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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  29/11/2022
Data da última atualização:  30/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VENTURIERI, A.; OLIVEIRA, R. R. S. de; IGAWA, T. K.; FERNANDES, K. de A.; ADAMI, M.; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; ALMEIDA, C. A.; SILVA, L. G. T.; CABRAL, A. I. R.; PINTO, J. F. K. C.; MENEZES, A. J. E. A. de; SAMPAIO, S. M. N.
Afiliação:  ADRIANO VENTURIERI, CPATU; RODRIGO RAFAEL SOUZA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; TASSIO KOITI IGAWA, COORDENAÇÃO DE APERFEIÇOAMENTO DE PESSOAL DE NÍVEL SUPERIOR; KATIA DE AVILA FERNANDES, UNIVERSITY OF ARKANSAS; MARCOS ADAMI, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; MOISES CORDEIRO MOURAO DE OLIVEIRA, CPATU; CLÁUDIO APARECIDO ALMEIDA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; LUIZ GUILHERME TEIXEIRA SILVA, CPATU; ANA I. R. CABRAL, UNIVERSIDADE DE LISBOA; JOÃO FELIPE KNEIPP CERQUEIRA PINTO, FUNDAÇÃO DE DESENVOLVIMENTO DA PESQUISA; ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU; SANDRA MARIA NEIVA SAMPAIO, CPATU.
Título:  The sustainable expansion of the cocoa crop in the state of Pará and its contribution to altered areas recovery and fire reduction.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Geographic Information System, v. 14, n. 3, p. 294-313, June 2022.
DOI:  https://doi.org/10.4236/jgis.2022.143016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The state of Pará, located in the Amazon region of Brazil, has observed in recent years an increase in cocoa (Theobroma cacao) cultivation and has become the largest producer in Brazil. Due to its physiological characteristics, cacao is cultivated in native forests understory or under the shade produced by fast-growing native tree species, serving as an important species for restoration of degraded areas. However, mapping and monitoring cocoa plantation using optical sensor images is a challenge given its botanical and arboreal characteristics that can be confused with other native species at various stages of secondary regrowth. Agroforestry systems are important components of sustainable production in the Amazon and our work sought to better describe the evolution of cocoa plantations in terms of their historical expansion, farming properties practices, land use transitions and fire regimes. Our findings to analyze the relationships between cocoa plantations and hotspots, data from the INPE?s reference satellite between the years 2004 to 2020 were used in this study, polygons classified as cocoa areas, generated by the MapCacau research project, were used, in a total of 69,904 hectares distributed throughout the state of Pará. Finally, we used the protected areas? official limits in the State of Pará to analyze the plantations? occurrence in regions in discordance with environmental legislation. The data show that cocoa-producing properties are statistically fewer than non... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Área alterada; Recuperação.
Thesagro:  Cacau; Theobroma Cacao.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148918/1/jgis-2022062814555132.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU58593 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  31/07/2018
Data da última atualização:  31/07/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVA, J. do N.; MASCARIN, G. M.; GOMES, I. C. do S.; TINOCO, R. S.; QUINTELA, E. D.; CASTILHO, L. dos R.; FREIRE, D. M. G.
Afiliação:  JAQUELINE DO NASCIMENTO SILVA, UFRJ; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPMA; ISABEK CRISTINA DOS SANTOS GOMES, UFRJ; RICARDO SALLES TINOCO, Agropalma; ELIANE DIAS QUINTELA, CNPAF; LEDA DOS REIS CASTILHO, UFRJ; DENISE MARIA GUIMARAES FREIRE, UFRJ.
Título:  New cost-effective bioconversion process of palm kernel cake into bioinsecticides based on Beauveria bassiana and Isaria javanica.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Applied Microbiology and Biotechnology, v. 102, n. 6, p. 2595-2606, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00253-018-8805-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The present study aimed to add value to palm oil by-products as substrates to efficiently produce conidia of Beauveria bassiana and Isaria javanica (Hypocreales: Cordycipitaceae) for biological control of the whitefly Bemisia tabaci (Hemiptera: Aleyrodidae), through a solid-state fermentation process using palm kernel cake and palm fiber as nutrient source and solid matrix, respectively. The optimum culture conditions yielded high concentrations of viable conidia after air-drying, when the fungi were grown on palm kernel cake (B. bassiana 7.65?×?109 and I. javanica 2.91?×?109 conidia g?1 dry substrate) after 6 days under optimal growth conditions set to 60% substrate moisture and 32 °C. Both fungal strains exhibited high efficacy against third-instar whitefly nymphs, inducing mortality up to 62.9 and 56.6% by B. bassiana and I. javanica, respectively, assessed after 9 days post-application in a screenhouse. Furthermore, we noted that insect mortality was strongly correlated with high atmospheric moisture, while B. bassiana appeared to require shorter accumulative hours under high moisture to kill whitefly nymphs compared to I. javanica. Our results underpin a feasible and cost-effective mass production method for aerial conidia, using palm kernel as the main substrate in order to produce efficacious fungal bioinsecticides against an invasive whitefly species in Brazil. Finally, our fermentation process may offer a sustainable and cost-effective means to produce eco... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agro-industrial by-products; Torta de dende.
Thesagro:  Beauveria Bassiana; Bemisia Tabaci; Controle Biológico.
Thesaurus NAL:  Agricultural industry; Biological control; Byproducts; Cordycipitaceae; Entomopathogenic fungi; Palm kernel cake; Solid state fermentation.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF35234 - 1UPCAP - DD20182018
CNPMA16151 - 1UPCAP - DD
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