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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
10/08/2016 |
Data da última atualização: |
25/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALVES, I. L. de S.; TAVARES, P. F. de S.; LIMA, J. de S.; DUARTE, N. C.; GAVA, C. A. T. |
Afiliação: |
ÍTALA LAYANNE DE SOUZA ALVES, UPE; PAULA FERNNANDA DE SOUZA TAVARES, Mestranda da UNEB; JÉSSICA DE SOUZA LIMA, Doutoranda da UFRB; NAIANE CILIRA DUARTE, UPE; CARLOS ALBERTO TUAO GAVA, CPATSA. |
Título: |
Hidrolisado de proteína de soja em meio de cultivo para a produção de agente de controle biológico. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 11., 2016, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. |
Páginas: |
p. 55-60. |
Série: |
(embrapa Semiárido. Documentos, 271). |
ISSN: |
1808-9992 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Os produtos de controle biológico devem ser produzidos com custo competitivo em relação aos sintéticos para que seu uso se torne generalizado. A fermentação é uma das etapas mais caras para o escalonamento da produção por causa do valor dos ingredientes dos meios de cultura. Neste trabalho, Pichia kudriavzevii L9, um agente de controle de podridão pós-colheita de frutas, foi utilizada como modelo para a avaliação de hidrolisado de proteína de soja como fonte de nitrogênio em meio de cultura líquido. Foram testadas cinco concentrações de proteína de soja (50 L-1 a 250 g L-1) em solução aquosa contendo concentrações de H2SO4 de 0 a 1,0 N, tratadas em autoclave a 121 ºC e 1,0 atm de pressão. Após o resfriamento, o produto obtido foi alcalinizado com KOH até atingir o pH de 6,0 ? 7,0. Nas condições do experimento, a melhor condição para a hidrólise do proteinato de soja e obtenção de maior concentração de aminoácidos no meio, foi de 200 g L-1 de proteinato em solução de HCl 0,5 N, produzindo 32,1 g L-1 de aminoácido livre, quantificado pelo método da ninhidrina. O hidrolisado foi utilizado para o crescimento de P. kudriavzevii L9, obtendo-se a maior produtividade de células viáveis de levedura com a adição de 2% do hidrolisado obtido no meio de cultura, na faixa entre 0,2 a 0,5 N de HCL. |
Palavras-Chave: |
Leveduras; Postharvest; Soybean. |
Thesagro: |
Controle biológico; Fermentação; Pós-colheita; Soja. |
Thesaurus Nal: |
Pichia kudriavzevii. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146234/1/PDF-7..pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
25/10/2021 |
Data da última atualização: |
10/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COMIN, H. B.; SOLLERO, B. P.; GASPAR, E. B.; DOMINGUES, R.; CARDOSO, F. F. |
Afiliação: |
H. B. COMIN, UFPEL; BRUNA PENA SOLLERO, CPPSUL; EMANUELLE BALDO GASPAR, CPPSUL; ROBERT DOMINGUES, CPPSUL; FERNANDO FLORES CARDOSO, CPPSUL. |
Título: |
Genome-wide association study of resistance/susceptibility to infectious bovine keratoconjunctivitis in Brazilian Hereford cattle. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Genetics, v. 52, n. 6, p. 881-886, Dec. 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Genome-wide association studies were conducted to identify the more informative genomic regions and SNPs, as well as to identify candidate genes associated with infectious bovine keratoconjunctivitis (IBK) resistance/susceptibility in Hereford cattle. A Bayes B statistical approach was initially applied in genome-wide association studies by using deregressed estimated breeding values for IBK resistance/susceptibility. To estimate the combined effect of a genomic region that is potentially associated with QTL, 2504 non-overlapping 1-Mb windows that varied in SNP number were defined, with the most informative 24 windows including 427 SNPs and explaining more than 20% of the estimated genetic variance for IBK resistance/susceptibility. These regions were explored with respect to their biological functions through functional analysis to map potential candidate genes. The significant SNPs were mapped on chromosomes 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 18, 20, 23, and 28, and candidate genes were detected as related to the IBK. Most informative SNPs in term of genetic variance were located in proximity of genes related to phenotypic expression of lesions and biological processes associated to the IBK. Knowledge about phenotypic and genomic variation generated in the present study can be used to on design selection strategies to improve the resistance to IBK of Hereford cattle herds. Keywords Bayesian inference, beef cattle, candidate genes, functional analysis |
Thesagro: |
Conjuntivite; Doença Animal; Olho; Queratite. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02152naa a2200217 a 4500 001 2135552 005 2021-12-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOMIN, H. B. 245 $aGenome-wide association study of resistance/susceptibility to infectious bovine keratoconjunctivitis in Brazilian Hereford cattle.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aGenome-wide association studies were conducted to identify the more informative genomic regions and SNPs, as well as to identify candidate genes associated with infectious bovine keratoconjunctivitis (IBK) resistance/susceptibility in Hereford cattle. A Bayes B statistical approach was initially applied in genome-wide association studies by using deregressed estimated breeding values for IBK resistance/susceptibility. To estimate the combined effect of a genomic region that is potentially associated with QTL, 2504 non-overlapping 1-Mb windows that varied in SNP number were defined, with the most informative 24 windows including 427 SNPs and explaining more than 20% of the estimated genetic variance for IBK resistance/susceptibility. These regions were explored with respect to their biological functions through functional analysis to map potential candidate genes. The significant SNPs were mapped on chromosomes 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 18, 20, 23, and 28, and candidate genes were detected as related to the IBK. Most informative SNPs in term of genetic variance were located in proximity of genes related to phenotypic expression of lesions and biological processes associated to the IBK. Knowledge about phenotypic and genomic variation generated in the present study can be used to on design selection strategies to improve the resistance to IBK of Hereford cattle herds. Keywords Bayesian inference, beef cattle, candidate genes, functional analysis 650 $aConjuntivite 650 $aDoença Animal 650 $aOlho 650 $aQueratite 700 1 $aSOLLERO, B. P. 700 1 $aGASPAR, E. B. 700 1 $aDOMINGUES, R. 700 1 $aCARDOSO, F. F. 773 $tAnimal Genetics$gv. 52, n. 6, p. 881-886, Dec. 2021.
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