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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
19/10/2012 |
Data da última atualização: |
21/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ARAUJO, F. D. DA S.; FAVARO, L. C. de L.; ARAUJO, L. W.; OLIVEIRA, F. L. DE; APARICIO, R.; MARSAIOLI, A. J. |
Afiliação: |
Francisca Diana da Silva Araújo, UNICAMP; LEIA CECILIA DE LIMA FAVARO, CNPAE; Welington Luiz Araújo, USP; Fábio Lazzarotto de Oliveira, UNICAMP; Ricardo Aparicio, UNICAMP; Anita Jocelyne Marsaioli, UNICAMP. |
Título: |
Epicolactone: natural product isolated from the sugarcane endophytic fungus Epicoccum nigrum. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
European Journal of Organic Chemistry, v. 2012, n. 27, p. 5225?5230, 2012. |
DOI: |
10.1002/ejoc.201200757 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The endophytic fungusEpicoccum nigrumwas isolated from sugarcane and the bioguided fractionation of the ethyl acet-ate extract led to the isolation of epicolactone, mellein, and 4,5-dimethylresorcinol. Characterization of epicolactone by MS, NMR and X-ray crystallography revealed a new natural product with an unusual carbon skeleton. The production of this secondary metabolite decreased in mutants of Epi-coccum nigrumtransformed byAgrobacterium tumefaciens. Additionally, these mutants produced 4-hydroxymellein. |
Palavras-Chave: |
Bioorganic chemistry; Natural products. |
Thesaurus Nal: |
Epicoccum nigrum; mutagenesis. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01274naa a2200241 a 4500 001 1937232 005 2017-09-21 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/ejoc.201200757$2DOI 100 1 $aARAUJO, F. D. DA S. 245 $aEpicolactone$bnatural product isolated from the sugarcane endophytic fungus Epicoccum nigrum.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aThe endophytic fungusEpicoccum nigrumwas isolated from sugarcane and the bioguided fractionation of the ethyl acet-ate extract led to the isolation of epicolactone, mellein, and 4,5-dimethylresorcinol. Characterization of epicolactone by MS, NMR and X-ray crystallography revealed a new natural product with an unusual carbon skeleton. The production of this secondary metabolite decreased in mutants of Epi-coccum nigrumtransformed byAgrobacterium tumefaciens. Additionally, these mutants produced 4-hydroxymellein. 650 $aEpicoccum nigrum 650 $amutagenesis 653 $aBioorganic chemistry 653 $aNatural products 700 1 $aFAVARO, L. C. de L. 700 1 $aARAUJO, L. W. 700 1 $aOLIVEIRA, F. L. DE 700 1 $aAPARICIO, R. 700 1 $aMARSAIOLI, A. J. 773 $tEuropean Journal of Organic Chemistry$gv. 2012, n. 27, p. 5225?5230, 2012.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
31/10/2023 |
Data da última atualização: |
26/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
CASTRO, C. de; COSTA, M. L. DA; FIRMINO, R. F.; GUARDANI, R.; SILVA, G. R. DA. |
Afiliação: |
CESAR DE CASTRO, CNPSO; MARCONDES LIMA DA COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; RUAN FRANCISCO FIRMANO, CNPSO; ROBERTO GUARDANI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; GEORGE RODRIGUES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA. |
Título: |
Magnesium thermophosphates from the Maicuru complex as sources of P and Mg in maize production. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e02892, 2023. |
DOI: |
https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.02892 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Termofosfatos magnesianos do complexo de Maicuru como fonte de P e Mg na produção de milho. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to investigate changes in soil chemical characteristics, phosphorous concentrations in maize leaves, and the agronomic efficiency (AE) of magnesium thermophosphates produced from rocks of the Maicuru complex in the Brazilian Amazon Basin, in comparison with triple superphosphate (TSP). The thermophosphates consisted of a mixture of raw material from apatite, dunite, and quartz sandstone from Maicuru, aiming to adjust the contents of P, Mg, and Si. The mixture was melted, ground, and subjected to the analysis of solubility, chemical characteristics, and granulometry. The experiment consisted of two rates of dolomitic lime (0 and 2.4 Mg ha-¹), three rates of P (20, 60, and 100 mg kg-¹ soil), and four sources of P (TSP and three Mg thermophosphates), as well as of two control treatments, with and without lime. Three replicates were carried out per treatment in pots containing plants of the BR 5107 maize hybrid. Phosphorous concentration was determined in maize leaves at 45 days after sowing. The Mg thermophosphates showed a high AE and a higher neutralizing effect with the application of lime, which improved soil chemical characteristics and AE. The thermophosphates obtained from rocks of the Maicuru complex can be an alternative P fertilizer in maize production. RESUMO- O objetivo deste trabalho foi investigar mudanças em atributos químicos do solo, concentrações de fósforo em folhas de milho e eficiência agronômica (EA) de termofosfatos magnesianos produzidos com rochas do complexo de Maicuru, na bacia da Amazônia brasileira, em comparação ao superfosfato triplo (SFT). Os termofosfatos consistiram de mistura de matéria-prima de apatita, dunita e arenito quartzoso de Maicuru, para ajuste dos conteúdos de P, Mg e Si. A mistura foi fundida, moída e submetida à análise de solubilidade, características químicas e granulometria. O experimento consistiu em dois níveis de calcário dolomítico (0 e 2,4 Mg ha-¹), três níveis de P (20, 60 e 100 mg kg-¹ de solo) e quatro fontes de P (TSP e três termofosfatos magnesianos), além de dois controles, com e sem calcário. Foram realizadas três repetições para cada tratamento, em vasos com plantas de milho do híbrido BR 5107. A concentração de P foi determinada nas folhas de milho aos 45 dias após a semeadura. Os termofosfatos magnesianos apresentaram alta EA e maior poder neutralizante com a aplicação de calcário, o que melhorou as características químicas do solo e a EA. Os termofosfatos obtidos de rochas do complexo Maicuru podem ser alternativa de fertilizante fosfatado na produção de milho. MenosABSTRACT - The objective of this work was to investigate changes in soil chemical characteristics, phosphorous concentrations in maize leaves, and the agronomic efficiency (AE) of magnesium thermophosphates produced from rocks of the Maicuru complex in the Brazilian Amazon Basin, in comparison with triple superphosphate (TSP). The thermophosphates consisted of a mixture of raw material from apatite, dunite, and quartz sandstone from Maicuru, aiming to adjust the contents of P, Mg, and Si. The mixture was melted, ground, and subjected to the analysis of solubility, chemical characteristics, and granulometry. The experiment consisted of two rates of dolomitic lime (0 and 2.4 Mg ha-¹), three rates of P (20, 60, and 100 mg kg-¹ soil), and four sources of P (TSP and three Mg thermophosphates), as well as of two control treatments, with and without lime. Three replicates were carried out per treatment in pots containing plants of the BR 5107 maize hybrid. Phosphorous concentration was determined in maize leaves at 45 days after sowing. The Mg thermophosphates showed a high AE and a higher neutralizing effect with the application of lime, which improved soil chemical characteristics and AE. The thermophosphates obtained from rocks of the Maicuru complex can be an alternative P fertilizer in maize production. RESUMO- O objetivo deste trabalho foi investigar mudanças em atributos químicos do solo, concentrações de fósforo em folhas de milho e eficiência agronômica (EA) de termofosfat... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Fertilizante Fosfatado; Granulometria; Latossolo; Milho; Zea Mays. |
Thesaurus NAL: |
Oxisols; Phosphates. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157622/1/Magnesium-thermophosphates-Maicuru-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 03576naa a2200277 a 4500 001 2157711 005 2024-02-26 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.02892$2DOI 100 1 $aCASTRO, C. de 245 $aMagnesium thermophosphates from the Maicuru complex as sources of P and Mg in maize production.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aTítulo em português: Termofosfatos magnesianos do complexo de Maicuru como fonte de P e Mg na produção de milho. 520 $aABSTRACT - The objective of this work was to investigate changes in soil chemical characteristics, phosphorous concentrations in maize leaves, and the agronomic efficiency (AE) of magnesium thermophosphates produced from rocks of the Maicuru complex in the Brazilian Amazon Basin, in comparison with triple superphosphate (TSP). The thermophosphates consisted of a mixture of raw material from apatite, dunite, and quartz sandstone from Maicuru, aiming to adjust the contents of P, Mg, and Si. The mixture was melted, ground, and subjected to the analysis of solubility, chemical characteristics, and granulometry. The experiment consisted of two rates of dolomitic lime (0 and 2.4 Mg ha-¹), three rates of P (20, 60, and 100 mg kg-¹ soil), and four sources of P (TSP and three Mg thermophosphates), as well as of two control treatments, with and without lime. Three replicates were carried out per treatment in pots containing plants of the BR 5107 maize hybrid. Phosphorous concentration was determined in maize leaves at 45 days after sowing. The Mg thermophosphates showed a high AE and a higher neutralizing effect with the application of lime, which improved soil chemical characteristics and AE. The thermophosphates obtained from rocks of the Maicuru complex can be an alternative P fertilizer in maize production. RESUMO- O objetivo deste trabalho foi investigar mudanças em atributos químicos do solo, concentrações de fósforo em folhas de milho e eficiência agronômica (EA) de termofosfatos magnesianos produzidos com rochas do complexo de Maicuru, na bacia da Amazônia brasileira, em comparação ao superfosfato triplo (SFT). Os termofosfatos consistiram de mistura de matéria-prima de apatita, dunita e arenito quartzoso de Maicuru, para ajuste dos conteúdos de P, Mg e Si. A mistura foi fundida, moída e submetida à análise de solubilidade, características químicas e granulometria. O experimento consistiu em dois níveis de calcário dolomítico (0 e 2,4 Mg ha-¹), três níveis de P (20, 60 e 100 mg kg-¹ de solo) e quatro fontes de P (TSP e três termofosfatos magnesianos), além de dois controles, com e sem calcário. Foram realizadas três repetições para cada tratamento, em vasos com plantas de milho do híbrido BR 5107. A concentração de P foi determinada nas folhas de milho aos 45 dias após a semeadura. Os termofosfatos magnesianos apresentaram alta EA e maior poder neutralizante com a aplicação de calcário, o que melhorou as características químicas do solo e a EA. Os termofosfatos obtidos de rochas do complexo Maicuru podem ser alternativa de fertilizante fosfatado na produção de milho. 650 $aOxisols 650 $aPhosphates 650 $aFertilizante Fosfatado 650 $aGranulometria 650 $aLatossolo 650 $aMilho 650 $aZea Mays 700 1 $aCOSTA, M. L. DA 700 1 $aFIRMINO, R. F. 700 1 $aGUARDANI, R. 700 1 $aSILVA, G. R. DA 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira$gv. 58, e02892, 2023.
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