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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
31/08/2018 |
Data da última atualização: |
06/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
IKEDA, M.; CARVALHO, C. W. P. de; HELM, C. V.; AZEREDO, H. M. C. de; GODOY, R. C. B. de; RIBANI, R. H. |
Afiliação: |
Mônica Ikeda, UFPR; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPAT; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Rosemary Hoffmann Ribani, UFPR. |
Título: |
Influence of Brazilian pine seed flour addition on rheological, chemical and sensory properties of gluten-free rice flour cakes. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural [online]. 2018, vol.48, n.6, e20170732. Epub June 28, 2018. |
ISBN: |
http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20170732 |
ISSN: |
0103-8478 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
O pinhão trata-se de uma semente sem glúten, produzida pelo pinheiro da espécie Araucaria angustifolia. Neste estudo, foram desenvolvidas misturas de bolo sem glúten, compostas por farinha de pinhão e farinha de arroz. As misturas de bolo foram produzidas conforme o modelo experimental Simplex Centroid, que definiu as proporções entre a farinha de arroz e a farinha de pinhão na variação de 50 a 100% e 0 a 50%, respectivamente. As misturas foram analisadas quanto à composição química, viscosidade aparente da pasta e distribuição de tamanho de partícula. Os bolos resultantes foram submetidos às análises de aceitação sensorial, textura volume específico e composição química. A farinha de pinhão demostrou ocorrência do pico de viscosidade ao aquecimento no valor de 1,761Pa.s contra 4,747Pa.s da amostra composta por 100% de farinha de arroz. A variação da firmeza dos bolos diminuiu com o aumento da porcentagem de farinha de pinhão. Em termos sensoriais, os bolos contendo entre 25 a 37,5% de farinha de pinhão apresentaram maior aceitação geral. |
Palavras-Chave: |
Análise sensolrial; Celiaco; Fibradietetica; Reologia; Sensorial. |
Thesagro: |
Araucária Angustifólia; Bolo; Espécie Nativa; Pinhão; Pinheiro do Paraná. |
Thesaurus Nal: |
Cakes; Celiac disease; Rheology; Sensory properties. |
Categoria do assunto: |
-- Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/188287/1/1678-4596-cr-48-06-e20170732.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/182311/1/2018-CrisH-CR-Influence.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/187628/1/ART18076.pdf
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Marc: |
LEADER 02135naa a2200361 a 4500 001 2101366 005 2023-06-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0103-8478 100 1 $aIKEDA, M. 245 $aInfluence of Brazilian pine seed flour addition on rheological, chemical and sensory properties of gluten-free rice flour cakes.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aO pinhão trata-se de uma semente sem glúten, produzida pelo pinheiro da espécie Araucaria angustifolia. Neste estudo, foram desenvolvidas misturas de bolo sem glúten, compostas por farinha de pinhão e farinha de arroz. As misturas de bolo foram produzidas conforme o modelo experimental Simplex Centroid, que definiu as proporções entre a farinha de arroz e a farinha de pinhão na variação de 50 a 100% e 0 a 50%, respectivamente. As misturas foram analisadas quanto à composição química, viscosidade aparente da pasta e distribuição de tamanho de partícula. Os bolos resultantes foram submetidos às análises de aceitação sensorial, textura volume específico e composição química. A farinha de pinhão demostrou ocorrência do pico de viscosidade ao aquecimento no valor de 1,761Pa.s contra 4,747Pa.s da amostra composta por 100% de farinha de arroz. A variação da firmeza dos bolos diminuiu com o aumento da porcentagem de farinha de pinhão. Em termos sensoriais, os bolos contendo entre 25 a 37,5% de farinha de pinhão apresentaram maior aceitação geral. 650 $aCakes 650 $aCeliac disease 650 $aRheology 650 $aSensory properties 650 $aAraucária Angustifólia 650 $aBolo 650 $aEspécie Nativa 650 $aPinhão 650 $aPinheiro do Paraná 653 $aAnálise sensolrial 653 $aCeliaco 653 $aFibradietetica 653 $aReologia 653 $aSensorial 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 700 1 $aGODOY, R. C. B. de 700 1 $aRIBANI, R. H. 773 $tCiência Rural [online]. 2018, vol.48$gn.6, e20170732. Epub June 28, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
20/03/2018 |
Data da última atualização: |
20/03/2018 |
Autoria: |
BABICSAK, V. R.; ALVES, L. S.; TSUNEMI, M. H.; VULCANO, L. C. |
Afiliação: |
Viviam R. Babicsak, Departamento de Reprodução Animal e Radiologia Veterinária/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia - FMVZ/Universidade Estadual Paulista - Unesp; Lidiane S. Alves, Departamento de Reprodução Animal e Radiologia Veterinária/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia - FMVZ/Universidade Estadual Paulista - Unesp; Miriam H. Tsunemi, Departamento de Bioestatística/Instituto de Biociências/Unesp; Luiz C. Vulcano, Departamento de Reprodução Animal e Radiologia Veterinária/Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia - FMVZ/Universidade Estadual Paulista - Unesp. |
Título: |
Radiographic measurements related with the cardiac size in young female Bergamasca sheep. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Veterinária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 12, p. 1526-1530, dezembro. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Mensurações radiográficas relacionadas às dimensões cardíacas em borregas Bergamácia. |
Conteúdo: |
In thoracic radiographic examination, routinely used in cases which cardiac evaluation is indicated, quantitative assessment of the heart is a useful role to be used in combination with subjective analysis. Numerous studies about objective assessment of the cardiac size have been performed in several species, including sheep; however, there is scarce information regarding cardiac parameters of young Bergamasca sheep. Therefore, the purpose of this study was to determine the average results and suggest the range of expected normal values for parameters related to the heart size of young female Bergamasca sheep by radiographic evaluation. Fifteen healty 8 months-old female Bergamasca sheep (mean weight: 41.13±4.71kg) were submitted to right lateral recumbency thoracic radiography. The length of the fourth and third to fifth thoracic vertebrae, cardiac height and width, vertebral heart size, ardiophrenic contact, caudal vena cava height, aorta caliber and tracheal angle were measured and the mean results found were, respectively: 2.46±0.11cm (95% CI 2.41-2.52), 7.53±0.30cm (95% CI 7.38-7.68), 13.83±0.57cm, (95% CI 13.54-14.12), 8.99±0.37cm (8.80-9.17), 8.99±0.27 vertebrae (95% 8.85-9.13), 4.55±0.70cm (95% CI 4.19-4.90), 1.88±0.19cm (95% CI 1.79-1.97), 2.05±0.11cm (95% CI 2.00-2.11) and 14.36±2.73° (95% CI 12.98-15.75). Cardiac height and width and the sum of these parameters were compared to the length of third to fifth thoracic vertebrae, resulting in the respective mean values: 1.84±0.08 (95% IC 1.80-1.88), 1.20±0.05 (1.17- 1.22) and 3.04±0.11 (95% IC 2.98-3.09). Ratios of cardiophrenic contact to cardiac height and caudal vena cava height to length of fourth thoracic vertebra were also evaluated and the mean values obtained were 0.33±0.05 (95% IC 0.30-0.35) and 0.76±0.08 (95% IC 0.72-0.81), respectively. Authors suggest that the values available in this study may be used as reference for normal heart size in young female Bergamasca sheep and as basis for further studies. MenosIn thoracic radiographic examination, routinely used in cases which cardiac evaluation is indicated, quantitative assessment of the heart is a useful role to be used in combination with subjective analysis. Numerous studies about objective assessment of the cardiac size have been performed in several species, including sheep; however, there is scarce information regarding cardiac parameters of young Bergamasca sheep. Therefore, the purpose of this study was to determine the average results and suggest the range of expected normal values for parameters related to the heart size of young female Bergamasca sheep by radiographic evaluation. Fifteen healty 8 months-old female Bergamasca sheep (mean weight: 41.13±4.71kg) were submitted to right lateral recumbency thoracic radiography. The length of the fourth and third to fifth thoracic vertebrae, cardiac height and width, vertebral heart size, ardiophrenic contact, caudal vena cava height, aorta caliber and tracheal angle were measured and the mean results found were, respectively: 2.46±0.11cm (95% CI 2.41-2.52), 7.53±0.30cm (95% CI 7.38-7.68), 13.83±0.57cm, (95% CI 13.54-14.12), 8.99±0.37cm (8.80-9.17), 8.99±0.27 vertebrae (95% 8.85-9.13), 4.55±0.70cm (95% CI 4.19-4.90), 1.88±0.19cm (95% CI 1.79-1.97), 2.05±0.11cm (95% CI 2.00-2.11) and 14.36±2.73° (95% CI 12.98-15.75). Cardiac height and width and the sum of these parameters were compared to the length of third to fifth thoracic vertebrae, resulting in the respective mean value... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cardiologia; Cardiology; Morfometria; Radiologia. |
Thesagro: |
Coração; Ovelha; Ovino; Radiografia. |
Thesaurus NAL: |
Heart; Morphometry; Radiography; Radiology; Sheep. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174207/1/Radiographic-measurements-related-withy-the-cardiac.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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