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Registros recuperados : 283 | |
121. | | SILVA, R. G. de C.; PASSOS, A. M. A. dos; AKER, A. M.; CORDEIRO, V. A.; ALVES, C. B. Distribuição da precipitação e ajuste de modelos probabilísticos para Formoso, MG. Enciclopedia Biosfera, Goiânia, v. 16, n. 30, p. 210-229, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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123. | | ALVES, C. E. dos S.; BELARMINO, L. C.; OLIVEIRA, I. P.; BELARMINO, A. J.; BAMMANN, L. H.; PADULA, A. D. Rentabilidade de oleaginosas para a produção de biodiesel. In: SIMPÓSIO ESTADUAL DE AGROENERGIA; REUNIÃO TÉCNICA DE AGROENERGIA - RS, 5.; ENCONTRO DE ENERGIAS RENOVÁVEIS NA AGRICULTURA FAMILIAR, 2., Pelotas, 2014. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2014. 1 pen card. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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125. | | NASCIMENTO, M. A.; DA SILVA, L. C.; FURTADO, R. F.; OLIVEIRA, M. A.; MENDES, L. G.; ALVES, C. R. Uso de goma de cajueiro e gelatina para a formação de microcápsulas de óleo de pequi por coacervação complexa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25., 2016, Gramado. Anais... Gramado: sbCTA-RS, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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127. | | GÓMEZ, A. V.; BISWAS, A.; TADINI, C. C.; FURTADO, R. F.; ALVES, C. R.; CHENG, H. N. Use of natural deep eutectic solvents for polymerization and polymer reactions. Journal of the Brazilian Chemical Society, Campinas, v. 30, n. 4, p. 717-726, Apr. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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128. | | CARVALHO, J. B. de; SILVA, V. P. A. da; FURTADO, R. F.; ALVES, C. R.; RONDINA, D.; DUTRA, R. F. Utilização de biossensor de eletrodo de ouro modificado para determinação de ricina e ricinus aglutinina em farelo de mamona. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 1., 2010, João Pessoa. Inclusão social e energia: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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129. | | SILVEIRA, N. T.; SOUZA, E. B. de; ALVES, C. X.; MARQUES, R. L. L.; ANTUNES, I. F. Variabilidade morfológica de sementes de Phaseolus vulgaris L. provenientes de coleta na região dos Litorais Médio e Sul do Rio Grande do Sul. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 16.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 9., 2007, Pelotas. Pesquisa e responsabilidade ambiental: resumos expandidos ... Pelotas: UFPel: Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, 2007. 01 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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130. | | GRAVENA, J. C.; ALVES, C. A.; MORAES, M. H. D. de; DEZORDI, C.; ATHAYDE SOBRINHO, C.; MENTEN, J. O. M. Utilização de restrição hídrica no método do papel de filtro para detecção de patógenos em sementes de milho. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PATOLOGIA DE SEMENTES, 7., 2002, Sete Lagoas. Palestras e resumos. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2002. p. 99. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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132. | | BAMMANN, L. H. M.; BELARMINO, L. C.; NACHTIGAL, J. C.; ALVES, C. E. DOS S.; BELARMINO, A. J.; OLIVEIRA, Í. P. DE. Análise da viabilidade econômica da cobertura plástica na produção da videira niágara rosada na região de Pelotas-RS. In: SIMPÓSIO DA CIÊNCIA DO AGRONEGÓCIO, 2., 2014, Porto Alegre. Cadeias globais de suprimento no agronegócio: anais. Porto Alegre: [UFRGS, 2014]. Online. Cepan Agronegócio. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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133. | | SANTOS, F. A.; GARINO JUNIOR, F.; KIM, P. C. P.; ARAÚJO, J. L.; AZEVEDO, S. S.; MOTA, R. A.; DANTAS, A. F M.; ALVES, C. J. Achados microbiológicos, moleculares e histopatológicos em pequenos ruminantes experimentalmente infectados com Actinobacillus seminis. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 7, p. 686-690, julho 2017. Título em inglês: Microbiological, molecular and histopathological findings in small ruminants experimentally infected with Actinobacillus seminis. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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134. | | OLIVEIRA, P. S.; MÜLLER, R. C. S.; DANTAS, K. das G. F.; ALVES, C. N.; VASCONCELOS, M. A. M. de; VENTURIERI, G. C. Ácidos fenólicos, flavonoides e atividade antioxidante em méis de Melipona fasciculata, M. flavolineata (Apidae, Meliponini) e Apis mellifera (Apidae, Apini) da Amazônia. Química Nova, v. 35, n. 9, p. 1728-1732, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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135. | | LIMA, F. B. de; PASSOS, A. M. A. dos; SILVA, J. B. da; ALVES, C. Z.; NETTO, D. A. M.; COTRIM, M. F. Accelerated aging in sorghum genotypes. Bioscience Journal, v. 35, n. 2, p. 450-458, 2019 . Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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136. | | ALVES, C. M. G.; NOGUEIRA, J. N.; BARRIGA, I. B.; SANTOS, J. R. dos S.; SANTOS, G. G.; TAVARES-DIAS, M. Albendazole, levamisole and ivermectin are effective against monogeneans of Colossoma macropomum (Pisces:Serrasalmidae). Journal of Fish Diseases, v. 42, p. 405-412, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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137. | | TIMBÓ, A. L.; PIMENTA, M. G. R.; GONDIM, F. A. L.; ASSIS, O. B. G.; SOUSA, O. V.; ALVES, C. R. Análise da atividade da enzima lisozima imobilizada em vidro com o vibrio cholerae em solução. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUÍMICA, 42.; JORNADA BRASILEIRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA EM QUÍMICA, 15., MARATONA DE QUÍMICA, X.; FEIRA DE PROJETOS DE QUÍMICA-FEPROQUIM, 3., ENCONTRO DE QUÍMICA PROFISSIONAL-ENQUIMPRO; EXPOQUÍMICA, 2002, Rio de Janeiro. Química, energia e desenvolvimento: livro de resumos. [Rio de Janeiro: s.n.], 2002. p. 361. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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139. | | FURTADO, A. L. dos S.; ALVES, C. P. P; NOGUEIRA, I. de S.; IBAÑEZ, M. do S. R.; BOURGOIN, L. M. Algas planctônicas do Rio Amazonas e alguns tributários (Pará, Brasil). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE LIMNOLOGIA, 12., 2009, Gramado, RS. Anais.. Gramado, RS: SBL, 2009. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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140. | | ALEXANDRE, D. L.; MELO, A. M. A.; FURTADO, R. F.; BORGES, M. de F.; FIGUEIREDO, E. A. T.; BISWAS, A.; CHENG, H. N.; ALVES, C. R. Amperometric biosensor for Salmonella typhimurium detection in milk. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25., 2016, Gramado. Anais... Gramado: sbCTA-RS, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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Registros recuperados : 283 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
20/09/2016 |
Data da última atualização: |
24/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FREITAS, C. A. B.; SILVA, A. S.; ALVES, C. N.; NASCIMENTO, W. M. O. do; LOPES, A. S.; LIMA, M. O.; MÜLLER, R. C. S. |
Afiliação: |
Camila A. B. Freitas, UFPA; ANTONIO S. SILVA, UFPA; CLAUDIO N. ALVES, UFPA; WALNICE MARIA O DO NASCIMENTO, CPATU; ALESSANDRA S. LOPES, UFPA; MARCELO O. LIMA, INSTITUTO EVANDRO CHAGAS; REGINA C. S. MÜLLER, UFPA. |
Título: |
Characterization of the fruit pulp of camu-camu (Myrciaria dubia) of seven different genotypes and their rankings using statistical methods PCA and HCA. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 27, n. 10, p. 1838-1846, 2016. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20160067 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Due to the economic potential of camu-camu, considering its high concentration of vitamin C, the aim of this work was to evaluate the quality and genetic variability seven accessions of camucamu conserved in genebank (BAG) of Embrapa Amazônia Oriental, in the state of Pará, Amazon region, Brazil. The fruits of camucamuzeiro were analyzed for physicochemical characterization (standard methodologies) and mineral composition. The data were subjected to multivariate statistical analysis, using the techniques of cluster analysis and principal component analysis. The formation of different groups for each genotype, which shows the genetic variability and the dissimilarity of the genotypes in the species data, may be used to guide the selection of promising genotypes to enrich the programs of genetic improvement of the camucamuzeiro. Ascorbic acid showed levels above 1000 mg 100 g-1, however, genotypes 4, 1 and 2 show the highest potential and the most promising nutritional capacity, but genotype 4 showed good characteristics for the moisture, acidity, carbohydrates, Cu and Zn and differs totally from others about the total soluble solids (TSS) and flavon-3-ol, features that make it the most promising genotype. It was possible to separate the seven different genotypes using multivariate analysis (hierarchical cluster analysis- HCA and principal component analysis-PCA). |
Palavras-Chave: |
Camu-camu. |
Thesagro: |
Fruta Tropical; Genótipo. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02228naa a2200253 a 4500 001 2053147 005 2022-05-24 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20160067$2DOI 100 1 $aFREITAS, C. A. B. 245 $aCharacterization of the fruit pulp of camu-camu (Myrciaria dubia) of seven different genotypes and their rankings using statistical methods PCA and HCA.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aDue to the economic potential of camu-camu, considering its high concentration of vitamin C, the aim of this work was to evaluate the quality and genetic variability seven accessions of camucamu conserved in genebank (BAG) of Embrapa Amazônia Oriental, in the state of Pará, Amazon region, Brazil. The fruits of camucamuzeiro were analyzed for physicochemical characterization (standard methodologies) and mineral composition. The data were subjected to multivariate statistical analysis, using the techniques of cluster analysis and principal component analysis. The formation of different groups for each genotype, which shows the genetic variability and the dissimilarity of the genotypes in the species data, may be used to guide the selection of promising genotypes to enrich the programs of genetic improvement of the camucamuzeiro. Ascorbic acid showed levels above 1000 mg 100 g-1, however, genotypes 4, 1 and 2 show the highest potential and the most promising nutritional capacity, but genotype 4 showed good characteristics for the moisture, acidity, carbohydrates, Cu and Zn and differs totally from others about the total soluble solids (TSS) and flavon-3-ol, features that make it the most promising genotype. It was possible to separate the seven different genotypes using multivariate analysis (hierarchical cluster analysis- HCA and principal component analysis-PCA). 650 $aAmazonia 650 $aFruta Tropical 650 $aGenótipo 653 $aCamu-camu 700 1 $aSILVA, A. S. 700 1 $aALVES, C. N. 700 1 $aNASCIMENTO, W. M. O. do 700 1 $aLOPES, A. S. 700 1 $aLIMA, M. O. 700 1 $aMÜLLER, R. C. S. 773 $tJournal of the Brazilian Chemical Society$gv. 27, n. 10, p. 1838-1846, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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