEL BORGES, CENARGEN; MARIA CAROLINA BLASSIOLI MORAES, CENARGEN; RAUL ALBERTO LAUMANN, CENARGEN. |
Título: |
Influence of visual cues on host-searching and learning behaviour of the egg parasitoids Telenomus podisi and Trissolcus basalis. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Entomologia Experimentallis et Applicata, v. 145, p. 162-174, 2012. |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
Insect parasitoids use a variety of chemical and physical cues when foraging for hosts and food. Parasitoids can learn cues that lead themto the hosts, thus contributing to better foraging.One of the cues that in?uence host-searching behaviour could be colour. In this study, we investigated the ability of females of the parasitoid wasps Telenomus podisi Ashmead and Trissolcus basalisWollaston (both Hymenoptera: Scelionidae) to respond to colours and to associate the presence of hosts ? eggs of Euschistus heros (Fabricius) (Hemiptera: Pentatomidae) ? with coloured substrates after training (associative learning). Two sets of experiments were conducted: in one the innate preference for substrate colours was examined, in the other associative learning of substrate colour and host presence was tested in multiple-choice and dual-choice experiments. In the associative learning experiments, Te. podisi and Tr. basalis were trained to respond to differently coloured substrates containing hosts in two sessions of 2 h each, with 1-h intervals. In multiple-choice experiments, the wasps displayed innate preference for yellow substrates over green, brown, black, or white ones. Even after being trained on substrates of different colours, both parasitoids continued to show preference for yellow substrates. The response to the colours of substrates of both parasitoids was related with the orientation to the plant foliage during the search for hosts. |
Palavras-Chave: |
Arasistink bugs; Arasitoid foraging; Associative learning; Percevejos; Substrate colour; Telenomus podisi. |
Thesagro: |
Euschistus Heros. |
Thesaurus NAL: |
Scelionidae; Trissolcus basalis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/179308/1/Aquino-et-al-2012-Entomologia-Experimentalis-et-Applicata.pdf
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Marc: |
LEADER 02317naa a2200277 a 4500 001 1951200 005 2023-03-07 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAQUINO, M. F. S. de 245 $aInfluence of visual cues on host-searching and learning behaviour of the egg parasitoids Telenomus podisi and Trissolcus basalis.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aInsect parasitoids use a variety of chemical and physical cues when foraging for hosts and food. Parasitoids can learn cues that lead themto the hosts, thus contributing to better foraging.One of the cues that in?uence host-searching behaviour could be colour. In this study, we investigated the ability of females of the parasitoid wasps Telenomus podisi Ashmead and Trissolcus basalisWollaston (both Hymenoptera: Scelionidae) to respond to colours and to associate the presence of hosts ? eggs of Euschistus heros (Fabricius) (Hemiptera: Pentatomidae) ? with coloured substrates after training (associative learning). Two sets of experiments were conducted: in one the innate preference for substrate colours was examined, in the other associative learning of substrate colour and host presence was tested in multiple-choice and dual-choice experiments. In the associative learning experiments, Te. podisi and Tr. basalis were trained to respond to differently coloured substrates containing hosts in two sessions of 2 h each, with 1-h intervals. In multiple-choice experiments, the wasps displayed innate preference for yellow substrates over green, brown, black, or white ones. Even after being trained on substrates of different colours, both parasitoids continued to show preference for yellow substrates. The response to the colours of substrates of both parasitoids was related with the orientation to the plant foliage during the search for hosts. 650 $aScelionidae 650 $aTrissolcus basalis 650 $aEuschistus Heros 653 $aArasistink bugs 653 $aArasitoid foraging 653 $aAssociative learning 653 $aPercevejos 653 $aSubstrate colour 653 $aTelenomus podisi 700 1 $aDIAS, A. M. 700 1 $aBORGES, M. 700 1 $aMORAES, M. C. B. 700 1 $aLAUMANN, R. A. 773 $tEntomologia Experimentallis et Applicata$gv. 145, p. 162-174, 2012.
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Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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